ArtHERStory #30: Lee Miller

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk en leven van model en fotograaf Lee Miller.

Miller werd op 23 april 1907 geboren in New York. Haar ouders waren Theodore en Florence Miller. Haar vader was van Duitse afkomst en haar moeder was van Schotse en Ierse afkomst. De vader van Miller vond fotografie erg interessant, hij gebruikte zijn dochter dan ook vaak als model voor zijn amateurfoto’s.

It girl
Op 19-jarige leeftijd besloot ze om voorgoed het huis te verlaten en begon ze aan haar modellencarrière. Ze werd benoemd tot ‘it girl’ voor Vogue in Amerika en Groot-Brittannië.
Miller werd gefotografeerd door bekende modefotografen zoals Arnold Gent, Nickolas Muray en Edward Steicehn. Het succes stond voor haar voeten totdat Steichen haar gezicht gebruikte voor een maandverbandreclame. In die tijd was dit not done, het werd gezien als een schandaal. Hiermee kwam haar modellencarrière ten einde.

Fotografie
Kort na het schandaal vertrok Miller naar Parijs, waar ze fotograaf Man Ray opzocht. Hier verbleef ze drie jaar lang als leerling, minnares en muze. Ray leerde haar alle technieken van de fotografie en in 1929 ontwikkelden ze samen de solarisatietechniek. Solarisatie treedt op wanneer een gedeeltelijk ontwikkelde foto te snel wordt blootgesteld aan het licht.
Terwijl Miller in Parijs verbleef, leerde ze veel kunstenaars kennen. Zo raakte ze bevriend met Paul Éluard, Pablo Picasso, Max Ernst en Joan Miró.

Nadat haar relatie met Man Ray verbroken werd, keerde Miller terug naar New York. Hier  richtte ze een fotostudio op met haar jongere broer, Erik. Samen maakten ze van alles: van surrealistische foto’s tot portretten van beroemdheden en reclamewerk. Zo kwam de kunstenaar opnieuw in contact met Vogue, waar ze dit keer voor mocht gaan fotograferen.

Oorlogscorrespondent
In 1943 werd ze gepromoveerd tot oorlogscorrespondent voor Vogue. Het jaar daarop mocht ze samenwerken met fotojournalist David E. Scherman. Samen volgden ze het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miller was de eerste vrouwelijke fotojournalist die dit deed. Ze fotografeerde de bevrijding van Parijs, de veldhospitalen in Normandië, de slag bij Saint-Malo en de bevrijding van de concentratiekampen Dachau en Buchenwald.

Uit verzet en wraak zijn Miller en Scherman vanuit Kamp Dachau naar het privé-appartement van Hitler in München gereden. Hier liet Miller zich door Scherman fotograferen terwijl ze zich aan het wassen was in de badkuip van Hitler.

Op haar veertigste beviel de kunstenaar van haar zoon Antony. Dertig jaar later overleed Miller aan kanker. Antony ontdekte het fotografiewerk van zijn moeder pas na haar dood. Op zolder vond hij zo’n 60 duizend negatieven en 20 duizend afdrukken. Hij bracht deze spraakmakende beelden naar buiten, waardoor het werk van Lee Miller weer populair gespreksonderwerp binnen de kunstwereld werd.
Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?