‘Als je ergens aandacht aanbesteed, bouwt het zich vanzelf op’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Fotograaf Sharon Pannen.

Waar komt jouw passie voor fotografie vandaan?       
“Eerlijk gezegd komt het niet specifiek ergens vandaan. Ik wilde eigenlijk geen fotograaf worden. Ik wist wel dat ik iets wilde doen in de creatieve sector. Toen ik jonger was, sprak fotografie mij niet echt aan. Mijn passie voor fotografie is pas begonnen toen ik stopte met mijn studie. Ik weet nog dat ik mijn analoge camera van vroeger vond en zo alles om mij heen vast begon te leggen. Social media hebben me geholpen bij het ontdekken van verschillende soorten fotografie. Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd over fotografie. Op Instagram kwam ik verschillende esthetics tegen. Deze beelden lieten mij beseffen dat er verschillende perspectieven zijn.  Ik wist niet dat fotografie zo breed kon zijn. Van intieme portretten tot je eigen imagination. Het past allemaal binnen fotografie.Vervolgens ben ik me gaan verdiepen en ontwikkelen binnen dit werkveld. Zo ging ik opzoek naar mijn perspectief in het vak. Ik was veel opzoek naar de invloeden om mij heen. Veel van deze invloeden wilde ik naar buiten brengen. Zo begon mijn zoektocht naar mijn perspectief binnen de fotografie.”

Fotografie begon voor jou als een hobby maar het is nu jouw werk. Hoe is dit proces gelopen?           
“Ik zie fotografie niet als mijn werk. Het voelt voor mij nog steeds als een hobby. Alles wat ik doe, creëer ik. Het is echt een blessing dat ik zo mag leven. Hoe het proces is gelopen weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Het is gewoon ontstaan, net zoals mijn passie voor fotografie. Ik ben nooit bewust of met intenties erin gesprongen, Het balletje ging vanzelf rollen en het sloeg aan op de mensen. Vanaf dat moment kwamen er boekingen en benaderde mensen mij. Als je ergens aandacht aanbesteed bouwt het zich vanzelf op.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?                                                                                          

“Ik denk dat ik echt inspiratie haal uit alles om mij heen. Ik wil heel graag mensen laten inzien dat zij zoveel meer potentie hebben dan dat zij denken. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de boekingen. Als ik bijvoorbeeld een boeking heb voor een fashionmerk dan zoek ik een model binnen dit moodboard en dat past binnen het desbetreffende merk. Maar als ik werk voor een editorial dan vind ik een model en bouw ik hier een concept omheen. Ik speel in op het model haar/zijn/hun persoonlijkheid, energie en hoe ik die persoon zie. Iedereen kan een persoon anders zien. Het project wordt dan een mix van het model en mijn perspectief. Mijn perspectief is hoe ik ben ontstaan, mijn gedachtes en mijn ervaringen. Binnen het project zie je dus het model, maar ook een stuk van mezelf.  Ik vind het heel interessant hoe het model gepaard gaat met mijn perspectief.”

Je hebt voor grote merken gewerkt, zoals Levi’s en ASOS, hoe was dit?  
“Ik vind het echt een blessing. Het geeft een gevoel van erkenning voor het harde werk wat ik doe. Het feit dat mijn werk onder mijn naam wordt gedeeld met zoveel mensen, zo onwerkelijk en vet!”

Wat zou je nog graag willen bereiken met jouw fotografie?          
“Ik zou het superleuk vinden om met meerdere artiesten te werken. Ik zou het een eer vinden om met hen mee op tour te gaan en dat ik dan alles mag vastleggen. Het hele plaatje, dus ook de ‘flaws’. Het zou heel mooi zijn als ik een artiest kan vastleggen van dressing-room tot podium. Het hele plaatje dus!”

Meer weten over Sharon Pannen? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?