‘Als ik ergens in geloof, wil ik ook dat iedereen dat hoort en ziet’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij in deze serie naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers.

Deze week spreken we met Charlene Austin, co-founder van Okra Agency en hoofd communicatie bij het HEM in Zaandam.

Je bent medeoprichter van Okra Agency. Kun je hier wat over vertellen?
“Okra is een communicatiebureau dat zich inzet voor creatievelingen van kleur. Zij verdienen namelijk veel meer zichtbaarheid in de mainstream media. We zagen dat er na de Black Lives Matter beweging meer aandacht kwam voor creatieven van kleur. Maar waarom alleen na zo’n beweging? Waarom wordt er alleen aandacht geschonken aan het werk van mensen van kleur als er een thema aan hangt? Creatieven van kleur verdienen op ieder moment aandacht.

Het leek mij mooi om mijn achtergrond in marketing, communicatie en reclame in te zetten om mensen te helpen strategieën op te zetten die in hun voordeel gebruikt kunnen worden.”

Je werkt ook voor het HEM. Wat voor plek is dit?
“Het HEM is een culturele plek op het Hembrugterrein in Zaandam waar kunst, muziek, eten en boeken samenkomen – een ‘Huis voor Eigentijdse Cultuur’. Hier worden onder anderen tentoonstellingen opgezet met innovatieve en eigenzinnige makers zoals designers, muzikanten, filosofen, wetenschappers enzovoort. Samen met een curator worden hun ideeën en visies omgezet in een expositie. Dat is echt de kern van het HEM en hetgeen waar het zich mee onderscheid van andere museale instellingen.

Daarnaast is het ook een creatieve broedplaats voor kunstenaars, studenten van het Artez en jongeren uit omgeving Zaandam en Amsterdam. Het draait echt om uitwisseling en het bieden van een plek waar mensen hun creatieve ideeën kunnen verrijken en een fijne tijd kunnen hebben.”

Wat betekent kunst voor jou persoonlijk?
“Ik legde ooit aan iemand uit dat kunst een vertegenwoordiging is van de tijd waarin we leven. Terugkijkend naar de geschiedenis is er altijd wel een moment of tijd die kunstenaars vertalen. Ik vind dat een mooie manier van documentatie. Kunst verrijkt kennis en laat mensen op een andere manier naar de wereld kijken. Ik word er heel blij van als een bepaalde boodschap van iemand mij nieuwe inzichten geeft of als ik een soort mindfuck krijg. Daarom doe ik dit werk. Als ik ergens in geloof, wil ik ook dat iedereen dat hoort en ziet.”

Hoe denk je dan dat we over een aantal jaar terugkijken op de kunst uit deze tijd?
“Ik denk dat het veel gaat over het individu – terugkijken naar jezelf en een bewustwording van wie je bent als mens. Je ziet nu heel veel portretkunst (in de visuele kunsten gemaakt door kunstenaars van kleur). Vroeger in de Westerse kunst werden mensen van kleur bijna nooit op een positieve manier geportretteerd. Nu wordt dat een soort van teruggeclaimd door mensen heel prominent en trots neer te zetten. Daarnaast wordt er teruggegrepen naar verschillende stromingen van vroeger. Dat vind ik mooi.”

Waarom vind je kunst zo belangrijk?
“Herkenning. Er wordt nu best wel naar Black art gekeken als een vorm van demonstratie of het innemen van een stelling. Dat is waar en nodig, maar wat mij aantrekt, zijn de verhalen van kunstenaars die een leven afbeelden waarin ik mezelf herken. Denk hierbij aan Lynette Yiadom, een Ghanese kunstenaar uit Engeland. Zij laat haar realiteit zien door alleen maar mensen van kleur te portretteren. Ze geeft mensen weer die tennissen, zwemmen en whiskey drinken – beelden die je vaak alleen bij witte mensen ziet. Yiadom laat zien dat mensen van kleur precies hetzelfde doen en dat dit ook hun ‘normaal’ is. Dat raakt mij.”

Kun je je de eerste keer dat je met kunst in aanraking kwam herinneren?
“Ik ben opgegroeid met Nederlandse peetouders, iedere vakantie ging ik naar ze toe. Zij namen me vaak mee naar musea. Daar heb ik wel echt mijn interesse in kunst ontwikkeld, maar hét moment dat een kunstwerk mijn leven veranderde, kan ik niet precies benoemen. Het is meer een soort proces geweest van mijn jeugd tot aan het moment dat ik stage ging lopen in New York bij het Museum of Arts and Design. Daar zag ik voor het eerst dat er veel mensen van kleur in de kunstsector werken – ik voelde me thuis.”

Heb je een favoriete kunstenaar of kunstwerk?
“Nog niet, maar er zijn wel een aantal kunstenaars waarvan ik denk ‘als ik later groot ben, hoop ik genoeg geld te hebben om daar iets van te kopen’. Daar is Lynette Yiadom er wel echt één van, ik vind haar briljant. Nu verzamel ik kunst van mensen met wie ik heb samengewerkt, wat veel voor mij betekent.”

Wil je meer weten over Charlene Austin? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?