‘Als je ergens aandacht aanbesteed, bouwt het zich vanzelf op’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Fotograaf Sharon Pannen.

Waar komt jouw passie voor fotografie vandaan?       
“Eerlijk gezegd komt het niet specifiek ergens vandaan. Ik wilde eigenlijk geen fotograaf worden. Ik wist wel dat ik iets wilde doen in de creatieve sector. Toen ik jonger was, sprak fotografie mij niet echt aan. Mijn passie voor fotografie is pas begonnen toen ik stopte met mijn studie. Ik weet nog dat ik mijn analoge camera van vroeger vond en zo alles om mij heen vast begon te leggen. Social media hebben me geholpen bij het ontdekken van verschillende soorten fotografie. Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd over fotografie. Op Instagram kwam ik verschillende esthetics tegen. Deze beelden lieten mij beseffen dat er verschillende perspectieven zijn.  Ik wist niet dat fotografie zo breed kon zijn. Van intieme portretten tot je eigen imagination. Het past allemaal binnen fotografie.Vervolgens ben ik me gaan verdiepen en ontwikkelen binnen dit werkveld. Zo ging ik opzoek naar mijn perspectief in het vak. Ik was veel opzoek naar de invloeden om mij heen. Veel van deze invloeden wilde ik naar buiten brengen. Zo begon mijn zoektocht naar mijn perspectief binnen de fotografie.”

Fotografie begon voor jou als een hobby maar het is nu jouw werk. Hoe is dit proces gelopen?           
“Ik zie fotografie niet als mijn werk. Het voelt voor mij nog steeds als een hobby. Alles wat ik doe, creëer ik. Het is echt een blessing dat ik zo mag leven. Hoe het proces is gelopen weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Het is gewoon ontstaan, net zoals mijn passie voor fotografie. Ik ben nooit bewust of met intenties erin gesprongen, Het balletje ging vanzelf rollen en het sloeg aan op de mensen. Vanaf dat moment kwamen er boekingen en benaderde mensen mij. Als je ergens aandacht aanbesteed bouwt het zich vanzelf op.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?                                                                                          

“Ik denk dat ik echt inspiratie haal uit alles om mij heen. Ik wil heel graag mensen laten inzien dat zij zoveel meer potentie hebben dan dat zij denken. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de boekingen. Als ik bijvoorbeeld een boeking heb voor een fashionmerk dan zoek ik een model binnen dit moodboard en dat past binnen het desbetreffende merk. Maar als ik werk voor een editorial dan vind ik een model en bouw ik hier een concept omheen. Ik speel in op het model haar/zijn/hun persoonlijkheid, energie en hoe ik die persoon zie. Iedereen kan een persoon anders zien. Het project wordt dan een mix van het model en mijn perspectief. Mijn perspectief is hoe ik ben ontstaan, mijn gedachtes en mijn ervaringen. Binnen het project zie je dus het model, maar ook een stuk van mezelf.  Ik vind het heel interessant hoe het model gepaard gaat met mijn perspectief.”

Je hebt voor grote merken gewerkt, zoals Levi’s en ASOS, hoe was dit?  
“Ik vind het echt een blessing. Het geeft een gevoel van erkenning voor het harde werk wat ik doe. Het feit dat mijn werk onder mijn naam wordt gedeeld met zoveel mensen, zo onwerkelijk en vet!”

Wat zou je nog graag willen bereiken met jouw fotografie?          
“Ik zou het superleuk vinden om met meerdere artiesten te werken. Ik zou het een eer vinden om met hen mee op tour te gaan en dat ik dan alles mag vastleggen. Het hele plaatje, dus ook de ‘flaws’. Het zou heel mooi zijn als ik een artiest kan vastleggen van dressing-room tot podium. Het hele plaatje dus!”

Meer weten over Sharon Pannen? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?