Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? Met Art HERstory wil The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen, omdat deze vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid zijn geraakt.
Marie Louise Élisabeth Louise Vigée Le Brun komt al gauw opduiken wanneer je zoekt naar vrouwen uit de kunstgeschiedenis. Vigée-LeBrun is een van de meest succesvolle vrouwelijke kunstenaars ooit, vooral in haar tijd was dit zeer ongebruikelijk.
Vigée-LeBrun werd geboren op 16 april 1755 in Parijs, als de dochter van kunstschilder Louis Vigée. Ze groeide op bij een boerenfamilie in Chartres; en op haar vijfde verhuisde ze terug naar Parijs om in een internaat van een kloosterschool te wonen. Pas op haar twaalfde belandde ze thuis, waar ze tekenles kreeg van haar vader die hetzelfde jaar nog overleed.
Het jonge meisje studeerde verder onder het mentorschap van de befaamde kunstschilders Gabriel Briard, Horace Vernet en Jean-Baptiste Greuze. Vooral de laatste lijkt veel invloed te hebben gehad op de ontwikkeling van haar neoclassicistische stijl. Vigée-LeBrun was pas vijftien jaar oud toen ze haar eerste portretten met succes verkocht. In 1776, op 24-jarige leeftijd, trouwde ze met kunsthandelaar Jean-Baptiste Pierre Le Brun.
Een royale doorbraak
Hoewel Vigée-LeBrun zich in de jaren 1770 al ontwikkelde tot een veelgevraagd portretschilder, kwam haar grote doorbraak pas in 1779, toen de Franse koningin Marie-Antoinette haar naar Versailles liet komen om een portret van haar te maken. De twee vrouwen werden vrienden en in de opvolgende jaren schilderde Vigée-LeBrun meer dan twintig portretten van Marie-Antoinette in een grote diversiteit van poses en kostuums. Door deze vriendschap met de koningin werd de kunstenaar in 1783, met tegenzin van de andere partij, aangenomen bij de Koninklijke Academie voor Beeldhouw- en Schilderkunst. Ondanks de koele ontvangst prezen critici haar later nog voor haar werk.
Reis door Europa
Drie jaar voor haar toelating in de Koninklijke Academie, in 1780, beviel Vigée-LeBrun van haar enige kind, Jeanne Julie Louise. Hierna reisde ze met haar man af naar Nederland om de schildertechniek van Vlaamse en Nederlandse meesters te bestuderen. Toen ze terugkwam in Parijs, zag het volk haar al gauw als een bekend figuur door haar succes en vele contacten in de kunstwereld.
Toen in 1789 de Franse Revolutie uitbrak, vluchtte Vigée-LeBrun met haar dochter het land uit. Ze woonde in Rome, Napels, Wenen, Berlijn, St. Petersburg, Moskou, Londen en Zwitserland, waar ze met succes portretten bleef schilderen en een grote rol speelde in de kunstwereld. Later keerde ze terug naar Parijs, waar ze tot haar dood in 1842 bleef schilderen.
Memoires
Marie Louise Élisabeth Louise Vigée-Lebrun was een vrouw met veel humor en charmes. Haar memoires geven dan ook een levendig verslag van haar leven en tijden. Ze was een van de technisch meest vloeiende portrettisten van haar tijd; en haar foto’s vallen op door hun frisheid, charmes en gevoeligheid voor presentatie. Tijdens haar carrière heeft ze naar eigen zeggen 900 schilderijen gemaakt, waaronder zo’n 600 portretten en ongeveer 200 landschappen.