Art HERstory #3: Fahrelnissa Zeid

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht?
In deze nieuwe serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrxuwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw te vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Door licht te schijnen op deze vrxuwelijke makers en waarom zij zo belangrijk zij, willen we vertelde én onvertelde verhalen opnieuw vertellen.

Deze week kozen we het energieke, kleurrijke en mozaïek-achtige werk Resolved Problems (1948) van Fahrelnissa Zeid.

Dit kleurrijke werk lijkt op een spiegel die in duizenden stukjes is gevallen en door een regenboog is ingekleurd. Je ogen hebben misschien moeite met focussen: overal op het doek gebeurt wel iets en je wordt in een fantasierijke wereld gezogen.

Fahrelnissa Zeid – Resolved Problems (1948)

Op dit punt in haar leven (1948) had Zeid abstractie volledig omarmd en het canvas bedekt met een oogverblindende mix van schitterende blauwe, rode, gele, groene, paarse en witte vormen. Ze absorbeerde de invloeden van zowel Europese abstractie als niet-Europese kunst. Terwijl Zeid haar beweging in de richting van abstracte schilderkunst beschreef, zei ze: “Ik was niet ‘van plan’ om een abstracte schilder te worden; ik was een persoon die heel conventioneel met vormen en waarden werkte. Maar vliegen met een vliegtuig heeft me getransformeerd … De wereld staat op zijn kop. Je zou een hele stad in je hand kunnen houden: als je de wereld van bovenaf ziet.”

 

Dit werk is het eerste volledig abstracte werk van Fahrelnissa Zeid en het trekt meteen je volledige aandacht. Wat gebeurt er, waar kijk ik naar en waar moet ik op focussen?
Veel van haar abstracte werken zijn monumentaal: dit werk is nog relatief klein: ‘slechts’ 130cm bij 98 cm. Later maakte ze werken die vaak groter waren dan 2 meter.

 

Fahrelnessa Zeid (1901-1991) was een Turkse kunstenaar die vooral bekend stond om haar grootschalige abstracte schilderijen met kaleidoscopische patronen. Met andere media zoals o.a. tekeningen, litho’s en sculpturen, vermengde ze in haar werk elementen van islamitische en Byzantijnse kunst met abstractie en andere invloeden uit de Westerse wereld. Zeid was de eerste vrouw die naar de kunstacademie in Istanbul ging. Ze kreeg in 2017 een grote overzichtstentoonstelling in het Tate Modern museum maar haar verhaal blijft voor velen grotendeels onbekend.

Nadat ze in de Irakese koninklijke familie was getrouwd, reisde deze kunstenaarsprinses de wereld rond, ging naar de kunstacademie in Parijs en exposeerde in Londen. Tijdens haar lange carrière heeft Zeid veel verschillende stijlen onderzocht en geëxperimenteerd met een groot spectrum aan technieken en materialen.

Fahrelnissa Zeid – Someone from the past (1989)

Zeid’s reputatie als kunstenaar werd versterkt in de jaren ‘50 toen ze in Londen en Parijs woonde en vaker internationaal exposeerde. De kunstenaar begon ook te experimenteren met schilderen op kalkoen- en kippenbeenderen, die ze later in panelen van polyesterhars goot die doen denken aan glas-in-loodramen. In de latere jaren van haar carrière keerde ze terug naar de figuratieve schilderkunst en maakte ze gestileerde portretten van haar vrienden en familie.

 

 

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

 

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?