Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Levina Teerlinc.
Levina Teerlinc (1510 – 1576) was een Belgische portrettekenares die actief was tijdens de Renaissance. Teerlinc heeft haar bekendheid behaald rond 1530, toen ze schilderijen maakte voor het hof van Henry VIII en zijn gezin.
Je zou kunnen zeggen dat creativiteit haar met de paplepel is ingegoten, ze was namelijk de dochter van Simon Bening. Hij was een bekende illuminator, versierder van middeleeuwse handschriften, in Gentbrugge.
In 1545 stapte Levinca Teerlinc in de huwelijksboot met George Teerlinc. Eén jaar later verhuisde het koppel op verzoek van koning Hendrik VIII naar Engeland. Hij had namelijk een nieuwe hofschilder nodig. Ondanks dat Teerlinc een vrouw was, verdiende ze een stuk meer dan de vorige hofschilder. Ze werd gezien als zeer gerespecteerde kunstenaar.
Te danken aan Teerlinc heb je ook ovalen miniatuurportretten. De kunstenaar wordt namelijk gezien als de uitvinder van deze vorm. Voorheen werden er alleen vierkanten miniatuurportretten gemaakt, maar zij wist zich te onderscheiden van de rest.
Hoewel Teerlinc een bekend en gerespecteerd miniatuurartiest was, is er geen schilderij meer dat toegewezen zou kunnen worden aan haar. Haar werk is helaas slecht bewaard gebleven. Ook zette ze bijna nooit ergens een handtekening onder. Enkele werken worden wel aan haar toegeschreven op basis van locatie en stijl.
Ook heeft ze waarschijnlijk het grootzegel van Engeland voor Mary I gemaakt. Een grootzegel wordt gezien als het belangrijkste zegel voor officiële documentatie.
In 1983 werd Teerlinc’s werk tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum. Hier waren vijf miniaturen en twee verluchte manuscriptbladen te bewonderen. Je zag een miniatuur van onder andere Lady Katherine Gray – en mogelijk een miniatuurportret van de jonge Elizabeth de eerste. Een groep miniatuurkenners is ervan overtuigd dat dit werk toe te wijzen is aan Teerlinc, ze staat namelijk bekend als iemand die te werk gaat met dunne, transparante verf en losse bewegingen.