Als ik mijn ziel blootleg, wil ik daarna even weg kunnen lopen om adem te halen

“Sluit je ogen en probeer de herinnering voor je te zien. Open je ogen en volg
het blauwe balletje. Wat voel je nu?” Het lukt me niet. Hoe graag ik het ook wil,
ik kan thuis geen EMDR-therapie krijgen. Het enige waar ik aan kan denken
wanneer ik naar het scherm staar, is mijn gezin dat boven zit. Ik stelde me
nooit eerder zó kwetsbaar op. Hoe kan ik dat ooit doen op een plek waar ik niet
‘gewoon een cliënt’ ben? Hier kan ik niet de deur uitlopen, even huilen in de
tram en weer verdergaan. Thuis worden er vragen gesteld die ik liever niet wil
beantwoorden. De plek waar ik onvoorwaardelijk mijn gevoelens kon uiten is
verdwenen; en ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet.

Ik heb mijn moeder en zusje gevraagd om een uurtje boven te zitten in verband met
mijn therapie. Ik moet honderd procent eerlijk kunnen zijn, naar mezelf en mijn
psycholoog toe. Toch wil het niet lukken. Ik kan de woorden niet vinden. Ik durf het
niet. Als ik ze vind, moet ik ze hardop uitspreken en dat vind ik al eng in een speciale
ruimte. Thuis kan ik niet bij de oude gevoelens en gedachtes, die bewaar ik voor een
andere plek. Een plek waar ik mijn verhaal kan doen, waar er wordt geluisterd en
waar ik altijd een klein beetje anoniem blijf. Daar ben ik simpelweg het meisje met
dat ene verhaal; en dat vind ik fijn. Als ik mijn ziel blootleg, wil ik daarna even weg
kunnen lopen om adem te halen. Nu kan dat niet en lukt het me dus niet om woorden
te koppelen aan mijn herinneringen.

Het is niet zo dat ik het niet aan wil gaan. Sterker nog, ik wil niets liever. Ik heb zo
lang naar dit moment toegewerkt en toen het eindelijk zo ver was kwam corona
ertussen. Nu is er een oplossing bedacht, online EMDR-therapie, en werkt dit niet
voor mij. Ik kan eindeloos boos op mezelf worden. Waarom kun je je er niet gewoon
overheen zetten? Je zult er later profijt van hebben. Helaas is de realiteit
gecompliceerder. Ik kan en wil mezelf niet dwingen tot iets dat niet goed aanvoelt,
zeker niet zoiets gevoeligs. Het zou bovendien ook niet werken. Ik kan mezelf niet
voor de gek houden, als het niet gaat dan moet ik dat accepteren. Het komt ooit wel
weer goed.

Dus sluit ik mijn ogen weer. Dit keer denk ik niet terug aan die vervelende
herinnering, maar aan een veilige plek. Eén van mijn favoriete plekken in de stad,
waar ik nu even niet fysiek kan zijn. Ik sta middenin boekhandel Scheltema, mijn
vrienden zijn er ook, het ruikt naar koffie en boeken. Het is oké dat het mij nu even
niet lukt. Er gaat een moment komen wanneer ik het weer opnieuw ga proberen.
Langzaam zal ik mijn ogen weer open durven doen en er weer tegenaan gaan.

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?