ArtHERstory #16: Aleksandra Ekster

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van de kunstenaar Aleksandra Ekster. 

Aleksandra Ekster, geboren op 18 januari 1882 in Polen, staat bekend om haar schilderkunst, grafische kunst, decorontwerp en kostuumontwerp.  

Al op jonge leeftijd was ze in het bezit van een groot talent. Ze werd geboren in het gouvernement Grodno van het Russische Rijk, nu bekend als Polen. Haar familie was welvarend, zo was haar vader een succesvolle zakenman. Aleksandra kreeg een privé-opleiding waar ze talen, muziek, kunst en tekenen studeerde. Zodra haar ouders naar Kiev verhuisden ging Aleksandra studeren aan het gymnasium St. Olga en de Kievse Kunstschool. In 1903 studeerde ze af in de schilderkunst aan de kunstacademie van Kiev. Een jaar na haar afstuderen verhuisde ze naar Parijs. In 1906 vervolgde ze haar opleiding aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Na haar opleiding in 1908 opende ze meteen haar eerste expositie waar ze haar illustraties van onder andere boekomslagen tentoonstelde. Parijs was een bron vol inspiratie, zo hield ze nauwe contacten met de kubisten rond Picasso en de futuristen rond Marinetti.  

In 1908 stapt Aleksandra het huwelijksbootje in en trouwt met een succesvolle advocaat uit Kiev genaamd Nikolaj Evgenjevitsj Ekster. Samen behoorde ze tot de culturele en intellectuele elite van Kiev. In de periode van 1908 en 1924 woonde ze met tussenposes in Kiev, Sint-Petersburg, Odessa, Parijs, Rome en Moskou. In de tussentijd staat ze niet stil en is ze te zien op meerdere exposities waar ook bekende namen als Marcel Duchamp en Albert Gleizes te zien zijn.  

1915 was het jaar dat Aleksandra zich aansloot bij de groep van Avant-Garde kunstenaars Supremus. Door een ontmoeting met de dichter Apollinaire kreeg ze de mogelijkheid om de werkplaats van Picasso te bezoeken. 

Samen met haar echtgenoot verhuist Aleksandra in 1924 naar Parijs. Hier werd ze professor aan de Académie d’Art Contemporain van Fernand Léger. In 1933 maakt ze het manuscript ”Callimaque” wat vandaag de dag als haar meesterwerk wordt beschouwd. Hierna volgde nog grote exposities met een tentoonstelling van haar werk. Vanaf 1936 was ze boekillustrator voor de uitgeverij Flammarion in Parijs, dit bleef ze doen tot aan haar dood. Aleksandra Ekster stierf op 17 maart in 1949. Hier stopte de groei van haar reputatie echter niet. Na haar dood bleef haar populariteit en prijzen van haar werk stijgen.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com!

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?