‘Er is onwijs veel lekkers te eten in Nederland, maar het wordt nog niet altijd even goed omarmt door iedereen’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met cultureel-culinair expert, publiciste en ondernemer Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake.

Hoe is jouw interesse voor eten ontstaan?
“Eten had altijd al een belangrijke rol in mijn leven. Met name mij moeder was veel bezig met koken. Mijn moeder kon zich altijd verdiepen in het koken en in het uitwisselen van recepten onder haar vriendinnen. Het was bij ons thuis ook belangrijk om al het eten te proeven van verschillende keukens. Mijn ouders wilde aan ons meegeven dat het belangrijk is om alles uit te proberen en te proeven. Dus mijn interesse voor eten en de culinaire keuken is met de paplepel bij mij ingegoten.”

Deze interesses heb jij omgetoverd naar jouw baan. Hoe ging dit?
“Ik publiceer over restaurants en eethuisjes en dat is eigenlijk ontstaan doordat ik een keer een artikel had gepubliceerd over een eettentje bij mij in de buurt. Ik had geschreven over een tentje waar ik altijd graag kwam, het ligt in de Indische buurt in Amsterdam-Oost. Ik merkte dat er weinig werd geschreven over deze keukens of er werd geschreven vanuit een perspectief dat deze keukens de exotische anderen zijn. Ik vond dit altijd een beetje irritant en raar, want zo zag ik het zelf niet. Ik begon over deze keukens te schrijven en het werd snel opgepikt door het publiek, al snel werd ik genomineerd voor een award. Een half jaar later had ik mijn baan opgezegd en ben ik dit werk fulltime gaan doen.”

Vind jij het culinaire werkveld inclusief genoeg?
“Ik moet zeggen dat ik daar de cijfers niet zo goed van weet. Ik zie wel dat in de culinaire scène veel mannen zijn, maar ik vraag mij wel af of dat nog steeds zo is als je alle eethuisjes en restaurants meetelt. Ik weet wel dat in bepaalde culturen het not done is als een vrouw in de keuken van een restaurant staat, maar thuis mag de vrouw dit wel. Dus daar zitten wel culturele verschillen in. Het lijkt mij wel heel interessant om te bekijken hoe de verdeling is tussen mannen en vrouwen in de keuken. Want ik ken wel veel restaurants waar de vrouwen de keuken runnen.”

Je houdt je voornamelijk bezig met de culinaire wereld van Nederland, wat gebeurt er momenteel in deze wereld?
“Er gebeurt momenteel super veel in Nederland op gebied van eten. Er zijn in Nederland veel verschillende eetculturen en dit ben ik gaan onderzoeken. Ik wil er achter komen wat er allemaal is: Waar kan je welke keuken het beste eten? Zijn er regionale verschillen qua eetcultuur? Dit is onder andere wat ik doe met mijn werk; ik probeer deze vragen te beantwoorden.”

Heb je deze vragen kunnen beantwoorden?
“Er is onwijs veel lekkers te eten in Nederland, maar het wordt nog niet altijd even goed omarmt door iedereen. Je kunt echt wel zeggen dat bepaalde culturen een belangrijke rol spelen binnen ons culinair landschap, maar veel mensen zien bepaalde culturen als iets leuks voor erbij. Terwijl deze eetculturen essentieel zijn in het culinaire landschap.´´

Hoe denk jij dat het komt dat sommige mensen deze keukens nog niet omarmen?
“Ik denk dat het er mee te maken heeft dat sommige mensen nog een bepaald beeld hebben van Nederland, maar dit beeld komt niet mee overeen met de actuele stand van zaken.  Door middel van eten laat ik zien hoe we zijn veranderd als land. In al haar diversiteit en alles wat daarbij komt kijken. Aan het eten kun je heel veel zien, want eten is ook cultuur. Laatst las ik een recensie van een eethuisje in de krant wat ging over een niet-westers eethuisje. In de recensie werd er beschreven dat het eethuisje hartstikke schoon is. Ik vind dit een typische uitspraak over andere keukens die in Nederland zijn gevestigd. Ik vraag mij dan af of zo’n uitspraak ook zou worden gedaan over een westers eethuisje.”

Hoe denk jij hoe wij het culinaire landschap inclusiever kunnen maken?
“Ik denk dat een groot deel ligt bij de media. Zij bepalen wat er in de kranten of op de televisie komt. Ik merk dat er vaak gewerkt wordt met dezelfde koks en als het netwerk klein is vist iedereen uit dezelfde vijver. Op deze manier heb je minder diversiteit in de media en zie je ook minder van de andere mensen die in dit werkveld werken. Ik heb het dan niet alleen over iemand zijn achtergrond, want hierin zie ik al een stuk meer diversiteit, maar ik heb het ook over sociale klassen. Ik weet dat het vaak te maken heeft met tijdsdruk. Daarom wordt vaak met hetzelfde netwerk gewerkt in de media, maar ik denk dat hier echt nog meer uit te halen valt. Ook denk ik dat de tijd onze vriend gaat zijn want de ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen.”

Jonneke heeft pas geleden een nieuw boek uitgebracht genaamd All You Can Eat. Het boek is een nieuwe eetgids met maar liefst 450 adressen van bijzondere restaurants, eethuizen, patisserieën en speciaalzaken. Het boek licht maar liefst 120 verschillende eetculturen uit! Neem zeker een kijkje op de website.

Meer weten over MooncakeVolg haar dan op Instagram!

 

 

 

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?