Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van dichter, schrijver en schilderkunstenaar Etel Adnan.
Etel Adnan werd in 1925 geboren in Beiroet. Haar vader was een Syrische man en haar moeder was een Griekse vrouw. Thuis sprak ze Turks en op school leerde ze Frans. Hierdoor ontwikkelde Adnan op jonge leeftijd al een flinke woordenschat in verschillende talen. Ze was dol op talen en experimenteerde hier ook graag mee. Op haar twintigste had ze haar eerste gedicht geschreven. Dit was een liefdesverhaal tussen de zon en de zee.
Na een tijd in de landschappen van Syrië en Libanon gewoond te hebben, vertrok ze naar Parijs om daar naar de universiteit te gaan. Ze studeerde hier Filosofie. In 1955 verhuisde Adnan naar de Verenigde Staten om postdoctorale studies Filosofie te volgen aan U.C. Berkeley en Harvard.
Hierna ging ze aan de slag als docent Filosofie van kunst aan de Dominican University of California in San Rafael. Ze leerde haar studenten om op verschillende wijzen naar kunst te kijken en om op een andere manier over de kunstwerken na te denken.
Op een dag vroeg een vriendin van Adnan waarom zij zelf niet schilderde, terwijl ze er wel zo veel van af wist. Hierop reageerde ze: “Omdat mijn moeder ooit zei dat ik onhandig ben”. Waarop haar vriendin zei: “En jij gelooft dat?”. Sinds die dag veranderde alles voor de kunstenaar: in 1958 maakte ze haar eerste schilderijen.
Adnan schilderde op een artistieke wijze die nog niet zo bekend was in die tijd. In plaats van een schilderkwast gebruikte ze een paletmes. Ze bedekte het canvas met speelse kleuren en blokvormen. In deze kunstwerken gaf ze de schoonheid van de natuur, waar ze een intense band mee had, weer.
Uiteindelijk begon ze haar liefde voor taal te combineren met haar schilderkunst. Ze ging gevouwen papieren boeken beschilderen met daarin het schoonschrift van haar thuisland. Deze werken noemde ze Leporello’s.
De kunstwerken van Adnan maken deel uit van vele privécollecties en musea over de hele wereld. In 2020 maakte ze haar laatste werk: Shifting the Silence. In dit kunstwerk doorbreekt Adnan ze het taboe om over de dood te schrijven en te praten. De kunstenaar overleed een jaar later op 96-jarige leeftijd.
Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.