Sindsdien heb ik steeds meer momenten meegemaakt waar mensen in hun kracht staan.

Tijdens het opgroeien is er altijd een moment waarop je je ouders voor het eerst als volwaardig mens ziet. Ineens stapt hij of zij uit de mal van onfeilbare pap of mam en zie je eigenschappen waarvan je misschien wel wist dat die deel van hen uitmaakten, maar die je nog niet eerder had mogen waarnemen. Dit kan een teleurstelling zijn. De kwetsbare mens zit immers vol met onzuiverheden en ook bij de mensen naar wie je opkijkt zullen op de lange termijn deze monsters naar de oppervlakte kruipen.

Toch is het een ander moment waar ik nu bij stil wil staan. Mijn moeder is namelijk enorm strijdlustig. Dat wist ik thuis niet zeker, want daar liet ze vaak het verdrietige monster aan het woord en zag ik eerder de zak- dan het spandoek. Maar toen ik een keer met ECT-penarie zat bij de RUG kwam ze met me mee in ‘hoger beroep.’ We werden uitgenodigd op het stadhuis om met een stuk of vijf gemeentelieden in gesprek te treden. Ik zag het als een verloren zaak en was daarom wellicht des te meer onder de indruk van de sigaar-en-cognac grandeur die rondhing op het stadhuis met uitzicht op de Groningse Grote Markt.  Mijn moeder, daarentegen, was unphased.  Míjn moeder heeft me die middag toch een paar officiële pieven omvergeblazen. Met stevige argumenten en grondige voorbereiding ‘won’ ze de zaak. De kracht die ze die middag toonde, bij dat gesprek dat ik zo groot had gemaakt dat ik amper een paar woorden kon uitbrengen maar waar zij haar hand niet voor omdraaide, zal ik niet vergeten. En op die middag, in dat uurtje, heeft mijn moeder dan ook een onuitwisbare indruk op me gemaakt.

Sindsdien heb ik steeds meer momenten meegemaakt waar mensen in hun kracht staan. Mijn grote realtime-heroes du momentzijn de vrouwelijke docenten van wie ik leskrijg aan de UU. Studenten anno 2018 zijn luie rotzakken, die tijdens de seminars op hun Iphones dribbelen van app naar app en zowel hun digitale als analoge conversaties niet laten verstoren door degene die voor de klas staat. Dat doet menig docent de moed in de schoenen zakken. Maar voor een handjevol scherpe dames blijkt er een uitzondering te worden gemaakt. Of hebben zij het gewoon nog niet opgegeven? Hoe dan ook, hun strijdlust voor de colleges is inspirerend. Hun kracht zit ‘m zeker in hun intellect, kennis en inzicht, maar wat hen de echte power geeft is hun affiniteit met de studenten.

Net zoals mijn moeder precies wist hoe ze haar argumenten moest opbouwen en hoe ze in moest gaan op de gemeente om hen van mening te doen veranderen, weten mijn favoriete docenten wie ze voor zich hebben en hoe zij hen kunnen prikkelen. Ik ben diep onder de indruk van deze krachtige dames. Als iemand mij nu laat schrijven in zijn of haar vriendenboekje geef ik luidkeels aan bij wat ik later wil worden: hen. <

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?