“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate!

Dit keer spreken we met Janna Nieuwenhuijzen, journalist en oprichter van het innovatieve nieuwsplatform @snackpaper_. We praten met Janna over journalistiek, de kunst van tatoeages en groter denken.

The Tittymag: Laten we bij het begin beginnen. Waarom ben je begonnen met @snackpaper_ ?

Janna Nieuwenhuijzen: Na mijn studie Sociologie en Journalistiek Wetenschappen wilde ik graag de inzichten die ik daar had opgedaan, delen met een groter publiek. Journalistiek leek mij de beste manier om een grote groep mensen te bereiken . Ik wil zo bepaalde maatschappelijke inzichten en meer diverse verhalen onder de aandacht te brengen.

Toen ik als journalist begon, merkte ik dat de journalistiek anders werkt dan ik had verwacht. Vaak gaat het over heel andere zaken dan waar het volgens mij om zou moeten gaan. Ik gedroeg mezelf ook anders dan ik eigenlijk wilde. Ik was voorall bezig was met bevestiging krijgen van de gevestigde orde. Het leek soms alsof het er in de journalistiek enkel om draaide of andere journalisten jouw werk goed genoeg vinden. Het ging dan voor mij vaak voorbij aan het doel van de journalistiek, namelijk mensen informeren. Ik merkte dat de krant zich helemaal niet richtte op het bereiken van jongeren, en dat deze groep daardoor belangrijke informatie misloopt. De inhoud van de krant is gewoon te saai voor jongeren, maar ons best doen om daar iets aan te doen, gebeurde niet echt op de redactie. 

Jongeren halen hun nieuws voornamelijk van social media, waar traditionele nieuwsmedia nauwelijks aanwezig zijn. Hierdoor is veel ‘nieuws’ op platforms zoals Instagram en TikTok niet betrouwbaar. Het frustreerde me enorm dat ik vooral oppervlakkige content voorbij zag komen op social media. Dit soort content kan onze aandacht wel vasthouden, maar biedt weinig. Ondertussen wordt de krant, die wel betrouwbare informatie biedt, nauwelijks door jongeren gelezen. Toen realiseerde ik me dat hier juist een kans lag. Wat als we social media zouden inzetten om de inhoud van kranten te promoten? Zo ontstond het idee voor @snackpaper_. We verpakken de betrouwbare inhoud van kranten in korte, aantrekkelijke video’s die jongeren aanspreken en hen op een toegankelijke manier informeren.

TTM: Het lijkt erop dat je veel van je creativiteit hierin kwijt kunt…

Janna: Ja, zeker! Ik kom uit een heel creatieve familie. Mijn opa was grafisch ontwerper en ontwierp de boeken van Nijntje, mijn oma zat in de mode, mijn vader is acteur en mijn moeder is portretschilder. Hoewel ik altijd dacht dat ik niet creatief was, merk ik nu dat ik juist heel creatief en ondernemend ben. Bij @snackpaper_ kan ik out of the box denken. Dit gedrag werd bij mijn vorige opdrachtgevers vaak afgekeurd. Ik kreeg vaak te horen: “Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. 

TTM: Houd je je in je dagelijks leven bezig met kunst?

Janna: Hmm, ja en nee. De kunstvorm die het dichtst bij me ligt is de tattoocultuur. Het is kunst, die je altijd bij je draagt, dat vind ik heel interessant. Maar als ik bijvoorbeeld door een museum loop, ben ik vaak meer bezig met de wandteksten, die naast een schilderij hangen. Ik wil dan vooral de reden weten en hoe een werk in de tijd kan worden geplaatst. Ik wil vooral via kunst de wereld van toen of nu begrijpen. Dan komen er vragen bij me op als; wat zegt dat over die afgebeelde vrouw op dat werk? Of waarom werd dit toen gemaakt? Juist kunst met een nadrukkelijke politieke of maatschappelijke lading trekt me enorm. 

TTM: Is kunst volgens jou nieuwswaardig?

Janna: Zeker weten. Kunst zegt veel over ons als samenleving en wat we als ‘mooi’ beschouwen. Ik vind het interessant om kunst vanuit een sociologisch oogpunt te bekijken. Kunst heeft de mogelijkheid om belangrijke boodschappen over te brengen. Ik zie namelijk te vaak dat hele onbelangrijke dingen aandacht krijgen. Bijvoorbeeld influencers met een enorme following op Instagram en TikTok, die het alleen maar over saus hebben. In mijn optiek geven we met z’n allen te veel aandacht aan oppervlakkige dingen, zoals uiterlijk en status. Er zijn zoveel belangrijke dingen, die onze aandacht nu juist verdienen en niet krijgen. Denk aan belangrijke onderwerpen als mensenrechtenschendingen en maatschappelijke ongelijkheden. Kunst kan een krachtig middel zijn om aandacht te genereren voor die belangrijke onderwerpen. We leven in een tijd waarin oppervlakkigheid vaak de boventoon voert, maar kunst kan ons juist laten zien wat echt belangrijk is. 

TTM: Zijn er bepaalde dingen in je leven waardoor je je empowered voelt?

Janna: Het geeft me enorm veel kracht dat ik heb besloten geen onderdeel meer te willen zijn van de gevestigde journalistieke orde. Het feit dat ik mijn eigen pad bewandel met @snackpaper_ geeft me een gevoel van empowerment en vrijheid. Ik geniet er ontzettend van om met jonge, creatieve en nieuwsgierige mensen te werken. Wanneer ik samen met hen aan nieuwe plannen werk of hen kan begeleiden, voel ik me echt in mijn element. Samenwerken en kennis delen is voor mij het mooiste wat er is.

TTM: Heb je nog meer plannen voor de toekomst?

Janna: Zeker, ik zie @snackpaper_ echt als het begin van mijn levensmissie. Ik wil steeds meer groeien op het gebied van nieuwswijsheid en mensen enthousiasmeren over de journalistiek. Ik denk echt dat de journalistiek een middel is dat ons kan helpen om beter samen te leven. 

TTM: Stilzitten is dus niets voor jou?
Janna: Absoluut niet. Ik hoop dat mijn enthousiasme goed overkomt in dit artikel en dat meiden geïnspireerd raken om hun dromen na te jagen en iets bij te dragen aan de wereld. Het hoeft niet groot te zijn, zelfs de kleinste dingen kunnen een verschil maken. Go for it, you’re ready. Ik geloof dat iedereen iets kan doen om de wereld een beetje mooier te maken.<

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?