‘Beelden helpen mij om de wereld beter te begrijpen’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze stagiaire Hanne Pouwels.

Wat doet kunst met jou?
“Ik ben zwaar dyslectisch, waardoor ik visueel ingesteld ben en daarom ook voornamelijk met beeld werk. Voor mij is kunst dus visualiseren – en beelden helpen mij om de wereld beter te begrijpen.”

Wat is je favoriete kunstwerk?
“Mijn smaak en interesses zijn erg veranderd de laatste tijd. Vroeger vond ik het heel belangrijk dat kunst een esthetische waarde had, het moest – in mijn optiek – mooi zijn. Maar tegenwoordig vind ik de boodschap van de kunst belangrijker dan het beeld. Maar als de boodschap goed gecombineerd kan worden met een ethisch beeld, vind ik dat het allermooist.

Waar ik op dit moment fan van ben, is Kara Walker. Zij is een illustrator en met haar illustraties vertelt ze verhalen over de geschiedenis van racisme, ras en identiteit. Dat heeft een esthetische waarde én een belangrijke boodschap.”

Van alle kunstwerken die je ooit gemaakt hebt: welke is jouw absolute favoriet?
“Ik ben nog steeds opzoek naar wie ik ben als kunstenaar. Het afgelopen jaar heb ik er iets meer grip op gekregen, maar toch blijft het moeilijk. Waar ik wel achter ben gekomen, is dat ik ook graag de esthetiek én het verhaal in mijn eigen werk naar voren wil brengen.

Afgelopen jaar ben ik een nieuw project gestart. Ik begon met werken vanuit een product of materiaal, en dus niet vanuit een boodschap. Het gaat over het materiaal mica, een natuurlijk mineraalproduct dat in veel make-up producten te vinden is. Maar bij het verzamelen van mica, komt kinderarbeid te pas. Ik als make-up drager begon me daardoor af te vragen: hoe sta ik in het leven en hoe belangrijk is make-up voor mij? En ik vroeg ook aan anderen of zij make-up belangrijk vonden als er kinderarbeid aan vooraf gaat. Uiteindelijk ben ik hier een fotoserie over gaan maken en heb ik een model bedrukt met make-up producten waar mica in zat. Die afbeeldingen ben ik vervolgens gaan verspreiden op sociale media, wat ik overigens super spannend vond. Het was niet makkelijk, maar dit is zeker wel één van mijn favoriete projecten.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?
“Ik ben al vroeg begonnen met tekenen, omdat ik dyslectisch ben en hierdoor een eigen manier van leren en begrijpen heb moeten ontdekken. Zo maakte ik bijvoorbeeld ezelsbruggetjes door dingen uit te tekenen, hierdoor waren bepaalde teksten en klanken makkelijker te begrijpen omdat ik het in mijn hoofd een beeld kon geven.
Ook kon ik vroeger echt niet slapen als ik een dag niet had getekend, dus ging ik vaak iets eerder naar bed zodat ik in mijn bed een halfuurtje kon tekenen. En wat mij ook is bijgebleven, is dat ik altijd degene was die het langst in musea wilde blijven, terwijl iedereen allang klaar was om naar huis te gaan.”

Welke kunstenaar inspireert jou?
“Ik ben nog zoekende naar welke kunstenaar mij erg inspireert, maar ik vind het wel interessant als kunst dingen bevraagd. Sommige dingen uit het heden zijn niet het beste zijn – en in de toekomst zal er vast nog wel iets beters komen.
En wat ik ook wel belangrijk vind, is dat de kunstenaar niet diens mening in het werk door probeert te drammen, maar de toeschouwers ook de kans geeft om na te denken over wat zij vinden.”

Wil je meer weten over Hanne Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish