de Volkskrant

Hedendaagse kunst: nog steeds een mannenwereld?

Dit jaar wordt er op de Affordable Art Fair Amsterdam op verschillende manieren aandacht besteed aan de rol van vrouwen in de hedendaagse kunstwereld. Ondertussen blijven ze de drempel verlagen voor bezoekers om het verzamelen van kunst zo leuk en makkelijk mogelijk te maken.

Door de eeuwen heen zijn vrouwen op allerlei manieren betrokken geweest bij kunst. Als maker, als muze of als verzamelaar. Een eenvoudige weg is het niet geweest voor vrouwen in de kunstwereld om dezelfde waardering te krijgen als mannen. Pas sinds relatief korte tijd is er een verandering merkbaar, maar er is nog een lange weg te gaan. Daarom geeft de Affordable Art Fair (okt 30 – nov 3, De Kromhouthal) dit jaar een aantal vrouwen achter de fair een podium. Dagelijks om 14.00 uur zal er door een panel van vrouwen gediscussieerd worden, waar de vraag ‘Hedendaagse kunst: nog steeds een mannenwereld?’ centraal staat.

De paneldiscussie zal gehost worden door Cathelijne Blok, expert in feministische kunst: “De kracht zit in het aangaan van de dialoog. Er is geen goed of fout; verschillende meningen kunnen naast elkaar staan. Door met elkaar offline in gesprek te gaan, zoals de paneldiscussies op AAF, ontstaat er een bepaalde interactie en is de energie voelbaar.” Het panel verandert dagelijks. In het panel zitten onder meer Affordable Art Fair Ambassador Artist Loes van Delft en galeriehouder Linde Steverink van MAG Photography. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar ActionAid, een stichting die mensen steunt in ontwikkelingslanden om op te komen voor hun rechten, waarbij vrouwenrechten centraal staan.

Volgens Fair Director Blythe Bolton is de ontspannen sfeer een prima gelegenheid om over grote thema’s in de kunstwereld te discussiëren. “Ik denk dat er geen betere plek is om van gedachten te wisselen dan op een kunstbeurs waar individuele expressie overal op iedere muur aanwezig is. Ik kijk enorm uit naar wat het panel en onze 14.000 bezoekers te zeggen hebben”.

Behalve het in de schijnwerpers zetten van vrouwen in de kunstwereld, omvat het programma van de Fair tevens kunstlezingen over het verzamelen van Street Art, en op vrijdagavond is er een speciale “Date Night”. Op zaterdagochtend is de beurs speciaal een uur eerder open voor ouders met kinderen, waar ze samen kunnen genieten van meer dan 75 internationale en nationale galleries tijdens de “Family preview”.

Voor meer informatie, ga naar: www.affordableartfair.com/amsterdam