Art HERstory #3: Fahrelnissa Zeid

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht?
In deze nieuwe serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrxuwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw te vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Door licht te schijnen op deze vrxuwelijke makers en waarom zij zo belangrijk zij, willen we vertelde én onvertelde verhalen opnieuw vertellen.

Deze week kozen we het energieke, kleurrijke en mozaïek-achtige werk Resolved Problems (1948) van Fahrelnissa Zeid.

Dit kleurrijke werk lijkt op een spiegel die in duizenden stukjes is gevallen en door een regenboog is ingekleurd. Je ogen hebben misschien moeite met focussen: overal op het doek gebeurt wel iets en je wordt in een fantasierijke wereld gezogen.

Fahrelnissa Zeid – Resolved Problems (1948)

Op dit punt in haar leven (1948) had Zeid abstractie volledig omarmd en het canvas bedekt met een oogverblindende mix van schitterende blauwe, rode, gele, groene, paarse en witte vormen. Ze absorbeerde de invloeden van zowel Europese abstractie als niet-Europese kunst. Terwijl Zeid haar beweging in de richting van abstracte schilderkunst beschreef, zei ze: “Ik was niet ‘van plan’ om een abstracte schilder te worden; ik was een persoon die heel conventioneel met vormen en waarden werkte. Maar vliegen met een vliegtuig heeft me getransformeerd … De wereld staat op zijn kop. Je zou een hele stad in je hand kunnen houden: als je de wereld van bovenaf ziet.”

 

Dit werk is het eerste volledig abstracte werk van Fahrelnissa Zeid en het trekt meteen je volledige aandacht. Wat gebeurt er, waar kijk ik naar en waar moet ik op focussen?
Veel van haar abstracte werken zijn monumentaal: dit werk is nog relatief klein: ‘slechts’ 130cm bij 98 cm. Later maakte ze werken die vaak groter waren dan 2 meter.

 

Fahrelnessa Zeid (1901-1991) was een Turkse kunstenaar die vooral bekend stond om haar grootschalige abstracte schilderijen met kaleidoscopische patronen. Met andere media zoals o.a. tekeningen, litho’s en sculpturen, vermengde ze in haar werk elementen van islamitische en Byzantijnse kunst met abstractie en andere invloeden uit de Westerse wereld. Zeid was de eerste vrouw die naar de kunstacademie in Istanbul ging. Ze kreeg in 2017 een grote overzichtstentoonstelling in het Tate Modern museum maar haar verhaal blijft voor velen grotendeels onbekend.

Nadat ze in de Irakese koninklijke familie was getrouwd, reisde deze kunstenaarsprinses de wereld rond, ging naar de kunstacademie in Parijs en exposeerde in Londen. Tijdens haar lange carrière heeft Zeid veel verschillende stijlen onderzocht en geëxperimenteerd met een groot spectrum aan technieken en materialen.

Fahrelnissa Zeid – Someone from the past (1989)

Zeid’s reputatie als kunstenaar werd versterkt in de jaren ‘50 toen ze in Londen en Parijs woonde en vaker internationaal exposeerde. De kunstenaar begon ook te experimenteren met schilderen op kalkoen- en kippenbeenderen, die ze later in panelen van polyesterhars goot die doen denken aan glas-in-loodramen. In de latere jaren van haar carrière keerde ze terug naar de figuratieve schilderkunst en maakte ze gestileerde portretten van haar vrienden en familie.

 

 

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

 

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?