ArtHERStory #30: Lee Miller

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk en leven van model en fotograaf Lee Miller.

Miller werd op 23 april 1907 geboren in New York. Haar ouders waren Theodore en Florence Miller. Haar vader was van Duitse afkomst en haar moeder was van Schotse en Ierse afkomst. De vader van Miller vond fotografie erg interessant, hij gebruikte zijn dochter dan ook vaak als model voor zijn amateurfoto’s.

It girl
Op 19-jarige leeftijd besloot ze om voorgoed het huis te verlaten en begon ze aan haar modellencarrière. Ze werd benoemd tot ‘it girl’ voor Vogue in Amerika en Groot-Brittannië.
Miller werd gefotografeerd door bekende modefotografen zoals Arnold Gent, Nickolas Muray en Edward Steicehn. Het succes stond voor haar voeten totdat Steichen haar gezicht gebruikte voor een maandverbandreclame. In die tijd was dit not done, het werd gezien als een schandaal. Hiermee kwam haar modellencarrière ten einde.

Fotografie
Kort na het schandaal vertrok Miller naar Parijs, waar ze fotograaf Man Ray opzocht. Hier verbleef ze drie jaar lang als leerling, minnares en muze. Ray leerde haar alle technieken van de fotografie en in 1929 ontwikkelden ze samen de solarisatietechniek. Solarisatie treedt op wanneer een gedeeltelijk ontwikkelde foto te snel wordt blootgesteld aan het licht.
Terwijl Miller in Parijs verbleef, leerde ze veel kunstenaars kennen. Zo raakte ze bevriend met Paul Éluard, Pablo Picasso, Max Ernst en Joan Miró.

Nadat haar relatie met Man Ray verbroken werd, keerde Miller terug naar New York. Hier  richtte ze een fotostudio op met haar jongere broer, Erik. Samen maakten ze van alles: van surrealistische foto’s tot portretten van beroemdheden en reclamewerk. Zo kwam de kunstenaar opnieuw in contact met Vogue, waar ze dit keer voor mocht gaan fotograferen.

Oorlogscorrespondent
In 1943 werd ze gepromoveerd tot oorlogscorrespondent voor Vogue. Het jaar daarop mocht ze samenwerken met fotojournalist David E. Scherman. Samen volgden ze het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miller was de eerste vrouwelijke fotojournalist die dit deed. Ze fotografeerde de bevrijding van Parijs, de veldhospitalen in Normandië, de slag bij Saint-Malo en de bevrijding van de concentratiekampen Dachau en Buchenwald.

Uit verzet en wraak zijn Miller en Scherman vanuit Kamp Dachau naar het privé-appartement van Hitler in München gereden. Hier liet Miller zich door Scherman fotograferen terwijl ze zich aan het wassen was in de badkuip van Hitler.

Op haar veertigste beviel de kunstenaar van haar zoon Antony. Dertig jaar later overleed Miller aan kanker. Antony ontdekte het fotografiewerk van zijn moeder pas na haar dood. Op zolder vond hij zo’n 60 duizend negatieven en 20 duizend afdrukken. Hij bracht deze spraakmakende beelden naar buiten, waardoor het werk van Lee Miller weer populair gespreksonderwerp binnen de kunstwereld werd.
Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish