‘Als je tekent gaan je gedachten en gevoelens direct naar het papier’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met artistiek leider van Wobby.club, Marjolein Schalk.

 

Wat betekent kunst voor jou?
“Iets waar ik zelf van kan genieten, luisteren of kijken. Tekenen vind ik de meest interessante kunstuiting. Omdat dat voor mij heel direct en eerlijk is, daar hou ik van. Als je tekent gaan je gedachten en gevoelens direct naar het papier. Dat is een eerlijke en spontane manier van jezelf uiten, zeker als je jezelf niet censureert.” 

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Als kind ben ik niet met kunst opgegroeid. We waren van huis uit wel creatief. Voor mij was de eerste herinnering aan kunst muziek. Ik speelde piano en danste, allebei ook hele directe kunstvormen. Uiteindelijk ben ik een kunstopleiding gaan doen.” 

Welke kunstenaar of kunstwerk heeft jou geïnspireerd?
“Ik ben groot fan René Daniëls uit Eindhoven. Hij is een van de belangrijkste Nederlandse schilders van de tweede helft van de twintigste eeuw. In 1987 kreeg hij een hersenbloeding, waardoor zijn carrière stopte. Later is hij weer begonnen met werk maken en moest linkshandig leren tekenen. In zijn werken zie je dat hij zijn gedachten omzet in tekeningen en schilderijen. In zijn beeldtaal zit ook humor, dit vind ik heel sterk en direct.”

Waar ben je momenteel mee bezig?
“Ik ben artistiek leider van Wobby.club. Dat is een organisatie die van oorsprong een kunstenaarsinitiatief was. Wij zijn een platform voor autonome illustratie, visuele kunst en literatuur. Bij ons krijg je de vrijheid om een op zichzelf staand werk te maken, in tegenstelling tot een illustratie bij een verhaal. We geven vier keer per jaar een Risograph geprint magazine uit, dat we ook zelf drukken. Onlangs is de 32ste druk uitgekomen. We werken met kunstenaars en hebben verschillende projecten lopen.” 

Welke Kunstenaar moet meer waardering krijgen volgens jou?
“Ik denk in het algemeen de kunstenaars die ik selecteer voor onze projecten. Veel van de kunstenaars waarmee we werken zijn nog niet zo bekend in Nederland. Zij verdienen wel echt meer waardering.”

 

Meer weten over Wobby.club? Neem dan zeker een kijkje op hun website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish