Borsten lijken een beetje op die buitenbeentjes bij de groenteafdeling

BH’s zijn als buitenboordbeugels voor schots-en-scheve tanden. Ze vervullen verschillende functies: ze geven je steun, bedekken je schots-en-scheve borsten en laten de boel er beter uitzien. Ideaal, zou je denken. Toch heb ik de BH opgegeven, want ik hou van mijn scheve schotels en ik heb net zo’n hekel aan de BH als aan de buitenboordbeugel. Want ja, de gedachte dat we onze tieten nog steeds moeten bedekken omdat het niet gepast is, staat me nog altijd tegen. Borsten lijken een beetje op die buitenbeentjes bij de groenteafdeling – zij verdienen het toch ook om van gehouden te worden? 

Toen ik tieten kreeg, droeg ik altijd panisch vier strakke stretch-shirts aan onder mijn trui. Later, in de brugklas, ging ik naar alleen een BH onder mijn trui. Een keer in de zoveel tijd ging ik BH-shoppen met mijn lievelingstante – vreselijk gênant. En alsof dat nog niet erg genoeg was had ik altijd last van een tussenmaat. Hierdoor leek het alsof ik meer een dubbele vetlaag in plaats van tieten had. Al snel wist ik dus dat de BH en ik nooit echt zouden matchen. Voordat ik besloot helemaal zonder BH door het leven te gaan, besloot ik een paar jaar geleden in een impulsieve bui een tepelpiercing te laten zetten. Je weet wel – zo een met van die ‘angel wings’. Totaal niet praktisch, want na twee keer aan die uitgestrekte wings te blijven haken bij het uitdoen van die BH was ik het zat, en besloot ik in ieder geval tijdens het genezingsproces van mijn piercing zonder BH door het leven te gaan. Ik ging dus niet alleen ‘even snel’ naar de winkel met rondvliegende vetcellen, maar verscheen ook zo op sollicitatie, mijn school en zat aan eettafel bij mijn opa – zonder BH, en zonder grote trui die mijn tieten verbloemde. En eigenlijk is dat altijd meer andermans probleem geweest dan dat van mij. Want wie vertelt mij dat ik iets niet mag, omdat het niet de standaard is? Juist – niemand.

Mijn BH-loze vibe werd versterkt toen Rihanna en Amber Rose in het openbaar lieten zien hoe ‘cool’ het is om geen BH te dragen. Ook als je tieten daardoor alle kanten op vliegen. Ik zie dan ook steeds meer vrouwen om mij heen die, net als ik, de BH afzweren. De zomertrend van 2017 was zelfs: vrouwen dragen massaal geen BH. Ik haat BH’s niet zo hard als de feministische groep Dolle Mina, die in de jaren ’70 provocerend hun BH’s verbrandden. Ik haat ze meer zoals muntthee met honing van de Action – ik kan het hebben, alleen vind ik het lekkerder zonder. Sommige vriendinnen van mij lassen nu een BH-loze dag in en zijn er steeds meer BH’s zonder beugel te koop. Volgens mij betekent dit dat we onszelf en onze tieten meer zijn gaan accepteren. En dat is goed.

Net zoals tandenpoetsen en werken is het dragen van een BH voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld. Een keer géén BH dragen voelt voor mij als ultieme vrijheid. Zodra mijn tieten geremd worden voelt het alsof ik onder water aan het zwemmen ben en boven wil komen, maar aan een anker vastgebonden zit. En dat is niet chill. Daarnaast staat een BH vaak niet bij mijn kleding. En ik heb geloof ik nog nooit de juiste pasvorm gehad; als ik menstrueer is mijn linker net iets groter dan mijn rechter. Hierdoor is setjes kopen alleen maar duur en onnodig.

Je zou denken dat wanneer je opgroeit in een MTV-videoclip-tijdperk, je in 2018 niet meer rondloopt met een tietenfobie. Toch krijg ik bijna dagelijks de ene na de andere opmerking naar mijn hoofd geslingerd – “ben je niet iets vergeten?”, “aandachtshoer”, “geen BH dragen is iets voor vrouwen met kleine tieten”. Mijn broertje durft niet eens met mij over straat als ik zonder BH naast hem loop. Maar ja, hierdoor wil ik juist nóg liever dragen wat ik wil. Leven we soms niet in een land waarin we eruit mogen zien zoals wij zelf willen? Ik vind borsten gewoon mooi, wij vrouwen hebben ze immers allemaal, dus waarom zouden we ze moeten verbergen?

De meest gênante opmerking die ik krijg is dat je geen feminist zou zijn wanneer je geen BH draagt, “want je zet jezelf dan neer als lustobject en wil jezelf niet zo presenteren”. Eat that Dolle Mina’s. Dit is wat Kim Kardashian en Miley Cyrus ook overkwam toen ze voor het eerst op de rode loper met harde tepels paradeerde en meteen een shitload aan reacties over zich heen kregen, gratis en zonder te vragen. Weet je, ik wil het vrouwen helemaal niet opleggen om te stoppen met het dragen van een BH. Ik vind alleen dat de BH geen standaard meer moet zijn in ons leventje. Het is jouw lichaam. Jij bepaalt zelf wat je ermee doet.

Uit een onderzoek van de Franse Universiteit van Besançon blijkt nu zelfs dat borsten slapper worden door het dragen van een BH. Dit bevestigt alleen maar wat ik al dacht – we zijn helemaal niet ontworpen om altijd BH’s te dragen. Laten we onze vliegende schotels gewoon als iets zachts en moois gaan behandelen, elkaar in onze keuzes te accepteren en gewoon liefde uiten voor vrije tieten. Of je nou wél of geen BH wil dragen. Al maakt die BH ze echt niet veel mooier. Laat me gewoon, oké. Dankjewel.

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?