‘Beeld is meer mijn taal’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week spreken we met fotograaf Weia Tan.

Hoe ben je begonnen met fotograferen? 
“Sinds ik mij kan herinneren loop ik al met een camera rond. Mijn vader is een hobby fotograaf en leerde mij een beetje over de technieken. Toen ik 13 jaar was kreeg ik mijn eerste cameraatje, een oude analoge camera die van mijn vader was geweest. Toen ben ik begonnen met het fotograferen van vriendinnen en dingen om mij heen. Toen ik iets handiger werd ging ik mensen benaderen via Instagram of als ik iemand op straat zag die ik leuk vond. Ik werkte toen totaal nog niet met concepten, ik wilde gewoon leuke beelden creëren. Het was voor mij ook een verlengstuk van mijn netwerk. Ik leerde mensen kennen die ik normaal nooit zou tegenkomen of zou ontmoeten. Ik maakte een aparte Instagram account aan voor mijn fotografie. Uiteindelijk kreeg ik betaalden klussen. In mijn tussenjaar ben ik mij nog meer gaan focussen op concepten bedenken en heb ik grotere projecten uitgevoerd.”

Waar staat jou werk voor? 
“Ik vind beelden mooi, ik denk ook heel erg beeldend en ik kan ook wel in woorden emoties en gevoel uitleggen, maar beeld is meer mijn taal. Mijn werk staat voor verbintenis om mij heen. Ik kom op heel veel plekken en ontmoet heel veel mensen die ik normaal niet zou tegenkomen in mijn eigen bubbel, dat vind ik een heel bijzonder aspect van fotografie. Iets wat echt een toevoeging heeft in mijn leven. Ik ben geadopteerd en ik heb geworsteld met wie ik ben.  Fotografie was voor mij een van de manieren om daar meer in te verdiepen. Ik leg graag mensen vast en ik vind mensen interessant, iedereen heeft een eigen uniek leven en daar kan ik mij veel over verbazen. De verbintenis terugzien in mijn foto’s vind ik belangrijk, een stuk identiteit en de mensen om mij heen.”

Waar ben je momenteel mee bezig?  
“Ik heb laatst een project gedaan rondom Bevrijdingsdag waarbij ik tien verschillende mensen heb geportretteerd. Ze hadden allemaal een verhaal rondom vrijheid of onvrijheid. Ik heb een Syrische vluchteling gefotografeerd en iemand uit Oekraïne, waarbij dat nu erg speelt. Dat vond ik bijzonder. Deze mensen werden ook allemaal geïnterviewd. Sommige interviews mocht ik bijwonen en wat er werd gezegd raakte mij erg. Ik vond het een goed project om te doen. Waar ik me in de toekomst mee bezig wil houden is concepten bedenken en uitschrijven. Ik wil mij ook verdiepen richting film en video, en iets doen met live performance concept.”

Wat vind jij dat er moet gebeuren om de kunstwereld inclusiever te maken? 

“Het moet beginnen met het herkennen en erkennen van het probleem. Het moet geen mode worden voor bedrijven om inclusief als imago uit te stralen maar het juist willen zijn. Intern gebeurt er nog heel weinig en ik denk dat daar een groot probleem zit. Normen en waarde-veranderingen zijn belangrijker dan de doelen afvinken. Ik denk ook dat educatie en zelfreflectie erg belangrijk zijn maar dat de focus blijft op integriteit. Er wordt herhalend gekeken naar het probleem en niet naar de quota.”

Meer weten over Weia Tan? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?