ArtHERstory #23: Judith Leyster

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Dit keer bespreken we het werk van Judith Leyster.

Judith Leyster is misschien de bekendste vrouwelijke kunstschilder van Nederland. Geboren in Haarlem (1609-1660) wist ze al vroeg dat ze een talent had voor schilderen. Daarom ging ze in de leer bij mede Haarlemmer Frans Hals. Deze kunstenaren hebben bijna een identieke stijl.

Maar wat de schilderijen van Leyster zo uniek maakt, is dat ze alledaagse dingen schilderde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een man die een kan bier in de hand heeft. Dit maakt haar speciaal, omdat het destijds juist populair was om mensen met knaken te schilderen.

In de zeventiende eeuw was kunstenaar zijn echt een ‘mannenbaan’. Toch stond Leyster in 1633 als enige vrouw ingeschreven als meester-schilder bij Het Gilde. Dat was toentertijd een belangrijk genootschap waar kunstenaars zich bij aansloten.

De kunstenaar heeft hard gewerkt om de top te bereiken als vrouw – en dat is haar zeker gelukt. Maar Leyster’s werk heeft lang geen belangstelling gekregen. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam haar werk pas in de schijnwerpers te staan. Ze heeft maar 20 bekende werken en de meeste daarvan zijn van voordat ze ging trouwen. Uit de periode waarin ze vijf kinderen kreeg, is slechts één van haar schilderijen bekend geworden.

Naast dat Leyster een goede kunstenaar was, was ze ook een zakenvrouw. Zo deed ze bijvoorbeeld de zaken van de kunsthandel van haar man. Ook was ze erg betrokken bij het kopen van hun huizen in Haarlem, Heemstede en Amsterdam.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish