Geen straf

Een tijdje geleden zag ik een Instagram post over schoonheidsstandaarden voor het vrouwelijk lichaam. Een tegeltje op een account met feministische quotes, vaak loeischerp en inspirerend.

Ik juichte bij alles wat er op die tegel stond over cellulitis, striae, buikvet en grijze haren. Het is zo mooi om te zien hoe social media en zelfs reguliere media anno nu steeds meer bijdragen aan realiteit en daarmee ons collectieve zelfbeeld. Zo mooi hoe we deze dagen in online shops en tijdschriften veel vaker modellen zien die eruit zien zoals een echte vrouw. Prachtig hoe we de complexen die dames en meisjes in tijdschriften en televisieseries werden aangepraat in mijn jeugd lachend achter ons kunnen laten. Hoe we niet meer hoeven te denken dat je tijgerstrepen lelijk zijn en uitgewist of bedekt dienen te worden.
We kunnen ze dragen als een koningin zoals hare majesteit van de jungle dit doet. Hulde aan iedereen die bijgedragen heeft aan deze astronomische verandering, op welke manier ook.

Maar dit was natuurlijk niet alles. Diezelfde tegeltekst nam een kleine afslag. Eerst naar nog steeds hoera; het niet aanhangen van cosmetica en dieetcultuur, maar toen, en daar komt voor mij de hobbel; gym memberships.

Sporten we alleen maar om er op een bepaalde manier uit te zien? Om aan een schoonheidsideaal te voldoen? Om slank te zijn?
Of is sporten voor iedereen? Voor ieder lijf? Draagt het stevig bij aan je levensenergie, je veerkracht, je mentale gezondheid? Zorgt het dat je een zware koffer zelf de trap op kunt torsen? Je vrienden kunt helpen met een verhuizing, je kinderen op kunt tillen en zonder teveel moeite je boodschappen thuis krijgt? Je dit allemaal ook nog kan als je ouder wordt? Je niet elke dag na je werk doodmoe bent?
Brengt het je onafhankelijkheid en zelfs meer veiligheid?

Na de fantastische ontwikkeling die we met z’n allen door hebben gemaakt, is het wat mij betreft tijd voor deze; sporten is geen straf. Sporten doe je niet om dun te worden. We zijn namelijk niet op aarde om gewicht te verliezen en rekeningen te betalen. Maar wel om te leven en dat gaat nu eenmaal veel soepeler als je regelmatig beweegt.
Je kunt iets vinden dat je leuk vindt, iets dat bij je past en je zult het ook nog vol kunnen houden wanneer je de focus verlegt van die esthetische doelen.
Het is nu eenmaal niet onze natuur om 16 uur per dag te zitten, ook niet nu een machine onze was doet en we ons eten in een winkel kunnen kopen.

Sporten doe je niet om jezelf te straffen voor die emmer ijs die je gisteravond leeggegeten hebt, maar om een veerkrachtig mens te zijn. Een veerkrachtig mens dat gerust af en toe een emmer ijs leeg mag eten. Love.

 

Op de hoogte blijven van Marije? Volg haar dan zeker op Instagram! 🙂

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?