ArtHERstory #16: Aleksandra Ekster

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van de kunstenaar Aleksandra Ekster. 

Aleksandra Ekster, geboren op 18 januari 1882 in Polen, staat bekend om haar schilderkunst, grafische kunst, decorontwerp en kostuumontwerp.  

Al op jonge leeftijd was ze in het bezit van een groot talent. Ze werd geboren in het gouvernement Grodno van het Russische Rijk, nu bekend als Polen. Haar familie was welvarend, zo was haar vader een succesvolle zakenman. Aleksandra kreeg een privé-opleiding waar ze talen, muziek, kunst en tekenen studeerde. Zodra haar ouders naar Kiev verhuisden ging Aleksandra studeren aan het gymnasium St. Olga en de Kievse Kunstschool. In 1903 studeerde ze af in de schilderkunst aan de kunstacademie van Kiev. Een jaar na haar afstuderen verhuisde ze naar Parijs. In 1906 vervolgde ze haar opleiding aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Na haar opleiding in 1908 opende ze meteen haar eerste expositie waar ze haar illustraties van onder andere boekomslagen tentoonstelde. Parijs was een bron vol inspiratie, zo hield ze nauwe contacten met de kubisten rond Picasso en de futuristen rond Marinetti.  

In 1908 stapt Aleksandra het huwelijksbootje in en trouwt met een succesvolle advocaat uit Kiev genaamd Nikolaj Evgenjevitsj Ekster. Samen behoorde ze tot de culturele en intellectuele elite van Kiev. In de periode van 1908 en 1924 woonde ze met tussenposes in Kiev, Sint-Petersburg, Odessa, Parijs, Rome en Moskou. In de tussentijd staat ze niet stil en is ze te zien op meerdere exposities waar ook bekende namen als Marcel Duchamp en Albert Gleizes te zien zijn.  

1915 was het jaar dat Aleksandra zich aansloot bij de groep van Avant-Garde kunstenaars Supremus. Door een ontmoeting met de dichter Apollinaire kreeg ze de mogelijkheid om de werkplaats van Picasso te bezoeken. 

Samen met haar echtgenoot verhuist Aleksandra in 1924 naar Parijs. Hier werd ze professor aan de Académie d’Art Contemporain van Fernand Léger. In 1933 maakt ze het manuscript ”Callimaque” wat vandaag de dag als haar meesterwerk wordt beschouwd. Hierna volgde nog grote exposities met een tentoonstelling van haar werk. Vanaf 1936 was ze boekillustrator voor de uitgeverij Flammarion in Parijs, dit bleef ze doen tot aan haar dood. Aleksandra Ekster stierf op 17 maart in 1949. Hier stopte de groei van haar reputatie echter niet. Na haar dood bleef haar populariteit en prijzen van haar werk stijgen.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?