Art HERstory #9: Meta Warrick Fuller

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze nieuwe serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw te vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Door licht te schijnen op deze vrouwelijke makers en waarom zij zo belangrijk zijn, willen we vertelde én onvertelde verhalen opnieuw delen.

Ook deze week hebben we weer een inspirerende maker: Meta Warrick Fuller was een protégé van Auguste Rodin en wordt gezien als de beeldhouwer die de gruwelen van de black experience toonde.

Wie was Meta Warrick Fuller?

Meta Warrick Fuller

Meta Vaux Warrick Fuller was een Afro-Amerikaanse kunstenaar die bekend stond om het uitbeelden en vieren van Afrocentrische thema’s. Ze was de voorhoede van de Harlem Renaissance en een veelzijdige kunstenaar. Zo uitte ze zich zowel in dicht- als schilderkunst, was ze theaterontwerper en werd ze later voornamelijk bekend vanwege haar beeldhouwwerken. Aan het begin van de 20e eeuw had ze in Parijs een reputatie opgebouwd als bekende beeldhouwer. Door een op horror gebaseerde figuratieve stijl aan te nemen en ervoor te kiezen gebeurtenissen van raciaal onrecht (zoals het lynchen van Mary Turner) weer te geven, gebruikte Warrick haar platform om de maatschappelijke trauma’s van Afro-Amerikanen te bespreken.

Carrière

Warrick Fuller’s carrière als kunstenaar begon nadat één van haar middelbare schoolprojecten werd uitgekozen voor de World’s Columbian Exposition in Chicago in 1893. Hierdoor won ze een studiebeurs voor de Pennsylvania Museum and School of Industrial Art, waar haar talent voor beeldhouwkunst naar voren kwam.
Als een daad van onafhankelijkheid voor een beginnend vrouwelijk kunstenaar, koos ze voor thema’s die werden beïnvloed door de gruwelijke beelden die te vinden waren in de fin de siècle-beweging, in plaats van traditionele ‘vrouwelijke’ thema’s. Daarnaast verbeeldden haar werken het leven, de natuur, religie en de natie.

Op verschillende momenten was Warrick Fuller een literair beeldhouwer, op andere momenten een maker van portretkunst. Haar carrière bereikte een hoogtepunt tijdens America’s Gilded Age, een tijd waarin meer vrouwen werden opgeleid als kunstenaar dan ooit tevoren.

Na haar afstuderen in 1899 reisde Warrick Fuller naar Parijs. Ze ondervond als Afro-Amerikaanse vrouw echter veel discriminatie. Zo werd ze onderdak geweigerd aan de American Girls’ Club vanwege haar huidskleur. In die tijd ontmoette ze Auguste Rodin, die haar aanmoedigde om het sculpturale realisme voort te zetten. Rodin loofde haar werk en geloofde in haar talent. Met haar nieuwe zelfvertrouwen exposeerde ze in 1900 in de L’Art Nouveau Gallery van Samuel Bing.

De ontmoeting met Rodin betekende een keerpunt in haar werk. Ze begon werken te maken die ervoor zorgden dat de Franse pers haar de “delicate beeldhouwer van gruwelen” zou noemen – werken die sensualiteit en emotie combineerden met grotesk, heftig impressionisme. Haar duistere en volkomen unieke perspectief betoverde het Franse publiek.

Ze hield een solotentoonstelling in Siegfried Bing’s avant-garde galerie L’Art Nouveau in 1902; en twee van haar sculpturen, The Wretched en The Impertinent Thief, werden getoond op de Parijse Salon van 1903.

The Black Experience

In 1902 keerde Warrick Fuller terug naar Philadelphia, waar ze later trouwde met Dr. Solomon Fuller. Eén van de eerste stukken die ze maakte bij haar terugkeer naar de VS, was een plaquette ter nagedachtenis aan keizer Menelik II, een heldhaftige Ethiopische leider die zijn land had gemoderniseerd en Italiaanse indringers had teruggedrongen.

Maar helaas werd haar werk niet meer zo goed ontvangen door de kunstgemeenschap van Philadelphia. Critici noemden haar werk ‘huishoudelijk’, terwijl anderen haar discrimineerden op basis van haar huidskleur. Maar de kunstenaar liet zich niet kleineren en werd zelfs de eerste zwarte vrouwelijke maker die een commissie ontving van de Amerikaanse overheid (1907). Dat werd een serie diorama’s over het zwarte leven en de zwarte cultuur in de VS.

Verwoestende brand

In 1910 verwoestte een brand veel van Warrick Fuller’s schilderijen en sculpturen. Maar wederom liet ze zich niet uit het veld slaan en bleef ze werken vanuit haar thuisstudio. Ze richtte zich steeds meer op het ontwikkelen van sculpturen met voornamelijk religieuze thema’s. Maar in 1920 week Fuller af van religieuze thema’s om Ethiopia Awakening te maken. Het beeld wordt in veel kringen beschouwd als een van de symbolen van de Harlem Renaissance .

Als de afbeelding van een oude zwarte Egyptenaar die weer tot leven komt, illustreert dit stuk een vastberadenheid om de associatie van Afrika met slavernij en onwetendheid te doorbreken. In de tijd dat Fuller dit werk maakte, had alleen Ethiopië van alle Afrikaanse naties met succes zijn onafhankelijkheid behouden tegen Europese imperialisten. Fuller creëerde het werk als een historische bevestiging en viering van Afrikanen en hun connectie met Afro-Amerikanen.

Meta Warrick Fuller was de vrouw die, toen iemand klaagde dat haar beeld van de kruisiging van Christus te bloederig was, antwoordde: “Als de Heiland niet leed, waar lag dan het offer?” – Quote

Emancipatie

Warrick Fuller rouwde jarenlang om het verloren werk, maar stortte zich weer op het beeldhouwen toen Du Bois haar in 1913 opdracht gaf voor haar grootste werk tot nu toe: een sculptuur ter herdenking van de 50ste verjaardag van de emancipatieproclamatie. The Spirit of Emancipation is 2,4 meter hoog en toont een zwart meisje en een jongen die trots en lang in de verte staan ​​kijken, terwijl een derde figuur huilt. Ze beschreef hen als “plotseling bevrijde kinderen die, onder de knoestige vingers van het lot, onbevreesd de wereld in stappen”. Dit markeerde de wedergeboorte van haar carrière als kunstenaar. Een bronzen afgietsel uit 1999 van het beeld staat op Boston’s Emancipation Trail (in het Harriet Tubman Park) als een bewijs van zowel de gebeurtenis die het heeft geïnspireerd als de beeldhouwer die het heeft gemaakt.

Meta Warrick Fuller overleed in 1968 op 90-jarige leeftijd, na een lange en vruchtbare carrière die een enorm inspirerend oeuvre achter zich laat.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments