‘Volgens het systeem waar de meesten van ons in leven, moet je altijd productief zijn’

Houd jij je staande in een altijd veranderende wereld? Eentje die voor de helft in de fik staat en voor de andere helft onder water? Overkomt het leven je of leef je het doelmatig? Vecht je tegen het lot of aanvaard je het? Weet jij waar je over vijf jaar wilt staan en waarom eigenlijk?

Het is jammer dat dit een column is en geen gesprek, want ik ben heel nieuwsgierig naar je antwoorden.

Zelf vind ik het nieuws af en toe overweldigend en ga ik niet bijzonder planmatig door het leven. Wat mij staande houdt in de wilde zee van het bestaan, dat zijn mijn routines.

Routines hebben een super saaie bijklank en het leven met routines klinkt alsof er geen ruimte is voor spontaniteit en je bestaat aan de hand van een vijfjarenplan dat dagelijks met vaste activiteiten doorlopen wordt. Een leven op water en broccoli met iedere woensdag hetzelfde zielloze programma, steeds op weg naar het volgende doel. Het klinkt niet bepaald als een kleurrijk, enerverend aards verblijf.

Voor veel mensen heeft religie altijd veel grip geboden. Rituelen en tradities die houvast bieden in een altijd veranderende wereld. Aan deze kant van de wereld verdween veel hiervan met de “ontkerkelijking” en gingen we eerder naar onszelf op zoek in een Indiase ashram. Nu ook de vliegschaamte zijn intrede heeft gedaan bij de huidige generatie zit dat er ook niet meer in.

Maar hoe doen we dat dan wel? Groeien? Bestaan? Gezond en gelukkig zijn? Staande blijven?
Voor mij zijn dat dus die routines. Het skelet dat alles bij elkaar houdt.
Ik sta iedere dag vroeg op. Vanaf september is het meestal nog donker. Dat klinkt deprimerend, maar als je dat omdenkt geeft het een gevoel van winnen. Voor de rest van de wereld uit, 3-0 voor in de tweede helft.
Dit zijn een paar voorbeelden van routines die mij helpen:
  • Ik begin met een korte, geleide meditatie. Vaak knal ik daar wat positieve affirmaties achteraan en muziek van Afrikaanse Gospelkoren. Dat zet je shine aan.
  • Die muziek speelt meestal als ik onder de douche sta.
  • Voor deze activiteiten is een telefoon nodig, maar ik lees niet mijn berichten en ga nog niet in mijn sociale media. Ik haal mijn telefoon uit de woonkamer, open het scherm en haal het toestel van de vliegtuigstand. Zonder te kijken gooi ik het op mijn bed en ga naar de wc. Zo zie ik niet wat er binnenkomt.
  • Omdat ik vroeg opsta heb ik altijd de tijd om rustig te ontbijten. Ik drink eerst het sap van een limoen met wat water en neem na het ontbijt Vitamine C, D en L-lycine. Door daar zo’n vast moment voor te hebben kun je het niet vergeten.
  • Ik zorg dat ik iedere dag iets van sport of beweging doe. Sport plan ik in in mijn agenda alsof het een afspraak is, zodat het er van komt. Al je het namelijk overlaat aan hoe de dag loopt, dan is de kans groot dat het er niet van komt.
Dit is een greep, want los van deze zaken, die ik belangrijk vindt, is er veel ruimte voor spontaniteit. Ik plan mijn agenda niet drie weken van tevoren vol. Maar op deze manier zorg ik dat dingen die mij helpen, rustig, gezond en positief te blijven altijd gebeuren. Ze zorgen dat ik veerkracht heb. En onlangs heb ik geleerd dat we niet altijd mee hoeven in de kapitalistische mindset waar onze maatschappij op is gebouwd. Volgens het systeem waar de meesten van ons in leven, moet je altijd productief zijn. Terwijl de natuur ook steeds veranderd en we sommige dagen niet net zoveel kunnen als andere. Dat is okay.
Concluderend, ik raad iedereen aan een geraamte te bouwen met wat je dagelijks (of sommige dingen wekelijks) belangrijk vindt en waar je je goed door voelt. Dan kun je verder lekker dansen en veren. Geniet ervan!

 

Meer weten over Marije? Neem dan een kijkje op haar Instagram

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?