ArtHER Story #26: Lavinia Fontana

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van: Lavinia Fontana

Lavinia Fontana (1552-1614) was een Italiaanse kunstschilder die actief was in Bologna en Rome tijdens de Italiaanse Renaissance. In 1552 werd Fontana geboren als dochter van de schilder Prospero Fontana. Hij was een belangrijke schilder op de School van Bologna. Zo leerde het jonge meisje schilderen van haar vader. Ze wordt als de eerste vrouwelijke kunstenaar beschouwd die – net als haar mannelijke collega’s – buiten het hof en klooster werkte.

Fontana heeft met verschillende genres gewerkt. Zo maakte ze kleine devotieschilderijtjes op koper, maar ook mythologische onderwerpen waar soms naakt te zien was. Ze had oog voor detail en gaf veel aandacht aan de detaillering van kleding en juwelen op schilderijen van Bolognese edelvrouwen. Vooral om dat laatste werd haar werk erg gewaardeerd.

Naast dat de kunstenaar bekend was door haar schilderwerk, was ze ook populair bij de mannen. Fontana kreeg vele aanzoeken en trouwde in 1577met Paolo Zappi. Ze kreeg elf kinderen, van wie er maar drie overleefden. Ook na het trouwen bleef ze de kost verdienen met haar schilderwerk. Zappi was verantwoordelijk voor het huishouden en werkte in dienst van zijn vrouw. Hij hielp met het schilderen, bijvoorbeeld met de draperieën op de achtergrond.

In 1603 verhuisde Fontana met haar gezin naar Rome. Ook hier was ze net zo’n succes als in haar geboortestad. Ze kreeg veel erkenning – in 1611 sloeg beeldhouwer en architect Felice Antonio Casoni zelfs een munt voor haar. Je kunt dus stellen dat ze een rijke en gevierde vrouw was. Ze gebruikte haar rijkdom onder andere voor het aanleggen van een indrukwekkende collectie van antiek.

Op 11 augustus 1614 overleed Lavinia Fontana in Rome. Tot nu toe zijn meer dan 100 van haar werken vastgelegd. Slechts 32 van deze werken zijn gesigneerd en gedateerd. Daarnaast zijn er nog 25 schilderijen die mogelijk toegeschreven kunnen worden aan haar naam. Dit maakt haar verzameling werken tot de grootste van alle vrouwelijke kunstenaars van voor 1700.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish