ArtHERstory #31: Liz Johnson Artur

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Liz Johnson Artur.

Liz Johnson Artur werd in 1964 geboren in Bulgarije. Ze is opgegroeid in Oost-Europa en Duitsland. Als dochter van een Ghanese vader en een Russische moeder was ze een van de weinige “Afro-Russen” die aan het land gelinkt waren. Haar werk focust zich vooral op mensen met Afrikaanse roots – het zoeken naar haar identiteit kun je er altijd in terugvinden.

Artur noemt zichzelf een ‘product van migratie’ en heeft ook als illegale immigrant geleefd met haar moeder, nadat hun toeristenvisum van drie maanden was verlopen. Omdat ze op straat leefde, heeft ze veel verschillende mensen leren kennen. Hier heeft ze in haar leven als fotograaf veel aan gehad.

In 1985 kreeg de kunstenaar haar eerste camera en ging ze foto’s maken van haar reis naar New York. Tijdens deze reis verbleef ze bij een Russische familie in een wijk met veel zwarte inwoners. De camera was hier haar manier van voorbij stereotypen van de zwarte gemeenschap kijken en hun normale leven en cultuur vastleggen.

In 2010 heeft Artur haar project Russians of Colour het leven ingeblazen. In deze serie legt ze Afro-Russen vast die opgegroeid zijn zonder of met slechts één ouder. Ze ontdekte dat, in vergelijking met de Afro-Amerikanen of Britten met Afrikaanse afkomst, de Afro-Russen amper of niet in aanraking kwamen met hun Afrikaanse roots. Dit zou komen doordat de generatie vóór hen er weinig aandacht aan had geschonken. Dit project heeft veel geholpen met het creëren van zichtbaarheid van minderheidsgroepen in Rusland.

Samen met Fenty heeft Artur een campagne geschoten in het thema ‘sisterhood’. Tegenwoordig wordt haar werk veel tentoongesteld en is ze een bekende naam in de fotografiewereld. Deze erkenning kreeg ze 2021 in de vorm van een prijs van Women In Motion.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish