Breken we de huls wel eens open om te zien wat er binnen in zit?

“Hey! Jij bent hier ook! Yes, wat gezellig!” We staan allebei in de rij voor de dixies, voetjes in het zand en zonnetje op de bol. We geven elkaar een knuffel, doen de ‘het gaat zo goed met mij, met jou ook?’ om vervolgens te doen alsof we elkaar wel heel veel te vragen hebben, maar gewoon liever drank gaan halen en dansen.

Het is insta in real life, want we zien er zo goed uit naast elkaar, dansend in de zon. We lijken beste vrienden, maar wie zij is, wie zij echt is? Ik heb eigenlijk geen idee.

Ons leven is zo social proof, het werk is fabulous, de vrienden hot, de feestjes even hotter. Maar bij dat leven hoort geen mislukking, geen falen, alles perfect. Het is een lege huls, als een surprise ei zonder cadeautje. Want buiten dat we overal met elkaar zijn, mooi zijn, aanwezig zijn, zo ontzettend onszelf zijn, hebben we geen idee wat er in die hoofdjes omgaan.
En toch meten we onszelf aan elkaar, ik moet ook al die dingen hebben die zij heeft, want haar leven lijkt perfect dus dat zal wel mijn key to happiness zijn. Toch?

En ondanks dat we elkaar vertellen dat wat we tentoonstellen niet is wat het lijkt, en ondanks dat we ons bewust worden dat perfectie een onhaalbaar streven is, lijken we zelfs in het omarmen van onze imperfecties perfect te moeten zijn. Zo houden we van elke curve van ons lichaam, elke haar die in onze oksel ontspruit en als je het niet doet dan is dat slecht. Maar wat nou als je niet kan? Wat nou als je niet perfect imperfect kan zijn? Wat heb je dan?

Wie zegt er dat het leven eng is? Of verdrietig? Of tegen zit? Of dat ondanks al die mensen om je heen, het soms zo alleen kan voelen? We weten het allemaal, zeggen tegen elkaar dat we elkaar steunen als vrouwen in onze strijd om niet te hoeven voldoen aan al die regels die ons door de maatschappij worden opgelegd. We lachen er om, terwijl we flessen wijn drinken en fuck de patriarch roepen.

Maar praten we wel? Breken we de huls wel eens open om te zien wat er binnen in zit? Durven we te zeggen dat het leven soms niet alles is? Want dat speeltje binnenin dat is de echte prijs. Dat is de echte connectie met elkaar. Zullen we meer praten, over wat we voelen, waar we van dromen, wat we denken dat er van ons verwacht wordt? Gewoon samen zitten en praten? Want als we onszelf in elkaar herkennen, als we zien dat we allemaal eigenlijk met dezelfde dingen strugglen, dan kunnen we toch veel harder ten strijden trekken. Tegen die bedachte verwachtingen en waarheden buiten onszelf, in plaats van strijden tegen elkaar?

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?