De groeiende stapel met boeken die ik nog moet lezen

De aangename geur van nieuwe boeken dringt mijn neus binnen. Iets kopen hoef ik niet per se, maar verlangen doe ik wel. Ik sta in de deuropening van de boekenwinkel, niet wetende waar ik moet beginnen. Er zijn zoveel keuzes, zoveel woorden die ik wil lezen en verhalen om te ontdekken. Plotseling voelt 24 uur in een dag veel te kort. Had ik maar meer tijd en gebruikte ik die kostbare minuten maar wijzer. Er zijn dagen waarin ik uren voorbij laat gaan, starend naar een witte muur. Maar vandaag is anders; heel even droom ik weg in de rijen boeken die oneindig lijken.

Ik wil alles zien. Fictie- en non-fictieboeken, biografieën van oude rocksterren, vegetarische kookboeken, kinderboeken en zelfs de notitieblokken. Als je ervoor openstaat is inspiratie overal te vinden. Soms zit het in de simpelste dingen. Bijvoorbeeld het moment dat mijn ogen op ‘De reuzenperzik’ van Roald Dahl vallen, mijn favoriete boek als kind. De warmte die ik voelde toen ik het voor het eerst las, stroomt weer door mijn koude lichaam. Ik wil het opnieuw lezen in de hoop dat gevoel langer vast te kunnen houden. Alles is beter dan thuis nog een seconde langer te moeten staren naar die witte muur. Dus eindigt het verhaal bovenop de stapel met alle boeken die ik nog moet lezen.

Denkend aan die groeiende stapel, loop ik verder. Waarom wil ik zoveel, maar doe ik zo weinig? Is het gezegde ‘je ogen zijn groter dan je maag’ hier wellicht ook van toepassing? Koop ik meer dan ik lezen kan? Ik ben haast bang van wel. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat die boeken in mijn kast niet alleen dienen als decoratie.
Ik zie ze ook als een bron van motivatie en inspiratie. Slechts één blik op mijn favoriete boek kan soms al genoeg zijn voor een nieuw idee. En een kort moment met dat ene herkenbare gedicht kan ervoor zorgen dat ik me gehoord voel, zonder zelf gesproken te hebben. Woorden zijn voor mij de toegang tot nieuwe, veiligere werelden. Een oase van stilte in de luide stad. Even staar ik niet naar de muur, maar naar nieuwe kennis en hoop. Soms is het fijn dat iemand anders precies op kan schrijven hoe jij je voelt. Wanneer je zelf de woorden niet kunt vinden, is er vrijwel altijd iemand die ze voor je op papier heeft gezet.

Ik loop naar de kassa met een nieuw boek in mijn hand en glimlach op mijn gezicht. Het is weer zo ver. Wéér ga ik hier weg met een verhaal dat toegevoegd kan worden aan mijn gigantische stapel. Maar dat is niet erg, want wie weet kijk ik er over een paar maanden naar en voel ik me geïnspireerd. Ik kijk naar mijn aanwinst en zeg heel even gedag tegen de witte muur die eens onoverwinnelijk leek.

 

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?