Alles stroomt, niets blijft

“Oh, je bent veranderd”, heb je vast wel eens te horen gekregen wanneer je veranderde als persoon of wanneer je een mening bijstelde. Soms volgt er een oordeel: “Oh maar eerst deed je dit zo” of “Eerst zei je nooit…”.

In de praktijk staat verandering vaak voor persoonlijke groei. Heus niet altijd hoor, dat zal ik niet claimen. Maar heel vaak wel. Andersom is verandering noodzakelijk voor persoonlijke groei.

Bij het ouder worden, in een gezonde ontwikkeling, wordt een mens meer zichzelf. Ook kan die toename in leeftijd zorgen voor het verliezen van onnodige ballast, zoals hypergevoeligheid voor het oordeel van anderen en de angst voor afwijzing.

Ik schrijf dit als onvolwassen 36-jarige die nog volop in ontwikkeling is, maar wel een achtergrond heeft als hulpverlener.
Zoekende naar een weg in het leven die vrolijk is, maar niet naïef.
Zo leer ik steeds meer om niet bang te zijn voor afwijzing en het oncomfortabele gesprek niet te schuwen. Me uit te spreken wanneer dat nodig is over gevoel en/of over maatschappelijke thema’s. Op dat laatste volgt nog wel eens een oordeel, omdat ik dat vroeger niet deed. Maar wat betekent het, dat iemand iets vroeger niet deed?
Verandering beangstigt soms de medemens.

Het uitspreken van mijn gevoel vind ik nog steeds niet altijd makkelijk, zeker als het niet om iets kleins gaat, zoals een irritatie naar een dierbare. Maar verder gaat het me steeds gemakkelijker af.

En het interessante is dat de route naar gezonde assertiviteit vaak gepaard gaat met uit de bocht vliegen.
Zo spendeerde ik drie jaar van mijn leven in het Midden-Oosten, in twee verschillende landen, waar ik om verschillende redenen moest werken aan mijn assertiviteit. Ik groeide op als een ietwat verlegen meisje dat thuis bijdehand was tegen haar grote broers, maar diezelfde kittigheid niet per se elders uitte.
Toen een vriendin die op bezoek kwam me een Caïrotische taxichauffeur hoorde commanderen, was ze verbaasd, maar gelukkig ook onder de indruk. Echter, in een bus op weg naar Tel Aviv ben ik wel eens heel ordinair uitgevallen tegen een vrouw tijdens een misverstand over een zitplaats. Dat zou nu gelukkig niet meer gebeuren. Zo was ik heel trots dat ik een paar maanden later in een – voor mij – nieuwe taal beleefd aan kon geven dat iemand voordrong.

Het leren aangeven van grenzen is een belangrijke kwaliteit om te leren verkennen en toepassen, zeker voor de vrouw. Dit kan het verschil maken voor je veiligheid en rechten, al is het wellicht een proces.

Leve de ontwikkeling en verandering dus, leve het oncomfortabele gesprek, leve de ongemakkelijke situatie die er soms voor nodig is. Schuw het niet.
Leve het leven.

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?