ArtHERstory #24: Hito Steyerl

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Dit keer bespreken we het werk van Hito Steyerl.

Hito Steyerl (1966) is een beeldend kunstenaar, schrijver en videomaker uit München. Ze wordt gezien als één van de meest spannende en artistieke persoonlijkheden van vandaag.

Steyerl zoekt de grens tussen het internet en de “echte” wereld op. Zo onderzoekt ze hoe digitale technologieën van het scherm wegsmelten naar oorlogsgebieden, financiële markten, vastgoed ontwikkelingen en veilinghuizen. Haar werk is op veel plekken te zien.

De Duitse kunstenaar maakt overhoophalende video-installaties, dat zijn kunstwerken waarin meerdere videomonitoren een rol spelen. Hiermee wil ze de toeschouwer een kritische reflectie meegeven over onderwerpen die volgens haar te weinig aandacht krijgen. Denk hierbij aan koloniaal geweld, overheidscontrole, systemisch racisme en de kracht van het protest. Steyerl wil dat je gaat nadenken over je eigen rol in deze thema’s.

In de tentoonstelling ‘I Will Survive’ presenteert Steyerl een groep belangrijke werken uit elke fase van haar kunstenaarspraktijk. Hierin zitten onder andere vroegere werken uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze tentoonstelling is haar belangrijkste tentoonstelling in Europa tot nu toe.

Op dit moment woont Steyerl in Berlijn, waar ze werkzaam is als docent aan de Universiteit voor de Kunsten.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish