Bi of nie: maakt het uit?

-

Ik was er vroeg bij. Al op jonge leeftijd kon ik tot over mijn oren verliefd zijn en was ik overtuigd van mijn serieuze relatie die ik had in groep 6. Er was dus geen twijfel over mogelijk, ik val op mannen. Maar maakt dit me dan hetero?

Laatst werd ik herinnerd aan een gesprek dat ik jaren geleden voerde. Het ging over seksualiteit. Ik geloof dat ik toentertijd samen was met mijn toenmalige vriendje, maar toch zei ik dat ik misschien ook wel op vrouwen zou kunnen vallen. Ik was ‘de juiste gewoon nog niet tegengekomen’.
Alhoewel ik dit nu misschien anders zou verwoorden, sta ik nog steeds achter deze boodschap.

Seksualiteit is super persoonlijk. Het gaat om je persoonlijke voorkeuren, aantrekkingen en lusten. Ook ben ik ervan overtuigd dat seksualiteit fluïde is; voor sommige mensen meer binnen de ‘hokjes’ en voor anderen meer daarbuiten. Hiermee bedoel ik dat, met welke seksualiteit jij je ook identificeert, je je in de verschillende levensfases aangetrokken kunt voelen tot verschillende karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en misschien wel genderidentiteiten.

Maar hoe weet je welke seksualiteit bij je past? Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel. Ik heb verhalen opgezocht over hoe mensen daarachter kwamen, quizzen gedaan en getinderd op mannen en vrouwen. Alles zonder succes, want ik weet het nog steeds niet. Ik heb mezelf nooit kunnen herkennen in de verhalen en de uiteindelijke quizresultaten. Ik heb het nooit stiekem altijd al geweten en er is nooit een plotselinge realisatie geweest. Ik voel me aangetrokken tot vrouwen en kan zenuwachtig van ze worden. Toch voel ik telkens een golf van onzekerheid als ik me probeer te identificeren met biseksualiteit. Wie houd ik voor de gek? Hoe kan ik gaan daten met een vrouw als ik niet zeker ben over mijn intenties en geaardheid?

Het afgelopen halfjaar ben ik me bewust geworden van een persoonlijke groei. Ik heb fijne mensen om me heen en voel me steeds zelfverzekerder en comfortabeler met mezelf. In deze periode van groei is ook het onderwerp seksualiteit weer vaker naar voren gekomen, ondanks dat ik nu in een gelukkige relatie zit met mijn huidige vriend. De mate van comfortabel zijn met mezelf geeft me de ruimte om met een frisse blik te kijken naar dit voorheen beladen onderwerp.

Ik voel me niet 100 procent hetero en ik durf nog steeds niet te zeggen dat ik bi ben, maar toch is er iets veranderd. Mijn seksualiteit is fluïde. Ik pas misschien niet in de ‘hokjes’ die hiervoor bedacht zijn, maar ik maak mijn eigen ‘hokje’. Mij maakt mijn seksualiteit niet uit.

Na de realisatie dat ik geen label wil en hoef te plakken op mezelf, volgde er een gevoel van rust. Daten doe ik voor mezelf en dus kan ik die eerdergenoemde onzekerheden loslaten. Mijn seksualiteit is mijn persoonlijke zoektocht die ik kan inrichten zoals ik dat wil.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish