‘Als er geen verhaal bestaat waarin ik mezelf kan herkennen, maak ik dat zelf’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: kunstenaar Angel-Rose Oedit-Doebé.

Je hebt geëxposeerd op de Dutch Design Week met een installatie. Wat betekent dit werk voor jou?
”Als jong meisje was ik al druk bezig met het verzamelen van plaatjes van de popcultuur. Maar het viel me op dat ik mezelf niet kon herkennen in mijn enorme verzameling. Hoewel er wel mensen van kleur te vinden waren, voldeden zij allemaal aan de ‘witte eisen’. Dit vond ik best treurig, maar toch heeft deze verzameling me gevormd tot wie ik nu ben.
Als tegenreactie wilde ik daarom een interactieve plek creëren waar mensen samen konden komen om het gesprek te starten. De installatie heeft meerdere betekenissen en iedereen kan het anders interpreteren.”

Wat wil je hiermee bereiken?
“Mijn uiteindelijke doel is om mensen bewust maken van de privileges die ze wel of niet hebben. Met mijn werk kun je jouw hoofd op mijn lichaam plaatsen – ook al weet je misschien niet wat het betekent om mijn lichaam en huidskleur te hebben. Dat is precies het statement dat ik wil maken. Ik bevraag de normen van onder andere de popcultuur en het intellect van de kijker. De interactie zorg ervoor dat de kijker zich kan verplaatsen in andermans schoenen.”

Je werk heeft vaak een politieke of maatschappelijke boodschap. Waarom is dat voor jou belangrijk?
”Het zijn meerdere boodschappen bij elkaar. Denk hierbij aan vrouwelijkheid, body positivity, feminisme en kolonialisme. Ik probeer mezelf als medium te gebruiken om verhalen te vertellen over mij en gemarginaliseerde groepen die een podium verdienen. Ik hoop dat die mensen zich in mijn zelfportretten kunnen herkennen, dat we samen kunnen komen en daar kracht uit kunnen halen. Als er geen verhaal bestaat waarin ik mezelf kan herkennen, maak ik dat zelf.”

Wat betekende het voor jou om op de Dutch Design week te staan?
”Ik vond het heel spannend. Er was een divers en groot publiek en dat maakte het wel anders dan mijn andere exposities. Waar ik anders nog wel eens interactie had met het publiek, was het hier wat afstandelijker. Mensen gingen op de foto met mijn installatie, maar verder werd er geen gesprek gestart.”

Hoe gaat het volgens jou met de emancipatie in de kunstwereld?
”Er zijn steeds meer instituten die bewust bezig zijn met de emancipatie binnen hun organisatie. Maar toch zie ik ook nog vaak mensen voorbij komen die dit niet belangrijk of zelfs onzin vinden.

Ik vind het belangrijk om hier over te blijven praten. Zo had ik laatst een gesprek met een kunstenaar die jaloers was op de extra aandacht die mensen van kleur soms krijgen. Tegelijkertijd zei hij ook dat hij wist dat juist deze groep het hard nodig had. Het mooie aan dit gesprek vond ik dat er groei en bewustzijn te zien was. Erkenning van je privileges en andere de ruimte geven om dezelfde kansen te krijgen.”

Hoe kunnen we de kunstwereld inclusiever maken?
”Ik wil dat er wordt gekeken naar het grotere plaatje. Krijgen de mensen achter de schermen wel dezelfde kansen? Wie wordt er aangenomen en waarom? Ruimte moet gecreëerd en ingenomen kunnen worden.” 

Wil je meer zien van Angel-Rose Oedit-Doebé? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?