‘Alles wat een beetje creepy is, vind ik fantastisch’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: kunstenaar Anemoon Fokkinga.

Kun je wat vertellen over je werk?
”Ik ben 18 jaar, door vroeggeboorte en zuurstofgebrek heb ik diverse beperkingen onder ander autistische stoornis, daarnaast zit ik in een rolstoel en heb ik chronische zenuwpijn genaamd complex regionaal pijn syndroom (CRPS). Op school werd ik hierdoor vaak gepest en kunst werd voor mij een afleiding. Op mijn vijftiende ben ik van school gegaan en sindsdien werk ik vanuit huis. In mijn eigen atelier combineer ik mijn fascinatie voor sci-fi met illustraties en keramiek. Tegenwoordig ben ik één dag in de week werkende bij De Wijde Doelen, een atelier voor mensen met een beperking – en hiernaast werk ik één middag per week in de Studio van Jan Hoek samen met andere kunstenaars en natuurlijk nog één middag per week als host bij Outsiderland.”

Waar haal je inspiratie uit?
”Alice in Wonderland! Eigenlijk alles wat met science fiction te maken heeft. Alles wat een beetje creepy is, vind ik fantastisch Al sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in fantasiedieren zoals draken en zeemonsters. Die interesse is gegroeid toen ik heb leren duiken.
Natuur is sowieso een belangrijke inspiratiebron. Ik maak graag wandelingen in het bos, alles wat je dan ziet – van de planten tot aan de dieren – heeft invloed op mijn werk.”

Je werk is te zien in Outsiderland. Wat voor plek is dit?
”Outsiderland is een plek voor insiders en outsiders om kunst te presenteren. Ik werk op dit moment met hen samen aan The Pizza Show, een expositie die volledig gerelateerd is aan pizza’s.

De pizzabakker Saman Khoshgbari, ook wel bekend als Flourb0y, vond dat de wereld niet kon bestaan zonder een pizzaskatebord. Hij combineerde zijn liefde voor pizza en skateborden en verwezenlijkte het. Toen dit eenmaal was gelukt waren de opties om met pizza kunst te maken eindeloos. Deze pizzasculpturen staan nu tentoongesteld in deze expositie. Zelf was ik meteen geïnspireerd door deze opdracht.”

Hoe belangrijk is Outsiderland voor jou?
”Ik voelde me al snel thuis. De creativiteit en vrijheid in denken spreekt me enorm aan. Je leert snel en veel nieuwe mensen kennen. De samenwerking met deze unieke groep mensen geeft me energie en inspiratie. Ook kan ik zeggen dat ik er nieuwe vrienden aan over heb gehouden, daar ben ik dankbaar voor.”

Heb je zelf een favoriete kunstenaar?
”Op sociale media ben ik groot fan van @dogooddiegreatshop. Mijn droom zou uitkomen als ik ooit nog kan met haar kan samenwerken.
Verder is Vincent van Gogh een idool van mij en word ik steeds enthousiaster over Dali. Ook niet te vergeten is Tim Burton, hij is misschien wel mijn allergrootste inspiratiebron.

Hoe zou jouw ideale museum er uit zien?
”Alles wat met kunst te maken heeft, vind ik leuk om te zien. Maar als ik toch moet kiezen, zijn mijn favorieten musea het Van Gogh Museum en het Frida Kahlo Museum. Mijn ideale museum zou ik inrichten in de stijl van de Mad Hatter’s tea party van Alice in Wonderland. In deze creepy fantasiewereld zou ik met mijn werk mezelf volledig kunnen uiten.”

Wat is je volgende stap?
”Ik ben nu al erg trots op mezelf! Wel wil ik nog graag meer in contact komen met andere kunstenaars en hopelijk ooit een eigen reizende expositie organiseren. Ik zie nog altijd mogelijkheid om meer inspiratie op te doen en meer dingen te maken.”

Wil je meer weten over Anemoon Fokkinga? Check dan haar Instagram!

 

 

Gerelateerd

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Maya Deren?

Maya Deren (1917-1961) was een pionier van de Amerikaanse avant-garde film. Haar werk combineert poëzie, symboliek en droombeelden waarmee ze een vrouwelijke perspectief onderzoekt. In haar leven heeft ze andere filmmakers ondersteunt en kreeg ze een fascinatie voor Haïtiaanse Voodoo. Maya Deren is geboren als Eleanora Derenkowski in Kiev, in

Lees meer »

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?