‘Als je ergens een passie voor hebt moet je jezelf niet beperkt voelen als je geen opleiding hebt gevolgd’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met Goldiie: multidisciplinair kunstenaar en eigenaar van accessoires and homeware lijn byGoldiie.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst voor mij betekent in steekwoorden vrijheid, expressie, emotie, verhalen en onvertelde verhalen. Ik vind het poëtisch om te zien hoe mensen allemaal een eigen interpretatie hebben met een kunstwerk. Iedereen heeft er een ander gevoel en beeld bij, dat vind ik heel krachtig. Je creëert je eigen verhaal van het werk.”

Herinner je jouw eerste ervaring met kunst nog?
“Op een jonge leeftijd begon ik gedichten te schrijven. Mijn eerste gedicht ging over liefde, ik wist toen helemaal niks van liefde haha, maar ik was wel onder de indruk van mezelf. Ik denk dat ik toen mijn een eerste ervaring met kunst had. Toen ik naar Nederland was gekomen heb ik mijn ‘artsy side’ ontdekt.”

Welke kunstenaar of kunstwerk heeft jou geïnspireerd?
“Ik raak geïnspireerd door creatieve mensen. Ik vind Charles White’s Love Letter I en II erg powerful. Als ik mijn ogen sluit zie ik het nog goed voor me. Ik vind Caribische kunstenaars ook super nice!”

Waar ben je momenteel mee bezig?
“Momenteel ben ik bezig met verschillende projecten, bijvoorbeeld: texture a black a white photo series inspired by black hairstyles. Daarnaast ben ik bezig met mijn eerste grote expositie: Sintá. Deze expositie Sintá is een onderzoek op het werkwoord zitten in de caribische cultuur. Dit wordt vertaald in een reeks beelden, installaties, performances en sculpturen.”

Welke kunstenaar moet meer waardering krijgen?
“Ik vind dat er meer waardering moet komen voor self-taught artists die niet per se een kunstdiploma hebben. Als je ergens een passie voor hebt moet je jezelf niet beperkt voelen als je geen opleiding hebt gevolgd. Het is knap als mensen hun creativiteit kunnen uiten in hun werken. Iedereen zou evenveel kansen moeten krijgen.

Meer willen weten over Goldiie? Volg haar dan ook op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish