ArtHERstory #21: Levina Teerlinc

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Levina Teerlinc.

Levina Teerlinc (1510 – 1576) was een Belgische portrettekenares die actief was tijdens de Renaissance. Teerlinc heeft haar bekendheid behaald rond 1530, toen ze schilderijen maakte voor het hof van Henry VIII en zijn gezin.
Je zou kunnen zeggen dat creativiteit haar met de paplepel is ingegoten, ze was namelijk de dochter van Simon Bening. Hij was een bekende illuminator, versierder van middeleeuwse handschriften, in Gentbrugge.

In 1545 stapte Levinca Teerlinc in de huwelijksboot met George Teerlinc. Eén jaar later verhuisde het koppel op verzoek van koning Hendrik VIII naar Engeland. Hij had namelijk een nieuwe hofschilder nodig. Ondanks dat Teerlinc een vrouw was, verdiende ze een stuk meer dan de vorige hofschilder. Ze werd gezien als zeer gerespecteerde kunstenaar.  

Te danken aan Teerlinc heb je ook ovalen miniatuurportretten. De kunstenaar wordt namelijk gezien als de uitvinder van deze vorm. Voorheen werden er alleen vierkanten miniatuurportretten gemaakt, maar zij wist zich te onderscheiden van de rest.

Hoewel Teerlinc een bekend en gerespecteerd miniatuurartiest was, is er geen schilderij meer dat toegewezen zou kunnen worden aan haar. Haar werk is helaas slecht bewaard gebleven. Ook zette ze bijna nooit ergens een handtekening onder. Enkele werken worden wel aan haar toegeschreven op basis van locatie en stijl.
Ook heeft ze waarschijnlijk het grootzegel van Engeland voor Mary I gemaakt. Een grootzegel wordt gezien als het belangrijkste zegel voor officiële documentatie.

In 1983 werd Teerlinc’s werk tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum. Hier waren vijf miniaturen en twee verluchte manuscriptbladen te bewonderen. Je zag een miniatuur van onder andere Lady Katherine Gray – en mogelijk een miniatuurportret van de jonge Elizabeth de eerste. Een groep miniatuurkenners is ervan overtuigd dat dit werk toe te wijzen is aan Teerlinc, ze staat namelijk bekend als iemand die te werk gaat met dunne, transparante verf en losse bewegingen.

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?