SundayScroll #137: Wie is Marlene Dumas

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Marlene Dumas.

Marlene Dumas confronteert thema’s zoals politiek, identiteit, liefde en schaamte in haar beklijvende olie- en waterverfschilderijen. Haar inspiratie komt vaak vanuit de tijd dat ze tijdens de apartheid opgroeide in Zuid-Afrika. Ze werkt in haar composities vaak met vrienden en familie en massamediabeelden van actuele gebeurtenissen.

Het werkpalet van Dumas bestaat meestal uit de tinten grijs, bruin, blauw en roze. Ze maakt gebruik van vage penseelstreken en dunne kleurschakeringen. Naakte lichamen zijn vaak het uitgangspunt in haar werken. Ze wil de amoureuze handelingen van figuren benadrukken.

In 1976 verhuisde de kunstenaar naar Nederland om te studeren aan de Ateliers 63 in Haarlem. In deze tijd droeg ze ook bij aan de groepstentoonstelling Atelier 15:10 Young Artist in het Stedelijk Museum. Toch werd ze nauwelijks opgemerkt door kunstcritici, omdat René Daniëls destijds in haar spotlight stond.

In 1980 bezocht Dumas het Munch Museum, waar ze verliefd werd op het werk van Edvard Munch. Ze ging Psychologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam en besloot beeldend therapeut te worden. Drie jaar later begon ze met het volgen van tekenlessen in Tilburg, waar ze weer te maken had met René Daniëls, dit keer als haar docent.

Rond deze tijd was ook haar eerste solo museumtentoonstelling Ons land licht lager dan de zee in het Centraal Museum in Utrecht. Vanaf dat moment ging het goed met Dumas’ carrière. In 1985 toonde ze zelfs voor het eerst alleen haar schilderijen in Galerie Paul Andriesse in Amsterdam. Hiernaast werkte ze nog meerdere jaren intensief samen met cliënten en therapeuten aan een opdracht voor psychiatrisch centrum Het Hooghuys.

Meer weten over Marlene Dumas? Neem een kijkje op haar website!

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?