Geen straf

-

Een tijdje geleden zag ik een Instagram post over schoonheidsstandaarden voor het vrouwelijk lichaam. Een tegeltje op een account met feministische quotes, vaak loeischerp en inspirerend.

Ik juichte bij alles wat er op die tegel stond over cellulitis, striae, buikvet en grijze haren. Het is zo mooi om te zien hoe social media en zelfs reguliere media anno nu steeds meer bijdragen aan realiteit en daarmee ons collectieve zelfbeeld. Zo mooi hoe we deze dagen in online shops en tijdschriften veel vaker modellen zien die eruit zien zoals een echte vrouw. Prachtig hoe we de complexen die dames en meisjes in tijdschriften en televisieseries werden aangepraat in mijn jeugd lachend achter ons kunnen laten. Hoe we niet meer hoeven te denken dat je tijgerstrepen lelijk zijn en uitgewist of bedekt dienen te worden.
We kunnen ze dragen als een koningin zoals hare majesteit van de jungle dit doet. Hulde aan iedereen die bijgedragen heeft aan deze astronomische verandering, op welke manier ook.

Maar dit was natuurlijk niet alles. Diezelfde tegeltekst nam een kleine afslag. Eerst naar nog steeds hoera; het niet aanhangen van cosmetica en dieetcultuur, maar toen, en daar komt voor mij de hobbel; gym memberships.

Sporten we alleen maar om er op een bepaalde manier uit te zien? Om aan een schoonheidsideaal te voldoen? Om slank te zijn?
Of is sporten voor iedereen? Voor ieder lijf? Draagt het stevig bij aan je levensenergie, je veerkracht, je mentale gezondheid? Zorgt het dat je een zware koffer zelf de trap op kunt torsen? Je vrienden kunt helpen met een verhuizing, je kinderen op kunt tillen en zonder teveel moeite je boodschappen thuis krijgt? Je dit allemaal ook nog kan als je ouder wordt? Je niet elke dag na je werk doodmoe bent?
Brengt het je onafhankelijkheid en zelfs meer veiligheid?

Na de fantastische ontwikkeling die we met z’n allen door hebben gemaakt, is het wat mij betreft tijd voor deze; sporten is geen straf. Sporten doe je niet om dun te worden. We zijn namelijk niet op aarde om gewicht te verliezen en rekeningen te betalen. Maar wel om te leven en dat gaat nu eenmaal veel soepeler als je regelmatig beweegt.
Je kunt iets vinden dat je leuk vindt, iets dat bij je past en je zult het ook nog vol kunnen houden wanneer je de focus verlegt van die esthetische doelen.
Het is nu eenmaal niet onze natuur om 16 uur per dag te zitten, ook niet nu een machine onze was doet en we ons eten in een winkel kunnen kopen.

Sporten doe je niet om jezelf te straffen voor die emmer ijs die je gisteravond leeggegeten hebt, maar om een veerkrachtig mens te zijn. Een veerkrachtig mens dat gerust af en toe een emmer ijs leeg mag eten. Love.

 

Op de hoogte blijven van Marije? Volg haar dan zeker op Instagram! 🙂

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish