‘Wat heeft gender in hemelsnaam te maken met een vogelbekdier?’

Voordat ik de bizarre titel van dit stuk zal toelichten, neem ik je graag mee naar Delhi, India, januari 2018. Terwijl ik over de drukke Bazaar loop, komt er een straatverkoper op me afgerend. ‘Good day Sir, looking for something?’. Ik glimlach en schud mijn hoofd. In Hindi wens ik hem een fijne dag. Bij het horen van mijn stem zie ik een twijfeling ontstaan in zijn ogen. Verwarring. En ik loop door.

Bali, november 2017. Ik sta voor de spiegel bij de toiletten in een van de hipste clubs van het eiland. Een (duidelijk aangeschoten) Britse toerist komt naar binnen struikelen. ‘Why is there a guy in the girls bathroom?’, schreeuwt ze met dubbele tong. ‘Shhht! I think it’s a girl…’ fluistert een van haar vriendinnen.

Mijn naam is Roos, a.k.a. Thorn, ik ben 23 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik houd van dansen, reizen en uitgaan, en bijna elke dag ontstaat er verwarring over mijn gender. En dat vind ik prima. Gender was het afgelopen jaar een hot topic, steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat er misschien wel meer is dan het binaire onderscheid tussen ‘man’ en ‘vrouw’. Maar even terug naar die titel… ik hoor je denken: ‘Wat heeft gender in hemelsnaam te maken met een vogelbekdier?’.

Een vogelbekdier is een anomalie. Een verschijnsel dat niet te plaatsen is in de categorieën waarmee wij onze wereld vorm geven. Het vogelbekdier is het enige zoogdier met een snavel. Het beest heeft een vacht en een bever-achtige staart. Het legt eieren en als klap op de vuurpijl is een vogelbekdier ook nog eens giftig. Het is alsof God een weddenschap sloot om het meest bizarre wezen ooit te creëren. Missie geslaagd. Het vogelbekdier is niets, en een beetje van alles. Het past nergens in thuis. Het is anders. Het is ondefinieerbaar. Niet te plaatsen in een hokje.

Toen ik in Australië op de top van een berg voor het eerst een vogelbekdier zag, viel alles op zijn plek. Ik ben niet gek. Ik ben gewoon een vogelbekdier. Ik pas niet in een hokje. Op sommige dagen voel ik me meer vrouw, en op andere dagen voel ik me meer man. Soms ben ik allebei, en soms ben ik geen van beiden. Ik ben gewoon ik.

Toen de Britse aangeschoten toerist mij eens goed van top tot teen bekeken had, en me met een gemixte blik van verwarring en walging stond aan te gapen, liep ik naar haar toe. Ik bracht mijn hoofd naar het hare, en zei rustig: ‘Girl, you should see me naked’. Mijn identiteit is de mijne, en jouw identiteit de jouwe. Respecteer elkaar nou gewoon eens, het is gratis.<

Meer zien van Titty’s Throrn/ Roos? Check de insta van @hoimetroos!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?