ArtHERStory #32: Rhonda Zwillinger

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van kunstschilder Rhonda Zwillinger.

Rhonda Zwillinger staat bekend om huiskamers omtoveren tot kleine galeries. Daarvoor maakt ze gebruik van decoreren. Een belangrijke inspiratiebron voor Zwillinger is Pattern & Decoration dat begon in de jaren zeventig.

Een bekende installatie: The City That Never Sleeps dat uit een bed met een sprei van namaak tijgervel, een ontbijt-dienblad, een krantenstandaard, en twee kandelaars dat rijkelijk gedecoreerd bestaat. Wordt tentoongesteld in het Groninger Museum.

The City That Never Sleeps benadrukt het nachtelijke amusement leven in steden zoals New York, Las Vegas en Los Angeles. Opvallend is dat aan het hoofdeinde van het bed twee radio’s staan die het liedje ‘New York, New York’ afspelen.

Zwillinger transformeerde gebruiksvoorwerpen zoals meubels, schoenen en muziekinstrumenten tot kitscherige kunstvoorwerpen door ze te beplakken met kralen, pailletten, lovertjes en glittertjes. Er worden vraagtekens geplaatst bij opvattingen over mooi en lelijk omdat haar werk zowel afschuw als plezier oproept.

Een ander bekende tentoonstelling van Rhonda Zwillinger is: ‘Arizona’s woestijnkoningin’. Waarbij klaren en nep-edelstenen de Essentials zijn.

Zwillinger brak artistiek door in de jaren tachtig. Ze was een echte East-Village Girl uit New York. In de jaren negentig veranderde alles, ze was op zoek naar een omgeving met zo min mogelijk allergenen. Een klein huis aan de rand van de woestijn in Arizona opende ze haar nieuwe atelier. Rhonda is gestorven op 19 september 2019 en is 69 jaar oud geworden.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish