ArtHERStory #35: Barbara Hepworth

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we een van de belangrijkste Engelse beeldhouwsters: Barbara Hepworth.

Barbara Hepworth was een Engelse beeldhouwster geboren op 10 januari 1903. Op haar zeventiende won ze een studiebeurs om te gaan studeren aan de Leeds School of Art. Hier maakte ze kennis met Henry Moore. Op 18-jarige leeftijd kreeg ze de mogelijkheid om verder te studeren aan het Royla College of Art in London. In 1924 werd ze tweede in de Engelse Prix de Rome-competitie. Het is de oudste en meest geweldige prijs voor beeldende kunstenaars. Door de competitie heeft ze haar talenten getoond en geïntroduceerd aan de kunstwereld.

Barbara was samen met Henry Moore en John Piper lid van de Seven and Five Society. De Seven and Five Society was een kunstgroep van zeven schilders en vijf beeldhouwers, dat opgericht was in 1919 en gevestigd in Londen. Deze society was eigenlijk opgericht om traditionele, conservatieve en artistieke gevoeligheden te omvatten. Deze groep wilde juist de bestaande modernistische bewegingen zoals abstractie en kubisme verder uitdiepen.

Een van Barbara’s meest indrukwekkende sculpturen is Single Form. Die is ter herinnering aan Dag Hammarskjöld opgesteld bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Dag Hammarskjöld was een Zweedse diplomaat die in 1961 stierf door een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hiervoor kreeg hij in 1961 de Nobelprijs voor de Vrede. Barbara’s werk is onder andere tentoongesteld bij het St. Catherine’s College in Oxford, Het Yorkshire Sculpture Park in West Bretton en in het Clare College in Cambridge.

In 1965 werd Barbara tot Officier in de Orde van het Britse Rijk en later gepromoveerd tot Dame Commandeur. Barbara mocht zich voortaan Dame Barbara Hepworth noemen. Barbara kwam op 72-jarige leeftijd om het leven bij een brand in haar atelier in St. Ives in Cornwall. Haar atelier en haar woonhuis werden later het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden.

Van 3 juni t/m 23 oktober 2022 sieren er negen sculpturen van Barbara Hepworth in de tuinen van het Rijksmuseum. Het is de eerste tentoonstelling van Barbara in Amsterdam! Meer weten? klik hier.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish