Arty Beldate met mastermind van De Huidenclub, Liv Vaisberg

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date
met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar
staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate!


Dit keer spreken wij: Liv Vaisberg, een gepassioneerde kunstliefhebber en
medeoprichter van verschillende invloedrijke kunstbeurzen,
waaronder @collectiblefair en @a_performance_affair. Ze beheert ook nog eens een opvallende kunstlocatie in Rotterdam, @huidenclub. Liv onthult ons haar grote inspiraties en geeft ze ons een inkijkje in haar visie op de kunstwereld
.

The Tittymag: Ha Liv! Wat betekent kunst voor jou?
LIV: Kunst is voor mij niet alleen een passie, maar eerder mijn levensredder en ook een diepgewortelde verslaving. Mijn relatie met kunst begon al op jonge leeftijd, tot mijn tiende sprak ik bijna niet; mijn communicatie met de wereld vond voornamelijk plaats via mijn tekeningen en de oude werken vanuit de kunstgeschiedenis die mij inspireerden. In kunst ontdekte ik een andere wereld waarin ik kon ontsnappen. Hoewel ik mijn academische reis in de rechten begon, bleef kunst altijd aanwezig in mijn leven. Na veel pogingen om een ​​ander pad te bewandelen, was ik ervan overtuigd dat kunst mijn ware roeping was. Het werd mijn levensstijl.


TTM: Hoe kijk jij naar kunst?
LIV: In mijn ogen is kunst iets, dat we actief moeten koesteren en ondersteunen.
Het is een “komen en gaan” – iets waar we allemaal een grote rol in spelen. Iedereen
zou moeten bijdragen aan het ondersteunen van kunst. Dat kan op diverse manieren, van het
bezoeken van tentoonstellingen, het kopen van kunstwerken, tot het ontdekken en zo leren begrijpen wat kunst te bieden heeft.
Het is belangrijk om te kijken naar het begrijpbaar en toegankelijk maken van kunst, in plaats van te verwachten dat kunst ons zal vinden. Kunst is geen vanzelfsprekendheid; het vereist aandacht, nieuwsgierigheid en het kost moeite om te verkennen. We moeten ons laten uitdagen en niet vasthouden aan hetzelfde perspectief, maar ons openstellen voor nieuwe manieren van kijken.

Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik onlangs een werk van kunstenaar Ada M. Patterson (insta
@ada_m_patterson) heb gekocht. Hoewel haar esthetiek niet helemaal aansloot
bij mijn persoonlijke smaak, was het verhaal achter haar werk van belang. Het
ging niet alleen om het werk zelf, maar ook om de kunstenaar. Het is echter
lastig om uit je comfortzone te stappen en jezelf hiermee te blijven uitdagen,
zowel als kunstliefhebber als in het ondersteunen van kunst en kunstenaars.

TTM: Wat vind jij dan kunst?
LIV: Kunst is voor mij een gezonde verslaving, een onlosmakelijk deel van mijn
leven. Ik ben er constant mee bezig, en wanneer kunst aanwezig is, trek ik ertoe.
Toch vind ik het soms noodzakelijk om even afstand te nemen, een stap terug te
zetten naar plaatsen waar kunst afwezig is, om mijn gedachten te verfrissen.
Kunst is en blijft wel echt altijd mijn oorsprong van inspiratie.


TTM: Welke recente kunstexpositie heeft recent nog indruk op je gemaakt?
LIV: Een kunstexpositie bij de Huidenclub in Rotterdam, door de Franse kunstenaar Anais Borie. Deze kunstenaar heeft een achtergrond in design, en ze wist me te fascineren met haar unieke benadering van kunst.
Anais Borie vermengt hedendaagse en traditionele elementen in haar werk op een
opvallende manier, dat ik zou omschrijven als een “hyperfuturistische” esthetiek. Haar handgemaakte glas-in-loodwerk heeft een tijdloze uitstraling, en dat gecombineerd met moderne technologieën. Deze samensmelting van oud en nieuw is indrukwekkend. Ze legde ook de nadruk op feministische kunst. Ze integreerde performances en haar werk maakte ze als operavoorstelling om zo haar feministische ideeën over te brengen. Dit maakte de expositie niet alleen visueel boeiend, maar ook ideologisch krachtig. De kunstexpositie van Anais Borie (insta @anaisborie91) vond ik zo interessant door haar vermogen om traditie en moderniteit te combineren en haar sterke betrokkenheid bij feministische idealen.

TTM: Zijn er ook kunstvormen of kunstenaars die jou het meest
aanspreken?

LIV: Functionele kunst heeft altijd mijn interesse gehad, vooral vanwege zijn
fundamentele relevantie in de hedendaagse samenleving. Ik vind het vooral interessant door de evolutie van design in de hedendaagse kunstwereld, hoewel ik ook zie dat dat gedeelte nog onbekend terrein is voor veel mensen. Mijn missie is om dat toegankelijk te maken voor velen.


Performancekunst is een ander domein, dat mijn enorm aandacht trekt. Het vermogen om via optredens op een beurs of podium te communiceren, op een zeer serieuze en onderhoudende manier, is bewonderenswaardig. Het is een kunstvorm die zowel diepgaande betekenis als entertainment heeft, en dat spreekt mij erg aan. Daarnaast vind ik Collagekunst, vooral binnen het frame van crossmedia, ook erg interessant. Vooral hoe dit de mogelijkheid geeft om elementen van schilderkunst en andere media op een nieuwe en boeiende manier te combineren, is werkelijk prachtig. Ik ben geïntrigeerd door kunstenaars die buiten de traditionele grenzen denken en zo nieuwe vormen van expressie creëren.

TTM: Is er een kunstwerk of kunstenaar waardoor jij je echt empowered voelt?
LIV: Een kunstenaar die recentelijk mijn aandacht greep en me echt geïnspireerd heeft, is de Berlijnse Pauline Curnier Jardin. Haar eerste tentoonstelling bij de Huidenclub maakte diepe indruk. Deze expositie draaide om het thema van vrouwen in de publieke ruimte en de
onzichtbaarheid waarmee ze vaak geconfronteerd worden. Pauline onderzocht
de realiteit, dat publieke ruimtes die vaak worden gedomineerd door mannen,terwijl vrouwen vaak over het hoofd worden gezien. Het werk van Pauline waarbij vrouwen als “huiden” werden gesymboliseerd maakte zo veel indruk. Het beeld van vrouwen die als afval in de prullenbak werden gegooid, was zeer krachtig en riep een boodschap op. Haar kunstwerk laat een duidelijke genderongelijkheid zien, op een mooie manier. Maar eindelijk vind ik bijna al het werk van Pauline Curnier Jardin goed. Haar kunst laat zien dat kunst een krachtig middel kan zijn
om sociale kwesties aan de haak te stellen (Insta @pauline_curnier_jardin).

TTM: Heb je nog een goede geheime kunsttip?

Liv: Zeker! Meerdere zelfs…..

 1. Mijn beurs in Brussel, genaamd Collectible Fair, is een internationale kunstbeurs
  die vaker plaatsvindt, deze komt er in maart 2024 weer aan. Deze beurs haalt
  inspiratie uit Eindhoven en Rotterdam, waar zowel de design- als kunstscene een
  grote bron van innovatie zijn. Ik denk dat het soms lastig kan zijn om mijn werk te positioneren – gebruikelijk is als product OF als kunst. Er zijn creaties die uniek zijn of in beperkte oplage worden geproduceerd, waarbij functionaliteit samengaat met kunstzinnigheid.
  Of het nu gaat om een ​​stoel of een tafel, deze stukken zijn voor mij echt kunst.
  Het is van groot belang om deze vorm van creativiteit te ondersteunen, en dat is
  precies wat ik met mijn werk doe en deze werken kan laten zien bij de
  collectiblefair.
 1. Ik werk nu ook bij de Huidenclub, dit omvat kunst en design op zowel lokaal
  als internationaal niveau. We streven ernaar om zowel geïnteresseerde als
  opkomende ontwerpers een platform te bieden, zowel uit Rotterdam als internationaal. Ons doel is om kunst en design op het hoogste niveau te presenteren. Daarnaast organiseren we tentoonstellingen die de band met de lokale gemeenschap versterkt, zoals de buurttentoonstelling in Delfshaven. We ondersteunen ook kunstenaars en ontwerpers bij de ontwikkeling van hun werk. Dus neem vooral een kijkje op de instagram en het programma! Of kom een kopje koffie doen bij ons op de Pelgrimsstraat 5c, Rotterdam, Nederland!<

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?