Twee plan is geen plan

Zijn wekker gaat af. En dan begint het eigenlijk al. Ik hoef op maandag pas een uur later op, maar met de takenlijst die in deze periode weer ophoopt voel ik de adrenaline al vrijkomen en mijn oogleden ontbloten mijn bloeddoorlopen ogen. Ik pak gelijk m’n telefoon –  ai dat licht snijdt in de retina’s – en kijk of er nog berichten binnen zijn gekomen. Mails over die ene deadline, notulen van die vergadering, dat cijfer waar ik nog op wacht; gelijk nog even m’n agenda voor deze week checken. Ik had toch echt volgende week pas die ene afspraak staan? Shit, deze week al. Dat wordt schuiven. Is er eigenlijk nog wel havermout? Wat trek ik aan?

STRESS. Je bewust zijn van je hartkloppingen door drie lagen winter pantser heen en het voelen opstapelen van de taken en problemen waardoor je jezelf steeds wat meer kwijt kan raken. Hoe ga je ermee om? Er zijn momenten geweest dat ik me volledig heb laten onderlopen door de stress, dat ik de grond als drijfzand heb voelen wegzakken en dat ik niet wist hoe ik er nog zelf uit kon klimmen. Dat ik bij mezelf dacht, hoe dóet iedereen het toch? Als vriendin A en B het kunnen, dan moet ik dat toch ook gewoon kunnen bijbenen. En zelfs nu, nu ik er steeds beter in slaag de vergelijksleutel uit de geluksformule weg te strepen en ik steeds beter tot de kern van mijn eigen pad kom, blijf ik mezelf regelmatig onderstapelen onder hoopjes stresskatalysatoren.

Soms helpt het me dan om even iets van de lijst weg te strepen. Iets wat misschien later kan, iets wat gezellig is maar niet per se hoeft, om dan even geen plan te hebben. Even de rust te hebben om de dag anders te laten lopen, whatever I feel like. Zo kan ik even afdraaien. Vroeger, als iemand even opgefokt bezig was, zeiden we thuis graag even: “Pelan-pelan,” wat je uitspreekt als plan-plan. Dit is Indo voor ‘doe maar even rustig’ en alleen al het uitspreken van deze zin brengt me tot een rustige state-of-being. Of is dat oma die met haar wijsheid geruststellend op mijn schouder verschijnt bij het uitspreken van deze spreuk? Afijn, plan-plan dus, ofwel; geen plan. Dat is het devies. <

Meer zien van onze Titty columnist SaskiaSoe Check de insta @saskia_soe!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?