ArtHERstory #16: Aleksandra Ekster

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van de kunstenaar Aleksandra Ekster. 

Aleksandra Ekster, geboren op 18 januari 1882 in Polen, staat bekend om haar schilderkunst, grafische kunst, decorontwerp en kostuumontwerp.  

Al op jonge leeftijd was ze in het bezit van een groot talent. Ze werd geboren in het gouvernement Grodno van het Russische Rijk, nu bekend als Polen. Haar familie was welvarend, zo was haar vader een succesvolle zakenman. Aleksandra kreeg een privé-opleiding waar ze talen, muziek, kunst en tekenen studeerde. Zodra haar ouders naar Kiev verhuisden ging Aleksandra studeren aan het gymnasium St. Olga en de Kievse Kunstschool. In 1903 studeerde ze af in de schilderkunst aan de kunstacademie van Kiev. Een jaar na haar afstuderen verhuisde ze naar Parijs. In 1906 vervolgde ze haar opleiding aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Na haar opleiding in 1908 opende ze meteen haar eerste expositie waar ze haar illustraties van onder andere boekomslagen tentoonstelde. Parijs was een bron vol inspiratie, zo hield ze nauwe contacten met de kubisten rond Picasso en de futuristen rond Marinetti.  

In 1908 stapt Aleksandra het huwelijksbootje in en trouwt met een succesvolle advocaat uit Kiev genaamd Nikolaj Evgenjevitsj Ekster. Samen behoorde ze tot de culturele en intellectuele elite van Kiev. In de periode van 1908 en 1924 woonde ze met tussenposes in Kiev, Sint-Petersburg, Odessa, Parijs, Rome en Moskou. In de tussentijd staat ze niet stil en is ze te zien op meerdere exposities waar ook bekende namen als Marcel Duchamp en Albert Gleizes te zien zijn.  

1915 was het jaar dat Aleksandra zich aansloot bij de groep van Avant-Garde kunstenaars Supremus. Door een ontmoeting met de dichter Apollinaire kreeg ze de mogelijkheid om de werkplaats van Picasso te bezoeken. 

Samen met haar echtgenoot verhuist Aleksandra in 1924 naar Parijs. Hier werd ze professor aan de Académie d’Art Contemporain van Fernand Léger. In 1933 maakt ze het manuscript ”Callimaque” wat vandaag de dag als haar meesterwerk wordt beschouwd. Hierna volgde nog grote exposities met een tentoonstelling van haar werk. Vanaf 1936 was ze boekillustrator voor de uitgeverij Flammarion in Parijs, dit bleef ze doen tot aan haar dood. Aleksandra Ekster stierf op 17 maart in 1949. Hier stopte de groei van haar reputatie echter niet. Na haar dood bleef haar populariteit en prijzen van haar werk stijgen.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish