ArtHERstory #33: Jeanne Toussaint

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Jeanne Toussaint.

Jeanne Toussaint is geboren op 13 januari 1887 in Charleroi, België. Ze had een familie van kantmakers, wat haar al vroeg bewust maakte van mode en trends. Helaas stierf haar vader toen ze erg jong was. Haar moeder hertrouwde later met een andere man die Toussaint en haar zus mishandelde. Daarom besloten ze ervandoor te gaan. Haar zus vertrok naar Parijs en zij wilde trouwen met een Franse aristocraat die de dienstplicht ontvluchtte. Zijn ouders waren het niet eens met het huwelijk, maar uiteindelijk is het toch gebeurd en verhuisden ook zij naar Parijs. Hier heeft de kunstenaar Coco Chanel en Louis Cartier leren kennen.

Louis Cartier was enorm onder de indruk door Toussaint’s gevoel voor mode en heeft haar in 1913 als coördinator van de accessoires in zijn bedrijf aangewezen. In 1933 benoemde hij haar tot artistiek directeur, een titel die voorheen van hemzelf was. Dit was destijds een enorm out-of-the-box-idee van Cartier, aangezien ze hiermee één van de eerste vrouwen in de leiding was. Uiteindelijk heeft dit wel goed uitgepakt.

Vanaf dat moment stond Toussaint bekend om haar signature panter op accessoires, waarmee ze in 1914 al was begonnen. Haar bijnaam is dan ook niet voor niets The Pantheres. Haar unieke perspectief op de collectie Panthère werd beïnvloed door oosterse technieken en manieren van accessoires maken.

In 1970 ging de kunstenaar met pensioen en op 7 mei 1976 stierf ze in Parijs. Tegenwoordig zie je nog een heleboel van haar invloeden terug bij Cartier. De panter is en blijft onmisbaar.

 
Om de week zullen we jullie inspireren met verhalen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Ken jij nog een kunstenaar waar je graag meer over wil weten? Laat het ons weten via Instagram of stuur een mail naar info@thetittymag.com.

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish