‘Als er geen verhaal bestaat waarin ik mezelf kan herkennen, maak ik dat zelf’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: kunstenaar Angel-Rose Oedit-Doebé.

Je hebt geëxposeerd op de Dutch Design Week met een installatie. Wat betekent dit werk voor jou?
”Als jong meisje was ik al druk bezig met het verzamelen van plaatjes van de popcultuur. Maar het viel me op dat ik mezelf niet kon herkennen in mijn enorme verzameling. Hoewel er wel mensen van kleur te vinden waren, voldeden zij allemaal aan de ‘witte eisen’. Dit vond ik best treurig, maar toch heeft deze verzameling me gevormd tot wie ik nu ben.
Als tegenreactie wilde ik daarom een interactieve plek creëren waar mensen samen konden komen om het gesprek te starten. De installatie heeft meerdere betekenissen en iedereen kan het anders interpreteren.”

Wat wil je hiermee bereiken?
“Mijn uiteindelijke doel is om mensen bewust maken van de privileges die ze wel of niet hebben. Met mijn werk kun je jouw hoofd op mijn lichaam plaatsen – ook al weet je misschien niet wat het betekent om mijn lichaam en huidskleur te hebben. Dat is precies het statement dat ik wil maken. Ik bevraag de normen van onder andere de popcultuur en het intellect van de kijker. De interactie zorg ervoor dat de kijker zich kan verplaatsen in andermans schoenen.”

Je werk heeft vaak een politieke of maatschappelijke boodschap. Waarom is dat voor jou belangrijk?
”Het zijn meerdere boodschappen bij elkaar. Denk hierbij aan vrouwelijkheid, body positivity, feminisme en kolonialisme. Ik probeer mezelf als medium te gebruiken om verhalen te vertellen over mij en gemarginaliseerde groepen die een podium verdienen. Ik hoop dat die mensen zich in mijn zelfportretten kunnen herkennen, dat we samen kunnen komen en daar kracht uit kunnen halen. Als er geen verhaal bestaat waarin ik mezelf kan herkennen, maak ik dat zelf.”

Wat betekende het voor jou om op de Dutch Design week te staan?
”Ik vond het heel spannend. Er was een divers en groot publiek en dat maakte het wel anders dan mijn andere exposities. Waar ik anders nog wel eens interactie had met het publiek, was het hier wat afstandelijker. Mensen gingen op de foto met mijn installatie, maar verder werd er geen gesprek gestart.”

Hoe gaat het volgens jou met de emancipatie in de kunstwereld?
”Er zijn steeds meer instituten die bewust bezig zijn met de emancipatie binnen hun organisatie. Maar toch zie ik ook nog vaak mensen voorbij komen die dit niet belangrijk of zelfs onzin vinden.

Ik vind het belangrijk om hier over te blijven praten. Zo had ik laatst een gesprek met een kunstenaar die jaloers was op de extra aandacht die mensen van kleur soms krijgen. Tegelijkertijd zei hij ook dat hij wist dat juist deze groep het hard nodig had. Het mooie aan dit gesprek vond ik dat er groei en bewustzijn te zien was. Erkenning van je privileges en andere de ruimte geven om dezelfde kansen te krijgen.”

Hoe kunnen we de kunstwereld inclusiever maken?
”Ik wil dat er wordt gekeken naar het grotere plaatje. Krijgen de mensen achter de schermen wel dezelfde kansen? Wie wordt er aangenomen en waarom? Ruimte moet gecreëerd en ingenomen kunnen worden.” 

Wil je meer zien van Angel-Rose Oedit-Doebé? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?