ArtHERstory #19: Berthe Morisot

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het biografische werk van Berthe Morisot.

Berthe Marie Pauline Morisot, geboren op 14 januari 1841 in Frankrijk, stond bekend om haar impressionistische kunstschilderijen. Op haar elfde verhuisde haar familie naar Parijs. Haar vader was een groot kunstliefhebber, daarom kreeg ze samen met haar zus Edma schilderlessen. Van 1860 tot 1862 was Jean-Baptiste Camille Corot hun leermeester. Corot – een genie in de studies van water en landschappen – was een belangrijke inspiratiebron voor Morisot’s latere schilderijen.

Haar eerste landschappen verschenen in de Salon in 1864. Twee jaar later ontmoette ze Édouard Manet, die meteen onder de indruk was van zowel haar werk als haar verschijning. Toen hij vroeg of ze zijn leerling wilde, worden weigerde ze. De impressionistische schilderijen waar ze al geruime tijd aan werkte, werden steeds populairder en werden inmiddels ook verkocht.

Mannelijke impressionistische kunstenaars werden in deze tijd afgewezen, omdat impressionisme werd gezien als een vrouwelijke manier van schilderen. De schetsmatigheid van de schilderijen was niet volgens de regels van de kunstacademie, waar vrouwen geen toegang tot hadden. Om deze reden was het voor Morisot geen toevoeging om leerling te worden van een kunstenaar wiens kunst toch werd afgekeurd. De afwijzing stond een vriendschap niet in de weg en ze werden elkaars inspiratie. De kunstenaar stond wel regelmatig model voor Manet. Ook hij een grote invloed op haar ontwikkeling en stijl.

In 1874 trouwde Morisot met het jongere broertje van Manet. Het huwelijk was gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Eugène Manet deed niets liever dan het trots werk van zijn vrouw promoten, die nog steeds onder haar eigen naam kon blijven schilderen. Datzelfde jaar exposeerde de kunstenaar als enige vrouw in de eerste tentoonstelling van impressionisten, waarna velen volgden.

In een huwelijk van 18 jaar, maakte Morisot meer dan 350 schilderijen. Dat was aanzienlijk veel voor een getrouwde vrouw in die tijd. In 1878 werd het echtpaar verblijd met de geboorte van hun enige kind: een dochter genaamd Julie Manet, die later in de voetsporen van haar moeder zou treden.

Samen met haar man bouwde ze in 1881 een huis in Parijs, dat een ontmoetingsplaats werd voor schilders en schrijvers. Berthe Morisot was een bewonderenswaardige kunstschilder die behoorde tot het impressionisme. Ze schilderde vrouwen en kinderen met heldere kleuren in doordachte composities. Hierdoor werd ze de bekendste vrouwelijke kunstenaar binnen het impressionisme.

Op 2 maart 1895 kwam Morisot te overleiden. Een jaar later stonden 394 van haar werken tentoongesteld in een memorabele expositie in galerie Durand-Ruel, georganiseerd door haar dochter.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish