‘Dans was en is voor mij een manier om – zonder woorden – mijn emoties te kunnen verwerken’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat
ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met Media & Redactie student en TittyMag-stagiaire Olachi Otuwaladi!

 

Wat betekent kunst voor jou?
“Jezelf kunnen uiten op de manier die voor jou fijn voelt. In kunst kun je echt je gevoelens en ideeën kwijt. Ik heb de meest gekke kunstwerken ooit gezien, dat ik bij mezelf dacht van: wow, ik snap er eigenlijk niets van. Maar het idee erachter is dan wel altijd mindblowing. Soms heeft het bijvoorbeeld te maken met een nare (of juist hele mooie) gebeurtenis die zich heeft afgespeeld in het leven van de kunstenaar. Dan ga je er wel heel anders naar kijken.’’

 

Wat is je favoriete kunstwerk?
“Mijn favoriete kunstwerk is een portret van de overleden R&B-zangeres Aaliyah, gemaakt door de Amsterdamse fotograaf Dana Lixenberg. Lixenberg heeft hele bekende portretten gemaakt van onder andere The Notorious B.I.G en Tupac. Ik ben eigenlijk fan van al haar portretten, maar ik vind Aaliyah gewoon extra tof.

Ik zou Dana Lixenberg echt een keer willen vragen hoe het was om met Aaliyah te werken. Het zou mij natuurlijk niets verbazen als dat een leuke samenwerking is geweest. En het komt volgens mij ook niet vaak voor dat een witte vrouw portretten maakt van zulke artiesten. Zo las ik online dat Lixenberg een samenwerking had met rapper Lil Kleine; en dat hij verbaasd was dat ze zoveel wist ‘voor een 50-plusser’.

 

Ik vond dat aan de ene kant wel grappig om te lezen, maar aan de andere kant ook een beetje vreemd. Als Aaliyah, The Notorious en Tupac nog leefden, waren ze nu allemaal 42+  geweest.’’

Wat voel je als je naar het kunstwerk kijkt?
“Ik houd van Aaliyah’s nonchalante, zachte en vrouwelijke ‘gangsta’ look. Het portret geeft mij echt een jaren ‘90 New York-gevoel. Ik ben dol op alles wat uit die tijd komt op het gebied van Black aesthetic, hiphop en R&B; of het nou om visuele kunstwerken gaat of danschoreografie. I like it all.

Als kind gingen mijn broer en ik helemaal los op de muziek van Puff Daddy. Sindsdien zijn R&B, hiphop en ik onafscheidelijk. Ik had vroeger ook hiphop-danslessen. Dans was en is voor mij een manier om – zonder woorden – mijn emoties te kunnen verwerken.

Hetzelfde geldt voor muziek. Nou maak ik zelf geen muziek, maar als je mijn playlist op Spotify ziet, weet je meer dan genoeg. Mijn mood kan telkens veranderen. 

Het ene moment luister ik naar Fly Before You Fall van Cynthia Erivo; en het andere moment naar B.I.T.C.H. van Megan Thee Stallion.”

 

We kunnen momenteel natuurlijk niet naar musea of galeries. Is het voor jou anders om een kunstwerk op het internet te zien?
“Ja, als je kunst in het echt ziet, wordt het tastbaar en kun je van heel dichtbij kijken. Dan raakt het je veel dieper. Ik denk dat iedereen dat wel heeft, toch? In een galerie of museum is het gewoon vele malen mooier.’’

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?