Arty Beldate met Martina Halsema, director Amsterdam Art!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij, directeur van Amsterdam Art: Martina Halsema.

The TittyMag: Ha Martina, wat betekent kunst voor jou en hoe belangrijk is kunst? 

Martina Halsema:  Als de nieuwe directeur van Amsterdam Art, ben ik voortdurend bezig met het uitdragen van onze missie en visie. Het gaat om het samenwerken met verschillende partners, het verkennen van nieuwe richtingen en mogelijkheden voor de komende jaren, en natuurlijk het financieren van onze projecten.

Voor mij betekent kunst een dialoog starten, een gemeenschap samenbrengen en actuele onderwerpen aansnijden. Kunst heeft de kracht om te verwonderen en nieuwe werelden te openen. Persoonlijk raakt ieder kunstwerk, dat ik zelf verzamel, mij direct.

TTM: Hoe kijk jij naar kunst?

Martina: Als ik naar kunst kijk, ben ik altijd nieuwsgierig naar de boodschap, die de kunstenaar wil overbrengen. Ik dwing mezelf om langer bij een werk stil te staan en die boodschap te ontdekken. Mijn kijk op kunst varieert. Soms bekijk ik het vanuit mijn professionele rol, andere keren vanuit mijn persoonlijke liefde voor kunst. Kunst is een bijzonder medium, het is eeuwenoud, altijd in verandering en soms complex. Maar het is daarom juist belangrijk om kunst toegankelijk te maken voor iedereen.

TTM: En waarom is dat dan zo belangrijk voor je?

Martina: Voor mij heeft kunst een diepergaande betekenis. Ik geloof dat kunst vooral een dialoog kan starten, waarbij mensen uit verschillende gemeenschappen samen kunnen komen om ideeën uit te wisselen en respect te tonen voor onderwerpen die spelen binnen de maatschappij. Kunst is altijd actueel en kan zowel verwondering opwekken als ons naar nieuwe werelden brengen. Deze dubbele lading van kunst spreekt mij erg aan.

Kunst vind ik bijzonder, omdat het al eeuwenoud is en op verschillende manieren is ingezet. Het is altijd aan verandering onderhevig, wat het bijzonder maakt. Soms lijkt kunst ingewikkeld of moeilijk te begrijpen voor mensen, die er minder vaak mee in aanraking komen. Maar kunst is er voor iedereen, en in elk kunstwerk kan wel iets gevonden worden, dat iemand anders aanspreekt.

TTM: Welke tentoonstelling heeft recent indruk op je gemaakt en waarom? 

Martina: Een recente kunstexpositie, die een diepe indruk op mij heeft achtergelaten, was het werk van kunstenaar Meiro Koizumi in de Amsterdamse galerie van Annet Gelink. Toen ik binnenkwam, voelde ik meteen hoe het werk me inzoog, een ervaring die zowel overweldigend als introspectief was. Koizumi presenteerde daar twee grote videowerken, die een sterk politiek geladen boodschap droegen over de rol van de mens versus technologie. De werken verkennen het thema van hypnose en autoriteit. Een fascinerende vraag over wie de controle heeft, de mens of de machine. Deze thematiek is buitengewoon relevant in een tijd waarin angst voor AI en nieuwe technologieën toeneemt, en het stelt ons de vraag over onze eigen vatbaarheid voor misleiding en controleverlies.

Ik bezocht ook een tentoonstelling van fotograaf Nan Goldin in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ik was meteen gegrepen door de manier waarop Goldin de emoties en tijdsgeest vastlegde. Haar werk bracht een scala aan thema’s naar voren, en door de manier waarop het gepresenteerd werd, werd ik letterlijk in haar wereld ondergedompeld. Bijzonder aan deze tentoonstelling was, dat er ook geen foto’s gemaakt mochten worden. Wat de ervaring nog intenser maakte.

TTM: Heb jij eigenlijk een kunstvorm, die je net iets meer aanspreekt?

Martina: Ik heb geen specifieke voorkeur voor een bepaald type kunst of kunstenaars. Het gaat mij meer om het werk zelf, de setting en de thematiek. Van video-installaties tot werk op doek, fotografie of performancekunst, alles kan me aanspreken. Ik heb wel een speciale voorliefde voor werk op papier, zoals oude prenten en hedendaagse tekeningen.

TTM: Is er een kunstwerk waardoor jij je echt empowered voelt? 

Martina: Er is niet direct een specifiek kunstwerk dat me empowered heeft laten voelen. Maar ik blijf openstaan voor kunst die deze impact kan hebben.

TTM: Wil jij nog wat vetellen over je werk of iets anders? 

Martina: Als directeur van Amsterdam Art wil ik benadrukken dat wij een overkoepelende stichting zijn, die de Amsterdamse hedendaagse kunstinstellingen en kunstenaars promoot en verbindt. We organiseren de Amsterdam Art Week, een festival met een uitgebreid programma van kunstevenementen, waar zowel beginnende liefhebbers als ervaren kunstprofessionals iets van hun gading kunnen vinden. Het is belangrijk dat mensen weten dat er voor iedereen iets te vinden is in de kunstwereld, en dat wij ons inzetten om deze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Voor meer info over Amsterdam Art, zie: https://amsterdamart.com

Gerelateerd

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

Million Dollar Cry Baby

“Je moet een beetje boos worden Marije, graaf, graaf”! De coach staat op de rand van de boksring als hij dit roept en ik graaf, braaf, naar het onmiskenbare eelt op mijn ziel. Ik moet inderdaad het vuurtje opstoken om met deze vermoeidheid mijn pit te behouden. Een kortte jab

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?