‘Volgens het systeem waar de meesten van ons in leven, moet je altijd productief zijn’

Houd jij je staande in een altijd veranderende wereld? Eentje die voor de helft in de fik staat en voor de andere helft onder water? Overkomt het leven je of leef je het doelmatig? Vecht je tegen het lot of aanvaard je het? Weet jij waar je over vijf jaar wilt staan en waarom eigenlijk?

Het is jammer dat dit een column is en geen gesprek, want ik ben heel nieuwsgierig naar je antwoorden.

Zelf vind ik het nieuws af en toe overweldigend en ga ik niet bijzonder planmatig door het leven. Wat mij staande houdt in de wilde zee van het bestaan, dat zijn mijn routines.

Routines hebben een super saaie bijklank en het leven met routines klinkt alsof er geen ruimte is voor spontaniteit en je bestaat aan de hand van een vijfjarenplan dat dagelijks met vaste activiteiten doorlopen wordt. Een leven op water en broccoli met iedere woensdag hetzelfde zielloze programma, steeds op weg naar het volgende doel. Het klinkt niet bepaald als een kleurrijk, enerverend aards verblijf.

Voor veel mensen heeft religie altijd veel grip geboden. Rituelen en tradities die houvast bieden in een altijd veranderende wereld. Aan deze kant van de wereld verdween veel hiervan met de “ontkerkelijking” en gingen we eerder naar onszelf op zoek in een Indiase ashram. Nu ook de vliegschaamte zijn intrede heeft gedaan bij de huidige generatie zit dat er ook niet meer in.

Maar hoe doen we dat dan wel? Groeien? Bestaan? Gezond en gelukkig zijn? Staande blijven?
Voor mij zijn dat dus die routines. Het skelet dat alles bij elkaar houdt.
Ik sta iedere dag vroeg op. Vanaf september is het meestal nog donker. Dat klinkt deprimerend, maar als je dat omdenkt geeft het een gevoel van winnen. Voor de rest van de wereld uit, 3-0 voor in de tweede helft.
Dit zijn een paar voorbeelden van routines die mij helpen:
  • Ik begin met een korte, geleide meditatie. Vaak knal ik daar wat positieve affirmaties achteraan en muziek van Afrikaanse Gospelkoren. Dat zet je shine aan.
  • Die muziek speelt meestal als ik onder de douche sta.
  • Voor deze activiteiten is een telefoon nodig, maar ik lees niet mijn berichten en ga nog niet in mijn sociale media. Ik haal mijn telefoon uit de woonkamer, open het scherm en haal het toestel van de vliegtuigstand. Zonder te kijken gooi ik het op mijn bed en ga naar de wc. Zo zie ik niet wat er binnenkomt.
  • Omdat ik vroeg opsta heb ik altijd de tijd om rustig te ontbijten. Ik drink eerst het sap van een limoen met wat water en neem na het ontbijt Vitamine C, D en L-lycine. Door daar zo’n vast moment voor te hebben kun je het niet vergeten.
  • Ik zorg dat ik iedere dag iets van sport of beweging doe. Sport plan ik in in mijn agenda alsof het een afspraak is, zodat het er van komt. Al je het namelijk overlaat aan hoe de dag loopt, dan is de kans groot dat het er niet van komt.
Dit is een greep, want los van deze zaken, die ik belangrijk vindt, is er veel ruimte voor spontaniteit. Ik plan mijn agenda niet drie weken van tevoren vol. Maar op deze manier zorg ik dat dingen die mij helpen, rustig, gezond en positief te blijven altijd gebeuren. Ze zorgen dat ik veerkracht heb. En onlangs heb ik geleerd dat we niet altijd mee hoeven in de kapitalistische mindset waar onze maatschappij op is gebouwd. Volgens het systeem waar de meesten van ons in leven, moet je altijd productief zijn. Terwijl de natuur ook steeds veranderd en we sommige dagen niet net zoveel kunnen als andere. Dat is okay.
Concluderend, ik raad iedereen aan een geraamte te bouwen met wat je dagelijks (of sommige dingen wekelijks) belangrijk vindt en waar je je goed door voelt. Dan kun je verder lekker dansen en veren. Geniet ervan!

 

Meer weten over Marije? Neem dan een kijkje op haar Instagram

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?