Alles stroomt, niets blijft

“Oh, je bent veranderd”, heb je vast wel eens te horen gekregen wanneer je veranderde als persoon of wanneer je een mening bijstelde. Soms volgt er een oordeel: “Oh maar eerst deed je dit zo” of “Eerst zei je nooit…”.

In de praktijk staat verandering vaak voor persoonlijke groei. Heus niet altijd hoor, dat zal ik niet claimen. Maar heel vaak wel. Andersom is verandering noodzakelijk voor persoonlijke groei.

Bij het ouder worden, in een gezonde ontwikkeling, wordt een mens meer zichzelf. Ook kan die toename in leeftijd zorgen voor het verliezen van onnodige ballast, zoals hypergevoeligheid voor het oordeel van anderen en de angst voor afwijzing.

Ik schrijf dit als onvolwassen 36-jarige die nog volop in ontwikkeling is, maar wel een achtergrond heeft als hulpverlener.
Zoekende naar een weg in het leven die vrolijk is, maar niet naïef.
Zo leer ik steeds meer om niet bang te zijn voor afwijzing en het oncomfortabele gesprek niet te schuwen. Me uit te spreken wanneer dat nodig is over gevoel en/of over maatschappelijke thema’s. Op dat laatste volgt nog wel eens een oordeel, omdat ik dat vroeger niet deed. Maar wat betekent het, dat iemand iets vroeger niet deed?
Verandering beangstigt soms de medemens.

Het uitspreken van mijn gevoel vind ik nog steeds niet altijd makkelijk, zeker als het niet om iets kleins gaat, zoals een irritatie naar een dierbare. Maar verder gaat het me steeds gemakkelijker af.

En het interessante is dat de route naar gezonde assertiviteit vaak gepaard gaat met uit de bocht vliegen.
Zo spendeerde ik drie jaar van mijn leven in het Midden-Oosten, in twee verschillende landen, waar ik om verschillende redenen moest werken aan mijn assertiviteit. Ik groeide op als een ietwat verlegen meisje dat thuis bijdehand was tegen haar grote broers, maar diezelfde kittigheid niet per se elders uitte.
Toen een vriendin die op bezoek kwam me een Caïrotische taxichauffeur hoorde commanderen, was ze verbaasd, maar gelukkig ook onder de indruk. Echter, in een bus op weg naar Tel Aviv ben ik wel eens heel ordinair uitgevallen tegen een vrouw tijdens een misverstand over een zitplaats. Dat zou nu gelukkig niet meer gebeuren. Zo was ik heel trots dat ik een paar maanden later in een – voor mij – nieuwe taal beleefd aan kon geven dat iemand voordrong.

Het leren aangeven van grenzen is een belangrijke kwaliteit om te leren verkennen en toepassen, zeker voor de vrouw. Dit kan het verschil maken voor je veiligheid en rechten, al is het wellicht een proces.

Leve de ontwikkeling en verandering dus, leve het oncomfortabele gesprek, leve de ongemakkelijke situatie die er soms voor nodig is. Schuw het niet.
Leve het leven.

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?