ArtHERstory #22: Lee Krasner

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Ook deze week hebben we weer een verhaal van een vrouw die lange tijd in de schaduw stond van een man. De kunstenaar die lange tijd bekend stond als Mrs Pollock: Lee Krasner.

Haar werken uit een carrière van meer dan 50 jaar zijn een oneindige, rusteloze uiting bestaande uit portretten, kubistische tekeningen, collages, assemblages en grote abstracte schilderingen. Ze was een pionier van het abstract expressionisme en een van de belangrijkste voorvechters van het nalatenschap van Jackson Pollock. Al bleef ze lange tijd verscholen in zijn schaduw. Daarom deze week een extra spotlight voor het werk en leven van Lee Krasner.

Lee Krasner
Lee Krasner ca. 1938

Ze werd geboren als Lena, vond zichzelf opnieuw uit als Lenore en zou uiteindelijk genoegen nemen met de naam Lee. Ze groeide op in een Joods orthodox gezin met 7 kinderen in Brooklyn en had een lange geschiedenis van rebellie. Lee Krasner was een inspirerende vrouw.

Aan het begin van het decennium hadden vrouwen eindelijk kiesrecht verworven en in de daaropvolgende jaren boekten deze nieuwe mondige burgers vooruitgang in enkele beroepen zoals geneeskunde, rechten en literatuur. Maar de deur was nog steeds gesloten voor vrouwen die professionele kunstenaars wilden worden. Het was niet alleen een kwestie van sekse, maar ook Amerikaanse mentaliteit; het worden van een succesvol (mannelijk) kunstenaar was praktisch onmogelijk, dus voor een vrouw al helemaal. Maar dat hield Krasner niet tegen.

Toen ze in 1929 bij de opening van The Museum of Modern Art was, ontdekte ze het werk van de Europese modernisten en post modernisten. “It was like a bomb that exploded.… Nothing else ever hit me that hard, until I saw Pollock’s work. It was a freeing… an opening of a door, that left me a little more at ease with what I was trying to do.”

Lee Krasner in haar studio
Lee Krasner in haar studio in de jaren ’60. Foto door Mark Patiky.

In haar werk zie je ontwikkeling terug die ook Picasso en Mondriaan ondergingen: een zoektocht naar abstractie, stijl en uiting. Hoewel het haar mannelijke tijdgenoten zijn die meer naamsbekendheid genereerden, was het Krasner die het echte abstract expressionisme inluidde. Haar zoektocht naar expressie uitte zich in kubistische tekeningen, collage’s en mozaïeken. Ze bleef zichzelf en haar stijl haar hele leven ontdekken. Ook na de dood van Pollock.

Lee en Jackson
Lee Krasner en Jackson Pollock (1949). Foto door Wilfred Zagbaum.

Lee vroeg zich altijd af: “werkt het?“, zoals elke kunstenaar zou moeten doen. Dat deed ze

niet om bevestiging van anderen te zoeken, maar simpelweg om haar eigen geest gefocust te houden op wat ze wilde overbrengen; de innerlijke ervaring.

 

 

 

The augur of passion, the fire of movement, the colour of the embrace!

Lee Krasner schilderij abstract expressionisme
Lee Krasner – Combat (1965)
krasner's schilderij ware grote ab ex
Lee Krasner – Combat in Londen

In de grote abstracte werken zoals Combat, zien we de prachtige opsomming van haar zoektocht terug. Deze grootschalige abstracties hebben een enorme theatrale werking. Ze zuigen je op in een kleurrijke wereld, die verwijzen naar Matisse’s heldere kleurgebruik. Je kunt verdwalen in de kronkels en bewegingen over het canvas, als een zoektocht naar Krasner’s innerlijke wereld.

De eerste grote overzichtstentoonstelling van Lee Krasner vond in 2019 plaats in het Barbican in Londen. Deze tentoonstelling van haar 50-jarige carrière is belangrijk omdat het toont hoe baanbrekend en bijzonder haar werk is. Maar het is ook een les die leert dat vrouwen zo vaak soepel uit de geschiedenis van de (moderne) kunst zijn geschreven. Zelfs nu nog is er weinig over haar werk bekend in vergelijking met haar man en tijdgenoten zoals Willem de Kooning en Mark Rothko.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish