Art HERstory #3: Fahrelnissa Zeid

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht?
In deze nieuwe serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrxuwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw te vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Door licht te schijnen op deze vrxuwelijke makers en waarom zij zo belangrijk zij, willen we vertelde én onvertelde verhalen opnieuw vertellen.

Deze week kozen we het energieke, kleurrijke en mozaïek-achtige werk Resolved Problems (1948) van Fahrelnissa Zeid.

Dit kleurrijke werk lijkt op een spiegel die in duizenden stukjes is gevallen en door een regenboog is ingekleurd. Je ogen hebben misschien moeite met focussen: overal op het doek gebeurt wel iets en je wordt in een fantasierijke wereld gezogen.

Fahrelnissa Zeid – Resolved Problems (1948)

Op dit punt in haar leven (1948) had Zeid abstractie volledig omarmd en het canvas bedekt met een oogverblindende mix van schitterende blauwe, rode, gele, groene, paarse en witte vormen. Ze absorbeerde de invloeden van zowel Europese abstractie als niet-Europese kunst. Terwijl Zeid haar beweging in de richting van abstracte schilderkunst beschreef, zei ze: “Ik was niet ‘van plan’ om een abstracte schilder te worden; ik was een persoon die heel conventioneel met vormen en waarden werkte. Maar vliegen met een vliegtuig heeft me getransformeerd … De wereld staat op zijn kop. Je zou een hele stad in je hand kunnen houden: als je de wereld van bovenaf ziet.”

 

Dit werk is het eerste volledig abstracte werk van Fahrelnissa Zeid en het trekt meteen je volledige aandacht. Wat gebeurt er, waar kijk ik naar en waar moet ik op focussen?
Veel van haar abstracte werken zijn monumentaal: dit werk is nog relatief klein: ‘slechts’ 130cm bij 98 cm. Later maakte ze werken die vaak groter waren dan 2 meter.

 

Fahrelnessa Zeid (1901-1991) was een Turkse kunstenaar die vooral bekend stond om haar grootschalige abstracte schilderijen met kaleidoscopische patronen. Met andere media zoals o.a. tekeningen, litho’s en sculpturen, vermengde ze in haar werk elementen van islamitische en Byzantijnse kunst met abstractie en andere invloeden uit de Westerse wereld. Zeid was de eerste vrouw die naar de kunstacademie in Istanbul ging. Ze kreeg in 2017 een grote overzichtstentoonstelling in het Tate Modern museum maar haar verhaal blijft voor velen grotendeels onbekend.

Nadat ze in de Irakese koninklijke familie was getrouwd, reisde deze kunstenaarsprinses de wereld rond, ging naar de kunstacademie in Parijs en exposeerde in Londen. Tijdens haar lange carrière heeft Zeid veel verschillende stijlen onderzocht en geëxperimenteerd met een groot spectrum aan technieken en materialen.

Fahrelnissa Zeid – Someone from the past (1989)

Zeid’s reputatie als kunstenaar werd versterkt in de jaren ‘50 toen ze in Londen en Parijs woonde en vaker internationaal exposeerde. De kunstenaar begon ook te experimenteren met schilderen op kalkoen- en kippenbeenderen, die ze later in panelen van polyesterhars goot die doen denken aan glas-in-loodramen. In de latere jaren van haar carrière keerde ze terug naar de figuratieve schilderkunst en maakte ze gestileerde portretten van haar vrienden en familie.

 

 

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

 

Gerelateerd

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?