ArtHERstory #29: Barbara Morgan

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Barbara Morgan

Barbara Morgan werd op 8 juli 1900 geboren in Buffalo, Kansas. Haar familie is kort na haar geboorte verhuisd naar Zuid-Californië, waar ze is opgegroeid. Aan de University of California is ze later Schilderen en Prentkunst gaan studeren. Na het behalen van haar diploma in 1923 heeft ze hier nog 5 jaar lesgegeven in Design, Houtwerk en Schilderen.

In 1930 is Morgan samen met haar man, fotograaf Willard Morgan, naar New York verhuisd. Hier heeft ze zich tot de komst van haar eerste kind in 1935 volledig gericht op haar schilderwerk. Na de komst van haar kind stapte ze over naar fotografie, omdat dit sneller en efficiënter was.

Binnen haar fotografie is ze veel gaan experimenteren met licht en verschillende technieken van prentwerk. Na het bezoeken van een optreden van de opkomende Martha Graham Company heeft ze besloten een fotoboek te publiceren: Martha Graham: Sixteen Dances in Photographs. Hierin zijn veel opmerkelijke elementen van Morgan terug te vinden, zoals de beeldende kracht van gebaren en visueel stimuli met een groot ego. Ook brachten haar foto’s de Verenigde Staten in aanraking met moderne dans, een kunstvorm die in die tijd nog relatief onbekend was.

Na de dood van haar man in 1967 verdwenen de dynamische figuren uit haar fotografie en werden deze ingeruild voor abstracte fotomontages en landschappen. Deze vorm van fotografie was geïnspireerd op de Russisch-constructieve kunst waar ze zich in 1930 in had verdiept. Op 17 augustus 1992 is Barbara Morgan op 92-jarige leeftijd overleden.

Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish