Art HERstory #11: Élisabeth Louise Vigée Le Brun

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? Met Art HERstory wil The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen, omdat deze vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid zijn geraakt.

Marie Louise Élisabeth Louise Vigée Le Brun komt al gauw opduiken wanneer je zoekt naar vrouwen uit de kunstgeschiedenis. Vigée-LeBrun is een van de meest succesvolle vrouwelijke kunstenaars ooit, vooral in haar tijd was dit zeer ongebruikelijk.

 

Zelfportret met Strohoed van Vigée-LeBrun in 1782

Vigée-LeBrun werd geboren op 16 april 1755 in Parijs, als de dochter van kunstschilder Louis Vigée. Ze groeide op bij een boerenfamilie in Chartres; en op haar vijfde verhuisde ze terug naar Parijs om in een internaat van een kloosterschool te wonen. Pas op haar twaalfde belandde ze thuis, waar ze tekenles kreeg van haar vader die hetzelfde jaar nog overleed.
Het jonge meisje studeerde verder onder het mentorschap van de befaamde kunstschilders Gabriel Briard, Horace Vernet en Jean-Baptiste Greuze. Vooral de laatste lijkt veel invloed te hebben gehad op de ontwikkeling van haar neoclassicistische stijl. Vigée-LeBrun was pas vijftien jaar oud toen ze haar eerste portretten met succes verkocht. In 1776, op 24-jarige leeftijd, trouwde ze met kunsthandelaar Jean-Baptiste Pierre Le Brun.

Marie-Antoinette door Vigée-LeBrun in 1783

Een royale doorbraak
Hoewel Vigée-LeBrun zich in de jaren 1770 al ontwikkelde tot een veelgevraagd portretschilder, kwam haar grote doorbraak pas in 1779, toen de Franse koningin Marie-Antoinette haar naar Versailles liet komen om een portret van haar te maken. De twee vrouwen werden vrienden en in de opvolgende jaren schilderde Vigée-LeBrun meer dan twintig portretten van Marie-Antoinette in een grote diversiteit van poses en kostuums. Door deze vriendschap met de koningin werd de kunstenaar in 1783, met tegenzin van de andere partij, aangenomen bij de Koninklijke Academie voor Beeldhouw- en Schilderkunst. Ondanks de koele ontvangst prezen critici haar later nog voor haar werk.

Reis door Europa
Drie jaar voor haar toelating in de Koninklijke Academie, in 1780, beviel Vigée-LeBrun van haar enige kind, Jeanne Julie Louise. Hierna reisde ze met haar man af naar Nederland om de schildertechniek van Vlaamse en Nederlandse meesters te bestuderen. Toen ze terugkwam in Parijs, zag het volk haar al gauw als een bekend figuur door haar succes en vele contacten in de kunstwereld.

Toen in 1789 de Franse Revolutie uitbrak, vluchtte Vigée-LeBrun met haar dochter het land uit. Ze woonde in Rome, Napels, Wenen, Berlijn, St. Petersburg, Moskou, Londen en Zwitserland, waar ze met succes portretten bleef schilderen en een grote rol speelde in de kunstwereld. Later keerde ze terug naar Parijs, waar ze tot haar dood in 1842 bleef schilderen.

Memoires
Marie Louise Élisabeth Louise Vigée-Lebrun was een vrouw met veel humor en charmes. Haar memoires geven dan ook een levendig verslag van haar leven en tijden. Ze was een van de technisch meest vloeiende portrettisten van haar tijd; en haar foto’s vallen op door hun frisheid, charmes en gevoeligheid voor presentatie. Tijdens haar carrière heeft ze naar eigen zeggen 900 schilderijen gemaakt, waaronder zo’n 600 portretten en ongeveer 200 landschappen.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?