ArtHERstory #21: Levina Teerlinc

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Levina Teerlinc.

Levina Teerlinc (1510 – 1576) was een Belgische portrettekenares die actief was tijdens de Renaissance. Teerlinc heeft haar bekendheid behaald rond 1530, toen ze schilderijen maakte voor het hof van Henry VIII en zijn gezin.
Je zou kunnen zeggen dat creativiteit haar met de paplepel is ingegoten, ze was namelijk de dochter van Simon Bening. Hij was een bekende illuminator, versierder van middeleeuwse handschriften, in Gentbrugge.

In 1545 stapte Levinca Teerlinc in de huwelijksboot met George Teerlinc. Eén jaar later verhuisde het koppel op verzoek van koning Hendrik VIII naar Engeland. Hij had namelijk een nieuwe hofschilder nodig. Ondanks dat Teerlinc een vrouw was, verdiende ze een stuk meer dan de vorige hofschilder. Ze werd gezien als zeer gerespecteerde kunstenaar.  

Te danken aan Teerlinc heb je ook ovalen miniatuurportretten. De kunstenaar wordt namelijk gezien als de uitvinder van deze vorm. Voorheen werden er alleen vierkanten miniatuurportretten gemaakt, maar zij wist zich te onderscheiden van de rest.

Hoewel Teerlinc een bekend en gerespecteerd miniatuurartiest was, is er geen schilderij meer dat toegewezen zou kunnen worden aan haar. Haar werk is helaas slecht bewaard gebleven. Ook zette ze bijna nooit ergens een handtekening onder. Enkele werken worden wel aan haar toegeschreven op basis van locatie en stijl.
Ook heeft ze waarschijnlijk het grootzegel van Engeland voor Mary I gemaakt. Een grootzegel wordt gezien als het belangrijkste zegel voor officiële documentatie.

In 1983 werd Teerlinc’s werk tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum. Hier waren vijf miniaturen en twee verluchte manuscriptbladen te bewonderen. Je zag een miniatuur van onder andere Lady Katherine Gray – en mogelijk een miniatuurportret van de jonge Elizabeth de eerste. Een groep miniatuurkenners is ervan overtuigd dat dit werk toe te wijzen is aan Teerlinc, ze staat namelijk bekend als iemand die te werk gaat met dunne, transparante verf en losse bewegingen.

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?