De groeiende stapel met boeken die ik nog moet lezen

De aangename geur van nieuwe boeken dringt mijn neus binnen. Iets kopen hoef ik niet per se, maar verlangen doe ik wel. Ik sta in de deuropening van de boekenwinkel, niet wetende waar ik moet beginnen. Er zijn zoveel keuzes, zoveel woorden die ik wil lezen en verhalen om te ontdekken. Plotseling voelt 24 uur in een dag veel te kort. Had ik maar meer tijd en gebruikte ik die kostbare minuten maar wijzer. Er zijn dagen waarin ik uren voorbij laat gaan, starend naar een witte muur. Maar vandaag is anders; heel even droom ik weg in de rijen boeken die oneindig lijken.

Ik wil alles zien. Fictie- en non-fictieboeken, biografieën van oude rocksterren, vegetarische kookboeken, kinderboeken en zelfs de notitieblokken. Als je ervoor openstaat is inspiratie overal te vinden. Soms zit het in de simpelste dingen. Bijvoorbeeld het moment dat mijn ogen op ‘De reuzenperzik’ van Roald Dahl vallen, mijn favoriete boek als kind. De warmte die ik voelde toen ik het voor het eerst las, stroomt weer door mijn koude lichaam. Ik wil het opnieuw lezen in de hoop dat gevoel langer vast te kunnen houden. Alles is beter dan thuis nog een seconde langer te moeten staren naar die witte muur. Dus eindigt het verhaal bovenop de stapel met alle boeken die ik nog moet lezen.

Denkend aan die groeiende stapel, loop ik verder. Waarom wil ik zoveel, maar doe ik zo weinig? Is het gezegde ‘je ogen zijn groter dan je maag’ hier wellicht ook van toepassing? Koop ik meer dan ik lezen kan? Ik ben haast bang van wel. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat die boeken in mijn kast niet alleen dienen als decoratie.
Ik zie ze ook als een bron van motivatie en inspiratie. Slechts één blik op mijn favoriete boek kan soms al genoeg zijn voor een nieuw idee. En een kort moment met dat ene herkenbare gedicht kan ervoor zorgen dat ik me gehoord voel, zonder zelf gesproken te hebben. Woorden zijn voor mij de toegang tot nieuwe, veiligere werelden. Een oase van stilte in de luide stad. Even staar ik niet naar de muur, maar naar nieuwe kennis en hoop. Soms is het fijn dat iemand anders precies op kan schrijven hoe jij je voelt. Wanneer je zelf de woorden niet kunt vinden, is er vrijwel altijd iemand die ze voor je op papier heeft gezet.

Ik loop naar de kassa met een nieuw boek in mijn hand en glimlach op mijn gezicht. Het is weer zo ver. Wéér ga ik hier weg met een verhaal dat toegevoegd kan worden aan mijn gigantische stapel. Maar dat is niet erg, want wie weet kijk ik er over een paar maanden naar en voel ik me geïnspireerd. Ik kijk naar mijn aanwinst en zeg heel even gedag tegen de witte muur die eens onoverwinnelijk leek.

 

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?