ArtHERstory #28: Rachel Ruysch

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van kunstschilder Rachel Ruysch.


Rachel Ruysch is in 1664 geboren in Den Haag. Ze was een Nederlandse kunstschilder uit de barok-tijd. Barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië ontstond. Deze periode wordt gekenmerkt door de grootse gevoelsuitdrukkingen in de werken.

Toen ze slechts drie jaar oud was, verhuisde Ruysch met haar familie naar Amsterdam. Haar vader, Frederik, ging werken aan het Athenaeum Illustre. De creativiteit ontbrak dus niet binnen de familie. Zo was haar opa, Pieter Post, een bekende architect en haar achter-oom, Frans Post, een schilder in de 17e eeuw.

Vanaf haar vijftiende werd de jonge kunstenaar opgeleid door bekende schilder Willem van Aelst, die bekend stond om zijn bloemstillevens. Later werd Ruysch zelf ook beroemd door haar fascinerende schilderijen van bloemstillevens, die bestaan uit een zorgvuldig gekozen boeket waarbij elke bloem te zien is. De achtergrond van de schilderijen zijn donker, zo komen de bloemen met nog meer passie naar voren.

In 1701 gebeurde iets ergs bijzonders voor Ruysch. Ze werd namelijk als eerste vrouw benoemd tot lid van het Schildergilde Confrerie Pictura in Den Haag. De kunstenaar heeft van haar vijftiende tot haar vierentachtigste altijd actief geschilderd. In 1750 overleed ze in Amsterdam. Haar werk is onder meer te zien in Museum Boijmans Van Beuningen en in het Rijksmuseum op Schiphol.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish