Art HERstory #12: Wie is Georgia O’Keeffe?

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze nieuwe serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week: het moderne, energieke werk van de Amerikaanse Kunstschilderes Georgia O’Keeffe.

Georgia O’Keeffe (15 november 1887 – 6 maart 1986) was een Amerikaanse kunstschilderes die wereldwijd bekend stond om haar moderne kunsten. Georgia groeide op in Sun Prairie in Wisconsin, in een grote familie van zeven mensen. 

Georgia O’Keeffe

 O’Keeffe’s interesse voor schilderijen begon al vroeg. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze kunstschilder wilde worden. Ze werd daarbij ondersteund door haar moeder, Ida O’Keeffe. Later studeerde ze aan het Art Institute of Chicago, maar vanwege financiële problemen moest ze hier vervroegd een einde aan breien. Daarna ging ze aan de slag als grafisch ontwerper en kunstdocent. 

Het werk

Het werk van O’Keeffe neemt een baanbrekende positie in binnen de Amerikaanse schilderkunst; en speelt zich af in het grensgebied tussen figuratie en abstracte kunst. De schilderijen worden gerekend tot het precisionisme.

Cow Skull; Red, white and blue

Ontwerpen die je vaker terug ziet komen in O’Keeffe’s werk zijn rotsen, bloemen, schelpen, dieren, beenderen en landschappen. Haar schilderijen laten vaak abstraherende contouren en vormen zien met subtiele tonen in verschillende kleuren. Vaak vervormde de kunstenaar haar onderwerpen tot krachtige, bijna abstracte afbeeldingen. 

Blue and green music

O’Keeffe vond haar artistieke inspiratie rond 1930 vooral in New Mexico, waar ze zich in 1949, na het overlijden van haar man, vestigde. In 1997 werd haar oude huis zelfs opgedragen als museum.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish