The TittyMag introduceert: De online female/femme boekenclub!

-

Soms moet ik mezelf even afsluiten voor alle prikkels van de buitenwereld. Geen telefoon, laptop of tv. Gewoon mijn boek en ik. Heel even verdwijnen in een wereld van woorden. Woorden die ik achteraf met iedereen wil delen. Daarom vanaf nu bij The TittyMag: De online female/femme boekenclub. Voor deze eerste keer bespreek ik ‘De vlecht’ van Laetitia Colombani. En ik kan je alvast verklappen: het boek doet de titel zeker eer aan.

Hoe kan je verbonden zijn met een complete vreemdeling aan de andere kant van de wereld? Het overkwam Smita, Giulia en Sarah. Drie onbekenden die als 3 haarstrengen samen een stevige vlecht vormden. Dit boek laat je zien hoe hard we elkaar nodig hebben. Zelfs (of misschien wel juist) als je een bepaalde status hooghoudt of helemaal niks hebt.

Drie sterke vrouwen

Colombani vertelt het verhaal van 3 sterke vrouwen. Als eerste de Indiase Smita, ze is onzichtbaar als onreine vrouw. Gedwongen ruimt ze dagelijks het stront van de Brahmanen op. Ze heeft er alles voor over om te zorgen dat haar dochter, Lalita, niet hetzelfde lot te wachten staat.
De tweede vrouw is de Siciliaanse Giulia, ze werkt al zolang ze zich kan herinneren in het atelier van haar vader, waar pruiken worden gemaakt van echt haar. Ze leidt een rustig leven, totdat ze erachter komt dat het familiebedrijf in zwaar weer verkeert.
En last but not least, de Canadese Sarah: topadvocate en moeder van twee. Voor de buitenwereld het perfecte plaatje, maar dit blijkt in werkelijkheid vies tegen te vallen.

Om de beurt lees, kijk en voel je mee met Smita, dan Giulia en tot slot Sarah. Jawel, net als een vlecht, verdeeld in 3 stukken. Hierdoor vond ik het onmogelijk om het boek neer te leggen. Het moét mee: naar school, werk, bed, overal. Want zullen Smita en haar dochter het overleven? Zal Giulia op tijd een manier bedenken om het atelier te redden? En hoeveel langer zal de zieke Sarah de schijn op kunnen houden?

Achtbaan van emoties

Het boek sleurde me mee door een achtbaan van emoties. Angst, verdriet, dankbaarheid en vooral resonantie. Angst voor wat er komen gaat. Verdriet voor wat er zich heeft afgespeeld. Dankbaarheid voor het leven dat ik, jij, wij leiden en het leven dat wij niet leiden. En resonantie met deze vrouwen. Ik heb, net als ieder ander, mijn problemen. Een rugzakje vol vervelende gebeurtenissen en pijn die ik liever wegstop. Het is zwaar en soms kan het voelen alsof ik er helemaal alleen voor sta. ‘Niemand begrijpt mij.’ Dit boek deed me inzien dat ik ongelijk had. Over de hele wereld zijn er mensen waar je mee verbonden bent, die je begrijpen, hetzelfde mee hebben gemaakt. Ik ben niet alleen. Samen maken we deze zwaarte wat draaglijker.

Tot slot, de vraag: raad ik dit boek aan? Het zal geen verrassing zijn, maar absoluut! De vlecht is de ideale roman om even in te verdwijnen. Weg van alle prikkels. Verplaats en herken jezelf in een ander. En raak geïnspireerd door deze krachtige vrouwen die ondanks alle tegenslagen nooit hebben opgegeven.

Shiek gaat vanaf nu boeken met sterke vrouwelijke hoofdrollen bespreken. Weet jij nog een échte aanrader voor deze serie? Stuur een mail naar thetittymag@gmail.com of DM ons op Insta!

Illustratie door Lotte Gielen

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments