‘Alles kan kunst zijn en dat is iets wat ik heel mooi vind.’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel  bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een  onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar  onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij  naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze stagiaire Kiara Arustajir!

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst is voor mij een bepaalde vrijheid. Het is zo’n breed begrip, alles kan kunst zijn en dat is iets wat ik heel mooi vind. Iedereen is vrij om te doen wat ze willen en niets is per definitie goed of fout, zolang je er zelf achter staat en tevreden mee bent.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Ik ben zelf al heel jong begonnen met tekenen en schilderen. Ik zie soms foto’s terug waarop ik als peuter met verf- en tekenspullen bezig ben en probeerde om binnen de lijntjes te tekenen, dat vind ik echt leuk om te zien. Mijn vader had een aantal Indonesische kunstwerken in huis, waaronder een beeld dat op de kast stond. Dat vond ik toen al heel interessant om naar te kijken, dat is een van mijn eerste herinneringen.”

Wanneer wist je dat je je in de kunstwereld wilde begeven?
“Dat wist ik al toen ik in groep vier zat. Ik vond rekenen en taal helemaal niets en was toen al veel meer bezig met creatief zijn, tekeningen maken en verven. Vanaf dat moment heb ik steeds gedacht: dit is wat ik wil doen en ik zie wel hoe dat er in de toekomst uit gaat zien. Nu doe ik dit meer in de vorm van media, soms denk ik nog wel dat ik liever iets in de richting van beeldende kunst had willen doen, maar dat kan altijd nog.”

Heb je een favoriet kunstwerk?
“Er is een werk dat ik zelf heb gemaakt waar ik nog steeds heel trots op ben. Tijdens mijn vorige stage heb ik een soort kunsttherapie gevolgd waarin we gingen schilderen op gevoel. Ik ben gaan werken op muziek, met heel vloeiende bewegingen, echt vanuit mijn eigen gevoel. Het eindresultaat daarvan vond ik echt gaaf. Ik was gewend meer te werken vanuit een plan, maar hierbij moesten we het gewoon maar gaan doen en dat was een fijne en bijzondere ervaring. Nu werk ik ook vaker zo, het is een goede manier om je gevoel te uiten in het werk dat je maakt.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?
“Dat is niet specifiek één iemand of iets, ik kan inspiratie halen uit alles en iedereen. Sommige werken of personen springen er voor mij wel meer uit, maar ik zou niet zomaar iemand kunnen benoemen waar ik altijd naartoe ga voor inspiratie. Ik kan wel altijd veel inspiratie halen uit mezelf.”

Wil je meer weten over Kiara? Volg haar dan op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish