Arty Beldate met Martina Halsema, director Amsterdam Art!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij, directeur van Amsterdam Art: Martina Halsema.

The TittyMag: Ha Martina, wat betekent kunst voor jou en hoe belangrijk is kunst? 

Martina Halsema:  Als de nieuwe directeur van Amsterdam Art, ben ik voortdurend bezig met het uitdragen van onze missie en visie. Het gaat om het samenwerken met verschillende partners, het verkennen van nieuwe richtingen en mogelijkheden voor de komende jaren, en natuurlijk het financieren van onze projecten.

Voor mij betekent kunst een dialoog starten, een gemeenschap samenbrengen en actuele onderwerpen aansnijden. Kunst heeft de kracht om te verwonderen en nieuwe werelden te openen. Persoonlijk raakt ieder kunstwerk, dat ik zelf verzamel, mij direct.

TTM: Hoe kijk jij naar kunst?

Martina: Als ik naar kunst kijk, ben ik altijd nieuwsgierig naar de boodschap, die de kunstenaar wil overbrengen. Ik dwing mezelf om langer bij een werk stil te staan en die boodschap te ontdekken. Mijn kijk op kunst varieert. Soms bekijk ik het vanuit mijn professionele rol, andere keren vanuit mijn persoonlijke liefde voor kunst. Kunst is een bijzonder medium, het is eeuwenoud, altijd in verandering en soms complex. Maar het is daarom juist belangrijk om kunst toegankelijk te maken voor iedereen.

TTM: En waarom is dat dan zo belangrijk voor je?

Martina: Voor mij heeft kunst een diepergaande betekenis. Ik geloof dat kunst vooral een dialoog kan starten, waarbij mensen uit verschillende gemeenschappen samen kunnen komen om ideeën uit te wisselen en respect te tonen voor onderwerpen die spelen binnen de maatschappij. Kunst is altijd actueel en kan zowel verwondering opwekken als ons naar nieuwe werelden brengen. Deze dubbele lading van kunst spreekt mij erg aan.

Kunst vind ik bijzonder, omdat het al eeuwenoud is en op verschillende manieren is ingezet. Het is altijd aan verandering onderhevig, wat het bijzonder maakt. Soms lijkt kunst ingewikkeld of moeilijk te begrijpen voor mensen, die er minder vaak mee in aanraking komen. Maar kunst is er voor iedereen, en in elk kunstwerk kan wel iets gevonden worden, dat iemand anders aanspreekt.

TTM: Welke tentoonstelling heeft recent indruk op je gemaakt en waarom? 

Martina: Een recente kunstexpositie, die een diepe indruk op mij heeft achtergelaten, was het werk van kunstenaar Meiro Koizumi in de Amsterdamse galerie van Annet Gelink. Toen ik binnenkwam, voelde ik meteen hoe het werk me inzoog, een ervaring die zowel overweldigend als introspectief was. Koizumi presenteerde daar twee grote videowerken, die een sterk politiek geladen boodschap droegen over de rol van de mens versus technologie. De werken verkennen het thema van hypnose en autoriteit. Een fascinerende vraag over wie de controle heeft, de mens of de machine. Deze thematiek is buitengewoon relevant in een tijd waarin angst voor AI en nieuwe technologieën toeneemt, en het stelt ons de vraag over onze eigen vatbaarheid voor misleiding en controleverlies.

Ik bezocht ook een tentoonstelling van fotograaf Nan Goldin in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ik was meteen gegrepen door de manier waarop Goldin de emoties en tijdsgeest vastlegde. Haar werk bracht een scala aan thema’s naar voren, en door de manier waarop het gepresenteerd werd, werd ik letterlijk in haar wereld ondergedompeld. Bijzonder aan deze tentoonstelling was, dat er ook geen foto’s gemaakt mochten worden. Wat de ervaring nog intenser maakte.

TTM: Heb jij eigenlijk een kunstvorm, die je net iets meer aanspreekt?

Martina: Ik heb geen specifieke voorkeur voor een bepaald type kunst of kunstenaars. Het gaat mij meer om het werk zelf, de setting en de thematiek. Van video-installaties tot werk op doek, fotografie of performancekunst, alles kan me aanspreken. Ik heb wel een speciale voorliefde voor werk op papier, zoals oude prenten en hedendaagse tekeningen.

TTM: Is er een kunstwerk waardoor jij je echt empowered voelt? 

Martina: Er is niet direct een specifiek kunstwerk dat me empowered heeft laten voelen. Maar ik blijf openstaan voor kunst die deze impact kan hebben.

TTM: Wil jij nog wat vetellen over je werk of iets anders? 

Martina: Als directeur van Amsterdam Art wil ik benadrukken dat wij een overkoepelende stichting zijn, die de Amsterdamse hedendaagse kunstinstellingen en kunstenaars promoot en verbindt. We organiseren de Amsterdam Art Week, een festival met een uitgebreid programma van kunstevenementen, waar zowel beginnende liefhebbers als ervaren kunstprofessionals iets van hun gading kunnen vinden. Het is belangrijk dat mensen weten dat er voor iedereen iets te vinden is in de kunstwereld, en dat wij ons inzetten om deze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Voor meer info over Amsterdam Art, zie: https://amsterdamart.com

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?