‘Alles wat een beetje creepy is, vind ik fantastisch’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: kunstenaar Anemoon Fokkinga.

Kun je wat vertellen over je werk?
”Ik ben 18 jaar, door vroeggeboorte en zuurstofgebrek heb ik diverse beperkingen onder ander autistische stoornis, daarnaast zit ik in een rolstoel en heb ik chronische zenuwpijn genaamd complex regionaal pijn syndroom (CRPS). Op school werd ik hierdoor vaak gepest en kunst werd voor mij een afleiding. Op mijn vijftiende ben ik van school gegaan en sindsdien werk ik vanuit huis. In mijn eigen atelier combineer ik mijn fascinatie voor sci-fi met illustraties en keramiek. Tegenwoordig ben ik één dag in de week werkende bij De Wijde Doelen, een atelier voor mensen met een beperking – en hiernaast werk ik één middag per week in de Studio van Jan Hoek samen met andere kunstenaars en natuurlijk nog één middag per week als host bij Outsiderland.”

Waar haal je inspiratie uit?
”Alice in Wonderland! Eigenlijk alles wat met science fiction te maken heeft. Alles wat een beetje creepy is, vind ik fantastisch Al sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in fantasiedieren zoals draken en zeemonsters. Die interesse is gegroeid toen ik heb leren duiken.
Natuur is sowieso een belangrijke inspiratiebron. Ik maak graag wandelingen in het bos, alles wat je dan ziet – van de planten tot aan de dieren – heeft invloed op mijn werk.”

Je werk is te zien in Outsiderland. Wat voor plek is dit?
”Outsiderland is een plek voor insiders en outsiders om kunst te presenteren. Ik werk op dit moment met hen samen aan The Pizza Show, een expositie die volledig gerelateerd is aan pizza’s.

De pizzabakker Saman Khoshgbari, ook wel bekend als Flourb0y, vond dat de wereld niet kon bestaan zonder een pizzaskatebord. Hij combineerde zijn liefde voor pizza en skateborden en verwezenlijkte het. Toen dit eenmaal was gelukt waren de opties om met pizza kunst te maken eindeloos. Deze pizzasculpturen staan nu tentoongesteld in deze expositie. Zelf was ik meteen geïnspireerd door deze opdracht.”

Hoe belangrijk is Outsiderland voor jou?
”Ik voelde me al snel thuis. De creativiteit en vrijheid in denken spreekt me enorm aan. Je leert snel en veel nieuwe mensen kennen. De samenwerking met deze unieke groep mensen geeft me energie en inspiratie. Ook kan ik zeggen dat ik er nieuwe vrienden aan over heb gehouden, daar ben ik dankbaar voor.”

Heb je zelf een favoriete kunstenaar?
”Op sociale media ben ik groot fan van @dogooddiegreatshop. Mijn droom zou uitkomen als ik ooit nog kan met haar kan samenwerken.
Verder is Vincent van Gogh een idool van mij en word ik steeds enthousiaster over Dali. Ook niet te vergeten is Tim Burton, hij is misschien wel mijn allergrootste inspiratiebron.

Hoe zou jouw ideale museum er uit zien?
”Alles wat met kunst te maken heeft, vind ik leuk om te zien. Maar als ik toch moet kiezen, zijn mijn favorieten musea het Van Gogh Museum en het Frida Kahlo Museum. Mijn ideale museum zou ik inrichten in de stijl van de Mad Hatter’s tea party van Alice in Wonderland. In deze creepy fantasiewereld zou ik met mijn werk mezelf volledig kunnen uiten.”

Wat is je volgende stap?
”Ik ben nu al erg trots op mezelf! Wel wil ik nog graag meer in contact komen met andere kunstenaars en hopelijk ooit een eigen reizende expositie organiseren. Ik zie nog altijd mogelijkheid om meer inspiratie op te doen en meer dingen te maken.”

Wil je meer weten over Anemoon Fokkinga? Check dan haar Instagram!

 

 

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?