‘Wat heeft gender in hemelsnaam te maken met een vogelbekdier?’

Voordat ik de bizarre titel van dit stuk zal toelichten, neem ik je graag mee naar Delhi, India, januari 2018. Terwijl ik over de drukke Bazaar loop, komt er een straatverkoper op me afgerend. ‘Good day Sir, looking for something?’. Ik glimlach en schud mijn hoofd. In Hindi wens ik hem een fijne dag. Bij het horen van mijn stem zie ik een twijfeling ontstaan in zijn ogen. Verwarring. En ik loop door.

Bali, november 2017. Ik sta voor de spiegel bij de toiletten in een van de hipste clubs van het eiland. Een (duidelijk aangeschoten) Britse toerist komt naar binnen struikelen. ‘Why is there a guy in the girls bathroom?’, schreeuwt ze met dubbele tong. ‘Shhht! I think it’s a girl…’ fluistert een van haar vriendinnen.

Mijn naam is Roos, a.k.a. Thorn, ik ben 23 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik houd van dansen, reizen en uitgaan, en bijna elke dag ontstaat er verwarring over mijn gender. En dat vind ik prima. Gender was het afgelopen jaar een hot topic, steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat er misschien wel meer is dan het binaire onderscheid tussen ‘man’ en ‘vrouw’. Maar even terug naar die titel… ik hoor je denken: ‘Wat heeft gender in hemelsnaam te maken met een vogelbekdier?’.

Een vogelbekdier is een anomalie. Een verschijnsel dat niet te plaatsen is in de categorieën waarmee wij onze wereld vorm geven. Het vogelbekdier is het enige zoogdier met een snavel. Het beest heeft een vacht en een bever-achtige staart. Het legt eieren en als klap op de vuurpijl is een vogelbekdier ook nog eens giftig. Het is alsof God een weddenschap sloot om het meest bizarre wezen ooit te creëren. Missie geslaagd. Het vogelbekdier is niets, en een beetje van alles. Het past nergens in thuis. Het is anders. Het is ondefinieerbaar. Niet te plaatsen in een hokje.

Toen ik in Australië op de top van een berg voor het eerst een vogelbekdier zag, viel alles op zijn plek. Ik ben niet gek. Ik ben gewoon een vogelbekdier. Ik pas niet in een hokje. Op sommige dagen voel ik me meer vrouw, en op andere dagen voel ik me meer man. Soms ben ik allebei, en soms ben ik geen van beiden. Ik ben gewoon ik.

Toen de Britse aangeschoten toerist mij eens goed van top tot teen bekeken had, en me met een gemixte blik van verwarring en walging stond aan te gapen, liep ik naar haar toe. Ik bracht mijn hoofd naar het hare, en zei rustig: ‘Girl, you should see me naked’. Mijn identiteit is de mijne, en jouw identiteit de jouwe. Respecteer elkaar nou gewoon eens, het is gratis.<

Meer zien van Titty’s Throrn/ Roos? Check de insta van @hoimetroos!

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?