“Dat je samen bent met kerst met iedereen die dat wil maar niet altijd maar kan. Dat is pas echt samen zijn.”

-

“Kerst met de Fam.. kerst met de fam gezellig” … Zangeres Merol’s lied is voor mij een en al herkenning. Van munt plukken tot het checken van het rendier. Ik ben volgens mij niet de enige aangezien ongeveer iedereen het liedjes van Merol luidkeels meeblert op een gemiddelde kerstborrel van werk. Allemaal worden we gelukkig van Merol, Home Alone, Love Actually, Wham!, Mariah C, lichtjes van de Bijenkorf… Ja ik kan nog wel even doorgaan. Of heb jij al de volgende duizend synoniemen voor kerst bedacht die hierop kunnen volgen? Voor mij is dat het kerstdiner bij mijn ouders inclusief kerstboom, Christmas crackers en noten kraken met mijn oma’s.

Daarnaast staat kerst voor ons allemaal voor eten met vrienden, drinken met familie of andersom. En zelfs voor de mensen die niet kerst vieren is het een tweetal dagen vol Netflix & chill. De wereld lijkt dan even om ons heen op pauze te staan. Niemand mailt je met zakenmailtjes. Geen irritante telefoontjes over facturen. We zijn allemaal binnen aan het klooien. Of hoogstens buiten wat wandelingen aan het maken, een woningboulevard bezoeken, naar een museum of de film. “Als het maar iets samen doen is”,  zoals mijn moeder graag herhaalt tijdens het kerstontbijt. “Dat is toch typisch kerst?” 

Ja dat is het, maar hoe zit het eigenlijk voor dat deel van de mensen die niet samen iets kan doen? Misschien wel wil, maar alleen zit of denkt alleen te zitten? Dan denk je ook bij Love Actually, Wham!, Mariah C of de lichtjes van de Bijenkorf aan kerst. Maar dan staat kerst niet voor samen iets doen. Maar voor alleen. En dat hoeft toch niet? Zo las ik de mooiste tweet van  ondernemer Ron Simpson. (FYI ik ben een twitter- spion dus slechts passief lezer op twitter, tenzij er iets mis is met T- mobile thuisinternet). Hij gooide een oproep eruit voor iedereen die zich eenzaam voelde, of alleen om mee te eten. En ja een vreemd iemand schoof aan en de avond was prachtig. En hoe mooi en hoe tof is het als je dat samenzijn kan uitbreiden zoals Ron en zijn familie hebben gedaan! Dat je samen bent met kerst met iedereen die dat wil maar niet altijd maar kan. Dat is pas echt samen zijn.  En dan zijn Wham en Mariah gewoon een leuk extraatje!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish