Bi of nie: maakt het uit?

Ik was er vroeg bij. Al op jonge leeftijd kon ik tot over mijn oren verliefd zijn en was ik overtuigd van mijn serieuze relatie die ik had in groep 6. Er was dus geen twijfel over mogelijk, ik val op mannen. Maar maakt dit me dan hetero?

Laatst werd ik herinnerd aan een gesprek dat ik jaren geleden voerde. Het ging over seksualiteit. Ik geloof dat ik toentertijd samen was met mijn toenmalige vriendje, maar toch zei ik dat ik misschien ook wel op vrouwen zou kunnen vallen. Ik was ‘de juiste gewoon nog niet tegengekomen’.
Alhoewel ik dit nu misschien anders zou verwoorden, sta ik nog steeds achter deze boodschap.

Seksualiteit is super persoonlijk. Het gaat om je persoonlijke voorkeuren, aantrekkingen en lusten. Ook ben ik ervan overtuigd dat seksualiteit fluïde is; voor sommige mensen meer binnen de ‘hokjes’ en voor anderen meer daarbuiten. Hiermee bedoel ik dat, met welke seksualiteit jij je ook identificeert, je je in de verschillende levensfases aangetrokken kunt voelen tot verschillende karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en misschien wel genderidentiteiten.

Maar hoe weet je welke seksualiteit bij je past? Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel. Ik heb verhalen opgezocht over hoe mensen daarachter kwamen, quizzen gedaan en getinderd op mannen en vrouwen. Alles zonder succes, want ik weet het nog steeds niet. Ik heb mezelf nooit kunnen herkennen in de verhalen en de uiteindelijke quizresultaten. Ik heb het nooit stiekem altijd al geweten en er is nooit een plotselinge realisatie geweest. Ik voel me aangetrokken tot vrouwen en kan zenuwachtig van ze worden. Toch voel ik telkens een golf van onzekerheid als ik me probeer te identificeren met biseksualiteit. Wie houd ik voor de gek? Hoe kan ik gaan daten met een vrouw als ik niet zeker ben over mijn intenties en geaardheid?

Het afgelopen halfjaar ben ik me bewust geworden van een persoonlijke groei. Ik heb fijne mensen om me heen en voel me steeds zelfverzekerder en comfortabeler met mezelf. In deze periode van groei is ook het onderwerp seksualiteit weer vaker naar voren gekomen, ondanks dat ik nu in een gelukkige relatie zit met mijn huidige vriend. De mate van comfortabel zijn met mezelf geeft me de ruimte om met een frisse blik te kijken naar dit voorheen beladen onderwerp.

Ik voel me niet 100 procent hetero en ik durf nog steeds niet te zeggen dat ik bi ben, maar toch is er iets veranderd. Mijn seksualiteit is fluïde. Ik pas misschien niet in de ‘hokjes’ die hiervoor bedacht zijn, maar ik maak mijn eigen ‘hokje’. Mij maakt mijn seksualiteit niet uit.

Na de realisatie dat ik geen label wil en hoef te plakken op mezelf, volgde er een gevoel van rust. Daten doe ik voor mezelf en dus kan ik die eerdergenoemde onzekerheden loslaten. Mijn seksualiteit is mijn persoonlijke zoektocht die ik kan inrichten zoals ik dat wil.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?