Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Olga Wisinger-Florian.
Olga Wisinger-Florian werd in 1844 geboren in Wenen, Oostenrijk. Op haar 19e begon ze met schilderlessen, maar vanwege de wens van haar ouders ruilde ze deze in voor pianolessen. Ondanks dat ze tegen wat problemen aanliep met het proces en de kwaliteit van de instructies, was Wisinger-Florian van 1868 tot 1873 succesvol pianist. Deze carrière kwam ten einde toen ze na het oplopen van handletsel afstand moest nemen van de piano.
Op haar 30ste pakte Wisinger-Florian het schilderen weer op en wijdde ze zich helemaal aan de studie. Ze begon eerst te studeren met August Schaeffer en daarna met Emil Jakob Schindler. Vijf jaar later werd ze ook betrokken bij een expositie van The Viennese Art Association. Ze was één van de negen vrouwen die mee mocht doen aan de expositie
Die österreichisch-Ungarische Monarchie.
Vanaf 1881 begon de kunstenaar zich meer toe te trekken naar de schilderwereld, en liet ze steeds meer van haar werken zien tijdens exposities. Haar werk werd onder andere tentoongesteld in Palace of Fine Arts en The Woman’s Building op de World’s Columbian Exposition in Chicago. Ook was Wisinger-Florian vertegenwoordiger van de Oostenrijkse Stimmungsimpressionismus, een groep die bestaat uit impressionistische schilders die in de jaren 1870 en 1880 als avant-garde werden beschouwd.
Vanaf het moment dat ze haar werk in Parijs en Chicago had tentoongesteld begon haar werelddebuut als kunstenaar. In haar landschapsschilderijen nam ze Schindler’s sublieme benadering van de natuur over. De motieven die ze gebruikte, zoals uitzicht op bomen met tuinen en velden, deed sterk denken aan het werk van haar leraar. Na haar tijd met Schindler in 1884 ging Wisinger-Florian haar eigen weg. Haar werken werden steeds realistischer – en haar late werk valt op door een luguber palet, met waarneembare boventonen van expressionisme.
Ondanks haar late start in de schilderwereld genoot Wisinger-Florian van haar bekendheid. Haar werk was in 2019 te zien in de Österreichische Galerie Belvedere.
Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.