De eenzame zoektocht naar mezelf

Ik ben mezelf kwijt. Al een tijdje weet ik niet meer wie ik ben en hoe ik de oude ik weer terugvind. Elke dag ben ik opzoek, maar altijd zonder resultaat. Moet ik deze worsteling met mezelf echt alleen aan? Of zijn er mensen die in hetzelfde schuitje zitten?

Tijdens mijn tussenjaar ben ik erachter gekomen dat een simpel leven niets voor mij is. Ik geloofde dat even alles rustig aan doen mij zou helpen met relaxen. Met een baantje als winkelmedewerker dacht ik het hele jaar wel door te komen; en dat ging de eerste drie maanden ook redelijk. Zodra de werkdag klaar was, had ik niets meer om me druk over te maken. Het voelde zorgeloos, maar op een gegeven moment veranderde dit in betekenisloos. De drive die ik voorheen had voor het creëren, was volledig weggezakt. Alsof er een grote laag stof op was gaan liggen, die ik onder geen enkele mogelijkheid meer kon wegvegen. De luie dagen vulden zich met de Sims spelen of films kijken. Het relaxen was niet meer relaxend, het was irritant.

Langzaam begon ik gek te worden van mezelf. De persoon die ik ‘s avonds was, was overdag nergens te bekennen. ‘s Avonds voelde ik een golf van inspiratie opkomen en was daar voor even de ‘oude ik’. Ik schreef al mijn ideeën op en zei tegen mezelf dat ik hier in de ochtend verder mee zou gaan. Vele nachten viel ik in slaap met een pen in mijn hand. Een paar uur later brak de ochtend aan en ging ik vol enthousiasme van weer start. Daar zat ik dan, achter mijn laptop, klaar om aan mijn zogenaamde meesterwerk te beginnen. Maar het lukte niet. Ik had een soort angst ontwikkeld voor het maken van complete zinnen. Angstig en vooral boos, smeet ik keer op keer mijn laptop dicht. De ideeën bleven op papier staan en begonnen, net als mijn zelfvertrouwen, te vervagen.

Maar na een lange periode van reflecteren op mezelf en de tijd waarin we leven, realiseerde ik me dat er veel meer jongvolwassenen waren die dit ervoeren. Iedereen is zichzelf wel eens kwijt, dat hoort er nou eenmaal bij. Het is vervolgens aan jou om te kiezen hoe je hiermee omgaat.
Op Instagram zetten veel jonge artiesten deze zoektocht bijvoorbeeld om in kunst. Dit inspireerde mij om ook door te gaan met creëren. Mijn angst moest opzij worden gezet om ruimte te maken voor een frisse, moedige blik op de toekomst. Ik moest ruimte maken voor inspiratie.
Die kennis haalde een hoop druk van mijn schouders. Iedereen moet ergens beginnen. Het doodse, vermoeiende gevoel van de worsteling met mezelf, zwakte steeds verder af. En toen was de knop om. Ik had mezelf weer gevonden. Misschien niet helemaal die Jaimy van vorig jaar, maar die vind ik in het lange proces wel weer. De zoektocht naar wie je bent, hoef je niet alleen af te leggen. Kijk om je heen, raak geïnspireerd en wees vooral niet bang voor de ontdekkingen die je gaandeweg doet.

 

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?